Pretraga

Dečki iz zagrebačke ‘Tesle’ radili vagon na najmanjem EU vlaku

A- A+

Kroz precizan rad na dijelovima malenog vlaka 24 škole iz 23 europske zemlje sudjeluju u projektu cjeloživotnog učenja, ‘European CNC – Network – Train for Europe – Reloaded’. Ovaj najveći projekt cjeloživotnog učenja spojio je srednjoškolce iz cijele Europe kako bi promicali tehničke vještine, ali i interkulutralnost i timski rad. Među izabranim europskim školama je i zagrebačka Prva tehnička škola Tesla.

Minijaturni vlak s 25 vagona, koji će biti prezentiran u travnju ove godine u Europskom parlamentu pokazatelj je zajedničkog timskog rada izabranih srednjoškolaca iz cijele Europe, a njegova gradnja trajala je od 2004. godine. Promicanje interkulturalnosti, timskog rada, ali i širenje europskog duha kroz učenje stranih jezika ciljevi su ovog projekta čiji će simbolički pokazatelj biti i mali vlak koji europski učenici rade.

Izdvojeni članak

Studenti stvaraju glazbu uz pomoć ogromne Tesline zavojnice

Putovali, učili jezike i otkrili drugu stranu svoje struke

Kroz projekt međunarodne suradnje s brojnim europskim zemljama, učenici iz Prve tehničke škole Tesla imali su priliku upoznati svoju profesiju s više strana, ali i naučiti nove jezike.

– Kroz nekoliko susreta u ovom projektu stekao sam više znanja stranog jezika nego tijekom svog školovanja. Također sam više naučio o svojoj struci jer smo posjetili tvrtke koje se bave strojarstvom, te smo vidjeli samu proizvodnju i rad u praksi. Upoznali smo i druge kulture što je nešto neprocjenjivo, kazao je Dominik Grdanjski, inače učenik Tesle koji u travnju putuje u Bruxelles na predstavljanje završenog vlakića, za portal politika.hr.

Dominik je jedan od petstotinjak učenika koji je sudjelovao na izgradnji hrvatskog vagona u EU vlaku, čija gradnja traje čak sedam godina.

Vagon će dobiti ime po Nikoli Tesli

Učenici svake zemlje su kroz godine pridonijeli izgradnji EU vlaka na razne načine. Mladenačka kreativnost u novim idejama ili pak stručni crteži i računalne obrade inspirirale su izgradnju vlaka.

Hrvatska ekipa je u posljednjih sedam godina izgradila tračnice, dijelove lokomotive, a još nedostaje završetak koji bi trebao nositi Tesline izume. Na tom završnom, gornjem dijelu malog EU vlaka će se predstaviti visoki naponi i izmjenična struja Nikole Tesle, ali na hrvatskom vagonu mjesto će imati i ime Prve tehničke škole Nikole Tesle čiji učenici već godinama ulažu energiju u izgradnju hrvatskog vagona.

Copy link
Powered by Social Snap