Pretraga

Dekan FER-a postao član školskog odbora zagrebačke gimnazije: Imenovanja gotova tek za polovicu škola

A- A+

Iako su iz Grada Zagreba najavili kako očekuju će članovi školskih odbora, koji se odabiru iz kvote osnivača putem javnog poziva, biti imenovani do kraja listopada, to se nije dogodilo. Kako doznajemo, za sada su imenovani tek u polovici škola. Među njima je i zagrebačka XV. gimnazija, poznatija i kao MIOC, a jedan od dva imenovana člana je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Goran Gledec.

Dekan FER-a Gordan Gledec postao je član ŠO MIOC-a|Foto: srednja.hr

U kolovozu ove godine raspisan je javni poziv za imenovanje dva od tri člana školskih odbora škola čiji je osnivač Grad Zagreb. Među uvjetima koje su trebali zadovoljiti prijavljeni onaj je da imaju barem završen preddiplomski studij, odnosno 180 ECTS-a. Prednost su imale osobe koje su temeljem znanja ili iskustva upoznate s djelatnošću osnovnog ili srednjeg obrazovanja, koje mogu ‘radom, angažmanom i idejama’ pridonijeti unaprjeđenju rada škola te koje imaju prebivalište u Zagrebu.

Dekan FER-a novi je član školskog odbora MIOC-a

Među školama za koje su do sada imenovani članovi školskih odbora je i zagrebačka XV. gimnazija, poznatija i kao MIOC. Jedan od dvoje članova školskog odbora te škole postao je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Goran Gledec.

– Poznato je da najveći broj brucoša na FER dolazi upravo iz XV. gimnazije te da na FER-u ostvaruju izvrsne rezultate. Očekujemo da će se ovim imenovanjem dodatno osnažiti odnosi našega Fakulteta i MIOC-a, koji već više desetljeća slovi za jednu od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj i da će time FER doprinijeti jačanju obrazovne vertikale od srednje škole ka visokom obrazovanju te unapređenju organizacije, nastavnog procesa i aktivnosti koji će učenike usmjeravati u razvoju njihovih budućih karijera, poručili su s FER-a.

Zanimljivo za spomenuti je i da je prije no što je upisao studij na FER-u, Gledec i sam bio učenik MIOC-a, a maturirao je 1991. godine.

Podsjetimo, još je ljetos je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomaševića, donio odluku kako će od tri člana školskog odbora koja imenuje osnivač, jedan član školskog odbora biti imenovan iz redova vijećnika mjesnih odbora (za osnovne škole), odnosno gradskih četvrti (za srednje škole i učeničke domove) na kojima se pojedina škola ili učenički dom nalazi, i to temeljem prijedloga samog vijeća mjesnog odbora. Druga dva člana imenuju se temeljem javnog poziva za iskazivanje interesa za članstvo u školskim odborima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Poznato koliko je prijava stiglo za članove školskih odbora u Zagrebu, trebali bi biti izabrani do kraja mjeseca

Do sada imenovani članovi za tek polovicu škola

Iako je poziv raspisan još u kolovozu, još uvijek nisu imenovani svi članovi, iako su nam iz grada još u prvom polugodištu rekli da očekuju da će to biti riješeno do kraja listopada. Kako smo doznali iz Ureda za obrazovanje, sport i mlade, imenovana je tek polovica članova. Naime, jedan od uvjeta je i da osoba nije bila pravomoćno osuđena, odnosno da se protiv nje ne vodi postupak za određena kaznena djela, a sva uvjerenja o tome još nisu pribavljena.

– Imenovanje članova školskih/domskih odbora putem Javnog poziva je u tijeku. Gradonačelnik Grada Zagreba zaključke o imenovanju za svakog pojedinog člana školskog/domskog odbora donosi tek po pribavljanju svih dokaza o ispunjavanju uvjeta za članstvo u školskom odboru propisanih Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Upravo stoga, početkom studenog prošle godine Grad Zagreb je Ministarstvu pravosuđa i uprave, sukladno čl. 13 Zakonu o pravnim posljedicama osude kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, a temeljem čl. 119, st. 3 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, podnio zahtjeve za izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije za kandidate koji su ušli u uži izbor za školske odbore za koje su iskazali interes prilikom prijave na Javni poziv.

Slijedom toga, dodaju iz Grada, gradonačelnik Grada Zagreba donosi zaključke o imenovanjima članova školskih odbora isključivo za kandidate za koje je resorno ministarstvo dosad izdalo spomenuto posebno uvjerenje iz kaznene evidencije.

– Tako je, primjerice, dosad doneseno 90-ak Zaključaka o imenovanjima članova školskih odbora putem Javnog poziva, što je polovica od ukupnog broja škola u kojima se školski odbori imenuju, a isti su javno objavljeni i dostupni na mrežnim stranicama te u Službenom glasniku Grada Zagreba. Zaključci se objavljuju redoslijedom njihova donošenja, a isti ovisi o izdavanju spomenutog posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa i uprave, kažu zaključno iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Podsjetimo, prema otprije poznatim informacijama, za 384 mjesta u školskim odborima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Grada Zagreba koja se popunjavaju temeljem spomenutog javnog poziva zaprimljeno je ukupno 2.963 prijava. Za koje su škole do sada imenovani članovi i koji su to, možete pronaći u pojedinačnim zaključcima ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap