Pretraga

Dekanica Građevinskog fakulteta: ‘Ne mora se sve preko noći platiti’

Današnje zasjedanje Sabora započelo je stankom na zahtjev klubova Hrvatskih laburista i HDSSB-a. Tražili su očitovanje ministra Jovanovića o problemu studenata Građevinskog fakulteta. Studentima su se preko noći školarine povećale pa sada iznose i do osam tisuća kuna, što neki neće moći platiti. Dekanica tvrdi da mogu platiti u dvije rate, a da je Studentski zbor prisustvovao izglasavanju odluke.

Podsjetimo, jučerašnjim mirnim prosvjedom studenti Građevinskog fakulteta u Zagrebu su se pobunili jer njihov fakultet nije tražio jednogodišnju odgodu odluke o novom sistemu naplaćivanja studentskih participacija.

Naime po novom sistemu naplate, studenti su dovedeni u situaciju da moraju platiti i više od osam tisuća kuna za studiranje. Oko deset posto, točnije 124 studenta nisu uspjela prikupiti novac za upis i moguće je da neće uspjeti nastaviti studiranje.
Potpisali su izjavu da neće moći prikupiti toliko novaca u tako kratkom roku. Traže da se odluka o povećanju školarina odgodi, ali i da se izračuna koliko je to točno povećanje za svakog studenta ponaosob.

Iako su jutros zastupnici u Saboru tražili očitovanje ministra Željka Jovanovića, iz MZOS-a smo dobili informaciju kako to nije u njegovoj nadležnosti, već isključivo Sveučilišta u Zagrebu.

‘Ne mora se sve preko noći platiti’

– Fakultetsko vijeće donijelo je odluku o novim školarinama, a na sastanku je bilo predstavnika studenata i išlo se na način da se izađe ususret studentima poštujući najnoviju odluku o studentskim participacijama, kazala nam je Vesna Dragčević, dekanica Građevinskog fakulteta.

Vijeće je kazalo studentima da dostave argumentirane zahtjeve oko plaćanja školarina, što su oni i napravili. Više od sto studenata potpisalo je zahtjev i poslalo ga Fakultetskom vijeću. – No, oni bi trebali znati da ne moraju preko noći dati toliki iznos. Imaju mogućnost platiti dvije rate, jednu do 15. listopada, a jednu kasnije, objasnila je Dragčević.

Trenutno se status tih studenata provjerava, a uprava fakulteta će reagirati kad se utvrdi njihov status kroz broj ECTS bodova.

‘Na fakultetu je mirno, sve radi kako treba’

Dekanica je studentima ponudila još jednu moguću opciju. Ukoliko zbog zdravstvenih ili socijalnih poteškoća ne mogu platiti participaciju, po Pravilniku o studiranju mogu podnijeti zahtjev.

– Mogu obrazložiti svoju situaciju, pa ćemo zajednički pronaći rješenje, kazala je Dragčević.

Dekanica navodi kako je sve dogovoreno u suglasnosti s predstavnicima Studentskog zbora, a odgodu nisu tražili jer su se tako usuglasili s ostalim tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu.

Dodaje kako je na fakultetu situacija i više nego mirna, upisano je preko 80 posto studenata i sve funkcionira u najboljem redu.