Pretraga

Dekanica nakon majčine smrti: ‘Padneš s bicikla, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici’

A- A+

Dekanici Metalurškog fakulteta u Sisku preminula je majka u 70. godini života i to u bolnici nakon što je 14 dana čekala na operaciju zbog pada s bicikla. Priču o svojoj majci i hrvatskom zdravstvu dekanica Zdenka Zovko Brodarac odlučila je podijeliti na društvenim mrežama nedugo nakon što je javnost potresla priča o smrti novinara Vladimira Matijanića.

Foto: Screenshot Google Maps | Facebook

‘Koliko košta život jednog običnog Hrvata/Hrvatice?’ naslov je objave na Facebooku dekanice Metalurškog fakulteta u Sisku, Zdenke Zovko Brodarac nakon što joj je majka preminula u bolnici u Zagrebu. Dekanica je svoju priču odlučila podijeliti svega par dana nakon što je javnost potresla priča o smrti novinara Vladimira Matijanića.

Smrt novinara Vladimira Matijanića pokrenula je burnu raspravu o kaosu u zdravstvenom sustavu

Matijanić je bio novinar Indexa u 51. godini života i bolovao je od COVID-19. On i njegova partnerica Andrea Topić danima su od splitskih liječnika, bolnice i Hitne tražili pomoć, no svi su govorili kako njegov slučaj nije za bolnicu. Matijanić je preminuo prošlog petka, a njegova djevojka je potresnu priču o njegovoj smrti, ali i (ne)funkcioniranju hrvatskog zdravstva također objavila na Facebooku, nakon čega je pokrenuta i policijska istraga kako bi se utvrdili propusti u liječenju prerano preminulog novinara.

Upravo je Matijanićeva smrt pokrenula burnu raspravu o kaosu u zdravstvenom sustavu, a dekanica Zovko Brodarac ispričala je kako je njena majka u dobi od 69. godina nakon nesreće na biciklu došla do uroinfekta i na kraju preminula u bolnici.

– Nisam tip osobe koja dijeli intimu po društvenim mrežama, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim stvarima. Šok i nevjerica, jad, bol i tuga su preveliki što me nagnalo da pokušam druge upozoriti na stanje i perspektive. Moja majka je otišla zauvijek! Jesmo li svi isti, jednako važni i dovoljno skupi (ili jeftini) da bi imali jednaku skrb ili pravo na istu?! Činjenica je da se ‘slučaj Matijanić’ dešava svaki dan u svim dijelovima Republike Hrvatske, započela je u objavi dekanica.

Nakon pada s bicikla utvrđena joj je ozljeda zdjelice

Njena je majka 26. srpnja imala prometnu nezgodu vozeći se na biciklu. Iako je na prvu izgledalo kako je samo lakše ozlijeđena, utvrđena joj je ozljeda zdjelice.

– Nakon obrade na OHBP u OB Sisak utvrđena je ozljeda zdjelice. Cijenim doktore dijagnostičare (RTG, CT) i doktora koji ju je u dežurstvu primio, inače je specijalist ortopedije, koji je odmah konstatirao da u OB Sisak nema rutine ni instrumentarija za ovakvu operaciju i da se takvi slučajevi obrađuju samo i isključivo na ‘Traumi’ u Draškovićevoj (Zagreb) u koju biva otpremljena 1. kolovoza 2022. godine. I tada počinje agonija po zdravstvenom sustavu s nedostatkom informacija, nekad malo ljubaznijim, nekad malo manje ljubaznim sestrama, doktori su uvijek zauzeti i nemaju vremena za informiranje obitelji, do konačne informacije da se jedini u Republici Hrvatskoj, koji takvu ozljedu može i zna operirati vraća s godišnjeg odmora 8. kolovoza 2022. godine, stoji u objavi dekanice Zovko Brodarac.

’14 dana je čekala operaciju. I nije ju dočekala’

Njena majka, čekajući na operaciju u bolnici prolazi kroz mnoge faze i biva sve lošijeg stanja.

– Treskavica, kopni iz dana u dan, što nikoga ne zabrinjava. Danas, 9. kolovoza 2022. u 5 sati ujutro umrla je moja majka. Začudo, u uobičajeno vrijeme nakon vizite, zovem i od prve uspijevam dobiti doktora koji mi to saopćava uz napomenu pa znate ona je imala sepsu. Pitam kakvu sepsu? Pa znate imala je i uroinfekt, eto dugo je ležala. Vidjet ćemo pravi uzrok nakon obdukcije. Ljudi, dugo je ležala, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Zdrava i vitalna žena od 69 godina, fizički vrlo aktivna, radi u vrtu, vozi bicikl, nema nekih značajnih komorbiditeta, nije dovoljno vrijedna za redovni postupak zdravstvene skrbi, navodi dekanica.

Izdvojeni članak
brucoš 101 zdravstveno osiguranje

[Brucoš 101] Kada odeš na faks u drugi grad, gdje ćeš kod liječnika? Imamo sve informacije

‘Jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku?’

Iako je smatrala da je njena majka na kraju postala hitni slučaj, s obzirom na njenu dob, nije pokušavala nikoga nazvati i ‘preko veze’ svojoj majci omogućiti određenu skrb koju je trebala.

– Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici. I sad se propitujem: jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati??? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi! Zašto vlada, ministri i ostali moćnici svih sustava uključivo i zdravstvenog, ne izlaze na teren zbog običnog, malog čovjeka, Hrvata/Hrvatice? Više nas nema toliko puno da bi to bilo nemoguće. Koliko košta život jednog običnog Hrvata/Hrvatice?, upitala se dekanica Zovko Brodarac.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap