Pretraga

Deset nepoznatih činjenica o poznatim izumima

A- A+


Izdvojeni članak

Deset nevjerojatnih činjenica o mozgu

Danas poznati izumi često su nastajali pod neobičnim okolnostima ili im je prvotna namjena bila sasvim drugačija. Jeste li se ikada zapitali kada i zašto je nastao telefonski pozdrav ‘halo’ ili tko je izumio lutku na napuhavanje? Za što je trebao služiti plastelin, a za što žitne pahuljice? Pogreškom izumitelja ili njegovom neodlučnošću neke su stvari otišle u drugom smjeru.

Vrlo nam je prirodno pomisliti da je plastelin oduvijek trebao biti sredstvo dječje zabave ili da su žitne pahuljice zamišljene kao lagan i jednostavan doručak. Zbog pogreške izumitelja, tržišnih previranja ili nekog trećeg razloga ideje nisu uvijek pretočene u prvotno zamišljeni oblik. Evo deset činjenica koje možda niste znali o svima dobro poznatim izumima.

1. Pozdrav halo’ nastao je jer nitko nije znao kako započeti razgovor na telefon

Telefon je izum Alexandra Grahama Bella, ali hello, koji smo mi prilagodili hrvatskom jeziku kao halo, izumio je Thomas Alva Edison, koji je razvio telekomunikacijski sistem u Sjedinjenim Američkim Državama. Bellova ideja za prvu riječ pri javljanju na telefon bila je pozdrav ‘Ahoy’.

2. Isaac Newton izmislio je pseća vratašca

Ovaj veliki znanstvenik imao je mačke te je navodno na kući napravio veliki otvor, namijenjen prolasku odrasle mačke, a mali otvor za mačiće. No, mala vratašca nisu baš imala svrhu, budući da su mačići jednostavno pratili majku kroz veliki otvor.

3. Smartphone na touch izmišljen još 1993. godine

Tvrtka IBM napravila je prvi touch screen pametni telefon, a bio je nazvan Simon. Dogodilo se to prije dvadeset godina, a dlanovnik je imao mobitel, pager i faks u jednom uređaju.

4. Plastelin zamišljen kao sredstvo čišćenja tapeta

Izumitelj Joe McVicker zamislio je plastelin kao sredstvo čišćenja tapeta. Shvativši da ova smjesa može poslužiti i kao dječja igračka, odlučio ju je kao takvu plasirati na tržište.

Izdvojeni članak

Pet vrlo neobičnih saznanja o vodi

5. Lutku na napuhavanje izmislili nacisti

U Drugom svjetskom ratu nacisti su izmislili ovaj neobični predmet, kako vojnicima ne bi nedostajalo ‘seksualnih podražaja’. Ovaj izum bio je najstrože čuvana tajna, a prva lutka na napuhavanje nazvana je Borghild.

6. Svećenik je prvi predstavio Teoriju velikog praska

Georges Laimatre katolički je svećenik iz Belgije koji je tvorac teorije da se sve razvilo iz materije koja je isprva bila koncentrirana na jednom mjestu. To je zapravo Teorija velikog praska.

7. ‘Daj pet’ nastao je tek 1977. godine

Ovaj naoko instiktivan pozdrav prvi je primijenio bejzbolaš Dusty Baker tijekom veselja u jednoj utakmici. – Ruka mu je bila u zraku i u trenutku veselja ja sam posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo, prepričao je Dusty ovaj povijesni trenutak.

8. Kanadski liječnik izmislio je košarku

Prva utakmica u ovom sportu igrana je 21. prosinca 1891. godine. Ekipe su nastupile u sastavima s po devet igrača, a rezultat je iznosio nogometnih 1 : 0.

9. Michael Jackson nije izmislio ‘Moonwalk’

Jedan od najpopularnijih plesnih koraka, kojeg gotovo svi povezuju s ‘kraljem popa’, zapravo je prvi otplesao Bill Bailey.

10. Kukuruzne žitarice trebale smanjivati seksualni apetit

Davne 1898. godine, John Harvey Kellog predstavio je novu vrstu zdrave prehrane, koju je nazvao Corn Flakes. Od tada kukuruzne žitarice postale su dio prehrane mnoštva kućanstava, a zanimljivo da su prvi put predstavljene kao sredstvo za borbu protiv seksualnog apetita.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap