Pretraga

Deset stvari o kojima ne morate brinuti prije nego navršite 20

A- A+


Izdvojeni članak

Najbolji odlaze iz zemlje: Čeka ih posao i bolja budućnost

Između raznih pismenih ispita i usmenih odgovaranja, drama s prijateljima i nervoze prije i nakon prvog spoja imate sasvim dovoljno tinejdžerskih briga bez da uopće razmišljate o tome što će biti sutra. Nije da vam savjetujemo da se ne morate brinuti oko toga koji faks izabrati ili koji strani jezik učiti, ali to ne mora biti vaša svakodnevna preokupacija.

Dobra stvar kad vam godine završavaju na nastavak – est ili na engleskom – teen je da se još ne morate brinuti o nekim ‘stvarima odraslih ljudi’. Još uvijek možete prezirno frknuti nosom na neke brige i posvetiti se onim slađim mukama, a mi vam donosimo dvadeset stvari o kojima ne morate razmišljati kad ste tinejdžer.

Neka vam glavna preokupacija bude što će mama skuhati za ručak, s kime ćete ići na nogomet ili pak koliko džeparaca ćete izdvojiti za subotnji izlazak. Jer samo u ovim godinama ovo je dopušteno i od vas se ne očekuje previše, pogotovo ako ste uspješni u školi.

Izdvojeni članak

Je li sreća para puna vreća?

Pronaći onog pravog ili onu pravu

Mislite da je vaša srednjoškolska ljubav ‘ta’? Više nikad nećete upoznati nekoga tko vam toliko znači i sve ostalo…? Srednjoškolska ljubav nešto je što ćete zauvijek pamtiti, no vrlo je malo šanse da ćete baš s tobom osobom završiti cijeli život. Možda vam utjehu ulijevaju neki stariji parovi koji su skupa od svoje četrnaeste godine i slično, međutim vremena se mjenjaju, a osobito ljudi.

Stoga nemojte previše zamišljati svoju trenutnu simpatiju vašim bračnim drugom dok vas smrt ne rastavi, već uživajte u ovome što imate sada jer će sadašnji trenutci za nekoliko godina biti najljepše uspomene.

Odlazak k roditeljima po pomoć

Ukoliko imate 12, 18 ili pak 20 godina sasvim je prihvatljivo ako se oslonite na roditelje za podršku ili pomoć. Odrastati znači počinjati raditi mnogo stvari samostalno i stisnuti zube u teškim trenutcima, no nema ništa loše u tome ako se oslonite na ljude u svojoj okolini za koje znate da će uvijek biti tu kraj vas.

Razumijevati svoju seksualnost

Seksualnost može imati mnogo različitih oblika i svoju ćete seksualnost vrlo vjerojatno istraživati cijeli život, jer to je prirodno. Ukoliko još niste sto posto sigurni u svoju seksualnu orijentaciju ne morate se brinuti, jer je sasvim u redu da istražujete koji smjer vašoj seksualnosti najviše odgovara.

Izdvojeni članak

U vrijeme blagdana je bolje biti solo

Definiranje vaših političkih uvjerenja

Lijevica, desnica ili centar? Svi su vam isti, politika vas ne zanima? To je u redu ako ste u prvim razredima srednje škole, no u svakom slučaju biste u višim razredima trebali početi pratiti političku situaciju vaše države, kako biste bili spremni izaći na glasovanje i znali što se događa u svijetu. Nemojte si dopustiti da završite srednju školu i ne znate nabrojati vladajuću koaliciju, a od vas se očekuje da ste osviješteni birač.

Nabavljanje kreditne kartice

Nemojte ako ne trebate. Možete nabaviti kreditnu karticu ukoliko odete s roditeljem u banku i onda preko njegovog imena otvorite i svoju karticu. U redu je otvoriti tekući račun i slično, no kreditna kartica vam zaista ne treba. Imat ćete cijeli život da shvatite koliko zla su vam učinile kreditne kartice i koliko vam odmažu, stoga uživajte dok stignete u trenutcima kad držite pravi fizički novac u rukama.

Ponašati se kao pravi klinac ponekad

U stalnoj žurbi da što prije odrastete i napustite djetinjstvo nemojte zaboraviti nekad se ponašati kao klinac i uživati u igri. Dajte si dnevno makar desetak minuta glupiranja s prijateljima ili blesavog plesa u samoći svoje sobe. Radite ono što vas čini sretnima, ma koliko god to djetinjasto izgledalo. Imate pravo na to, a ako vam to donosi radost u život, prepustite se.

Biti solo

Kad su svi oko vas u paru i razni časopisi vam svaki dan vrište ‘kako naći dečka/curu’ , ‘tužno je biti solo za blagdane’ i slično, nije teško osjećati se usamljeno. Čak i ako serijski odlazite na spojeve ili pak provodite vrijeme ispred TV-a i računala, naučite biti solo. Upravo to razdoblje kad ste sami sa sobom će vam pomoći da još bolje upoznate kako funkcionirate pa ćete vrlo vjerojatno biti sretniji ili barem znati kako da budete sretniji.

Biti savršen

Ovo se zapravo tiče svih ljudi bez obzira na generaciju, međutim pritisak da budete savršeni može biti posebno stresan za svakog tinejdžera. Vrijeme koje provodite u brizi da budete savršen učenik ili pak da odajete dojam vesele odlične osobe prepune uspjeha iza sebe bez ijedne mane, nema previše smisla. Prihvatite svoje mane, budite onakvi kakvi jeste i uživajte u tome.

Znanje za koga ćete se udati/ oženiti i s kim ćete imati djecu

Možda imate sliku u glavi kako nakon diplome fakulteta želite biti u braku, pa se brinete s kim će to biti, prestanite to raditi. Ne možete znati s kim ćete biti, a svaki trenutak koji trošite na pretjerana sanjarenja o detaljnoj budućnosti bolje utrošite na to da što ljepše proživite ove sada dane. Vrlo vjerojatno ćete se predomisliti, ma koga god vi imate na umu.

Uvid u ono što ćete raditi do kraja života

Ponekad vam se može obistiniti ono sanjarenje iz djetinjstva o vašoj profesiji, no to ne mora tako biti. Ukoliko osjećate neki pritisak jer morate izabrati fakultet, a s time i smjer vaše profesije morate znati da nikad nije prekasno prenamijeniti profesiju i baviti se nečim novim. Treba samo imati petlje napraviti to. Ako sada još ne znate čime se želite baviti, eksperimentirajte. Uživajte u raznim aktivnostima i ako prepoznate nešto dobro, opredijelite se za tu profesiju.

Copy link
Powered by Social Snap