Pretraga

Detalji uhićenja fizičara ispred MZO-a: Pokušala mi je uzeti transparent, bila je jako bijesna

Prošloga petka pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja uhićen je teorijski fizičar Boris Ivetić, koji je tamo prosvjedovao gotovo cijelo ljeto. Kako detaljno javlja Deutsche Welle, Ivetić ih je telefonski kontaktirao netom prije uhićenja i obavijestio da je ministrica Blaženka Divjak osobno pokušala ukloniti njegove prosvjedne transparente te da ga je optužila za verbalnu agresiju. Nedugo zatim, Ministarstvo je kontaktirano policiju, Ivetić je odveden na Prekršajni sud, a potom u zatvor Remetinec.

Teorijski fizičar Boris Ivetić | Foto: Screenshot RTL

Teorijski fizičar Boris Ivetić, koji je u znak prosvjeda od početka srpnja bdio pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi upozorio na, kako je tvrdio, kriminal na PMF-u, protekloga je petka uhićen i smješten u zatvor u Remetinec.

Policija nam je potvrdila da je došlo do privođenja 36-godišnjaka zbog kršenja članka 6. Zakona o prekršajima javnog reda i mira, nakon čega je poslan na Prekršajni sud odakle je upućen u zatvor Remetinec.

O Ivetićevom uhićenju prošloga je tjedna izvijestila političko-aktivistička stranka Slobodna Hrvatska, no bitniji detalji o tome događaju i konkretni razlozi nisu bili dostupni. Prejučer se oglasilo Ministarstvo znanosti, tvrdeći kako se Ivetić nakon verbalnog napada na ministricu Divjak na ulazu u zgradu Ministarstva, ‘agresivno uputio prema ministrici, a između njih se postavio službeni vozač te spriječio mogući napad, te je Ministarstvo bilo dužno reagirati i kontaktirati policiju’.

Razgovor s Deutsche Welle-om uoči uhićenja

Iz MZO-a su također poručili kako su djelatnici MZO-a puna dva mjeseca Ivetiću osigurali dostojanstveno pravo na prosvjed te da je Ivetić bio na nekoliko sastanaka s državnim tajnikom Tomom Antičićem, savjetnikom ministrice Marom Alavanjom te ministricom Blaženkom Divjak.

Deutsche Welle jučer, pak, donosi nove detalje događaja od proteklog petka. Naime, netom prije no što će ga policija odvesti na Prekršajni sud u Zagrebu, Ivetić je telefonski kontaktirao DW i informirao novinare ‘da je ministrica Blaženka Divjak osobno pokušala ukloniti prosvjedne transparente koje je postavio pred zgradu Ministarstva te da ga je optužila za verbalnu agresiju’.

– Stajao sam tu sa strane kada je prolazila i pokušala uzeti transparent. Zatrčao sam se bos, iščupao sam joj ga iz ruke. Bila je jako bijesna. Došla je policija u civilu i rekli su mi da moram na obavijesni razgovor s njima. Odgovorio sam im da moram kontaktirati odvjetnika. Potom su mi rekli da me ipak neće voditi. Mislim da će me odvesti kasnije kad ovdje bude manje ljudi, kazao je Ivetić prošloga petka DW-u i dodao kako ministricu upita kako je kada prolazi, kao i da ju je pitao kako joj je bilo na godišnjem odmoru te je li se odmorila. Pojasnio je DW-u kako takvo svoje postupanje ne smatra agresijom.

Privođenja prosvjednika koji političare ‘uznemiravaju’ transparentima

DW je jučer neslužbeno doznao i kako je Ivetić tijekom jutra trebao biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

– U kontekstu ovih informacija važno je znati da su proteklih godina u Hrvatskoj zabilježena privođenja prosvjednika koji su političare uznemiravali transparentima, ali i višemjesečna prisilna psihijatrijska liječenja čiji su razlozi hospitalizacije padali na ponovljenim vještačenjima, naglašava DW.

DW je tražio i dodatna pojašnjenja od Ministarstva znanosti i obrazovanja, odakle su im potvrdili Ivetićeve navode da su mu tijekom srpnja omogućili sastanke s državnim tajnikom Tomom Antičićem, ministricom Blaženkom Divjak i njenim savjetnikom za odnose s javnošću Marom Alavanjom. Iz MZO-a su poručili i kako mu je Alavanja ‘zbog kompleksnosti teme, pomogao u kontaktu s novinarima, te mu pomogao savjetima na koji način da prezentira priču za koju je tvrdio da ima dokaze’. Osim toga, iz MZO-a DW-u navode da su tražili očitovanje PMF-a u kojem stoji da je na fakultetu provedena inspekcija rada koja nije utvrdila nepravilnosti zbog kojih je prosvjedovao Ivetić.

Šiber: ‘Ako prosvjeduješ pred ministarstvom, u šatoru, zbog korupcije i kriminala u znanosti, onda te uhapse i praktički proglase ludim’

– Nadalje, hvale se u Ministarstvu, da je prosvjednika Ivetića, ‘kada se požalio da nema što jesti, državni tajnik Antičić odveo na ručak.’, piše DW i dodaje kako su upitali MZO postoje li snimke nadzornih kamera sukoba Ivetića i ministrice te je li ih moguće vidjeti, no to je pitanje ostalo neodgovoreno.

DW podsjeća i kako se na cijeli slučaj osvrnuo društveni analitičar i teorijski fizičar Antonio Šiber, uspoređujući dva prosvjeda pred ministarstvima, aktualni Ivetićev i onaj braniteljski tijekom SDP-ove vlasti.

Detalji uhićenja fizičara ispred MZO-a: Pokušala mi je uzeti transparent, bila je jako bijesna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap