Pretraga

Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama

A- A+

Ministarstvo poduzetništva i obrta (koje je u međuvremenu pripojeno Ministarstvu gospodarstva, kojemu je sada puni naziv Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta) objavilo je prošle godine javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, na koji su se učenici mogli prijaviti od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine.

Foto: Ministarstvo poduzetništva i obrta

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima

Prethodnih godina bila je praksa da se u roku mjesec dana od završetka ovog natječaja objave dobitnici i potpišu ugovori sa stipendistima. No, ne i ovoga puta. 

Po prilici četiri tjedna od isteka roka za prijave, tada još Ministarstvo poduzetništva smo pitali kada će biti poznati dobitnici stipendija.

Odgovorili su nam da će rezultati biti poznati u prvoj polovici prosinca, što smo podijelili s javnošću.

Izdvojeni članak

Ministarstvo poduzetništva mulja sa stipendijama: Dva puta odgodili objavu dobitnika

Međutim, prošla je i druga polovica prosinca (ukupno već dva mjeseca za obradu rezultata), a dobitnici stipendija još uvijek nisu bili poznati.

Baš 16. prosinca, svjesni da su probili rok, na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta osvanula je obavijest, u kojoj je istaknuto između ostaloga da će ‘rezultati natječaja biti poznati do kraja 2016. godine te će se objaviti na Internet stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta www.mingo.hr nakon čega će i prijavitelji biti pismeno obaviješteni.’

Od tada je na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od tog 16. prosinca izašla još samo jedna obavijest vezana za ove stipendije i to zamislite tek 13. veljače.

Izdvojeni članak

Ovo su 1.273 učenika deficitarnih struka koji su dobili stipendije Ministarstva poduzetništva


Do kraja ožujka bit će isplaćene potpore stipendistima

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, nisu nam odgovorili na pitanje o tome što je s više od četiri milijuna kuna, koje su ostale od sredstava namijenjenih za ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, ali su nam na neka lakša pitanja prethodno odgovorili. Tako naglašavaju da će učeničke stipendije za period siječanj-kolovoz 2017. godine će biti isplaćene do kraja ožujka.

U njoj se tek kaže da je dodjeljeno 1.537 potpora u sklopu projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ te da je počela isplata za period rujan-prosincac 2016. Iz Ministarstva gospodarstva smo doznali da su za natječaj zaprimili 2.253 prijave.

U tom priopćenju od veljače, iz Ministarstva su se pohvalili i kako je više od 700 stipendija više dodjeljeno u odnosu na prethodnu, školsku godinu 2015./2016.

E sada, namjerno s odgodom, dolazimo do financijskog dijela priče. U javnom pozivu stoji kako su novčana sredstava, predviđena za ove stipendije 18.000,000 kuna. Ponavljamo dodjeljeno je 1.537 stipendija od po 9.000 kuna odnosno 750 kuna mjesečno.

Jednostavnom računicom (nimalo dobrog matematičara, koji ovo piše) dolazimo do toga da je 1.537 pomnoženo s 9.000 jednako – 13.833.000 kune!

Obzirom da je inače cjelokupni iznos namijenjen za ‘Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima’ za tu svrhu bivao i iskorišten, pitali smo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta što je s preostalih 4.167,000 kuna, koje su preostale od predviđenih sredstava. 

Do trenutka objave teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap