Pretraga

Digitalizacija škola: Za tri godine Hrvati bi trebali prijeći na digitalne knjige

A- A+

U sljedeće tri godine 75 posto hrvatskih škola trebalo bi biti digitalizirano, odnosno udžbenike zamijeniti digitalnim izdanjima. Također bi trebale biti potpuno informatički opremljene i spojene na superbrzi internet.

www.huffingtonpost.com

Iduće godine 16 posto škola u Hrvatskoj će se digitalizirati, što od 1 300 škola u Hrvatskoj znači modernizaciju njih oko 150. U 2016. taj bi se udio trebao povećati na 24 posto, dok bi do kraja 2017. godine trebalo biti tisuću u potpunosti informatiziranih škola, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Tableti bi hrvatskim školama donijeli uštedu i uspješnije učenike

Digitalizacija je upravo jedan od ciljeva u Strategiji Vladinih programa 2015. – 2017. u resoru obrazovanja. Osim informatizacije, spominju se u tom dokumentu i izrada novih nastavnih programa, kao i promjene u financiranju sustava znanosti.

Pisanje novih kurikuluma započet će iduće godine, a do 2017. trebalo bi ih biti ukupno 20. Broj strukovnih kurikuluma usklađenih s tržištem rada povećat će se u istom razdovlju s postojeći 26 na 66. Važnije promjene možemo očekivati i u znanosti, gdje će financiranje ovisiti o međunarodnoj prepoznatljivosti.

Tako bi udio znanstvenih publikacija objavljenih u deset posto najcitiranijih svjetskih publikacija trebao porasti s tri na pet posto, broj znanstvenih radova u bazi Web of Science s 36 na 60 po ustanovi, o čemu će izravno ovisiti priljev novca iz državnog proračuna.

Copy link
Powered by Social Snap