Pretraga

Đikić opalio packu sveučilišnim faraonima: Stariji od 65 vole svoje fotelje više od svega

A- A+

Ivan Đikić, jedan od najznačajnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, s uglednom inozemnom karijerom, jučer se u Dubrovniku osvrnuo na stanje u hrvatskoj znanosti, visokom obrazovanju i općenito položaju mladih u Hrvatskoj. Situaciju u zemlji početkom je godine usporedio s karcinomom koji razara vrijednosti mladih u Hrvatskoj. Jučer je pak upozorio da je nedopustivo šutke ispraćati mlade iz Hrvatske, da su promjene moguće jedino ako građani dignu svoj glas, a kritički se osvrnuo i na već faraonske položaje starijih od 65 godinana hrvatskim sveučilištima.

Ivan Đikić | Foto: Screenshot Youtube

Hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa Ivan Đikić jučer je u Dubrovniku održao predavanje pod nazivom ‘O znanosti i mladima’, održano u organizaciji Udruge za promicanje prirodnih znanosti. Tom se prilikom osvrnuo na masovni odlazak mladih iz Hrvatske i istaknuo da je promjena moguća u društvu u kojem građani dižu svoj glas.

– Promjene se događaju jedino ako građani dignu svoj glas te zahtijevaju različit tretman. To se događa tamo gdje su ljudi glasni i hrabri. Tamo je život kvalitetniji i bolji te tamo mladi češće ostaju. Moramo prestati šutke ispraćati mlade, već glasno vikati da je dosta sa svim negativnostima, rekao je jučer Đikić, a prenosi N1 televizija.

Generacijski sukob najgora je stvar naših sveučilišta

Izdvojeni članak

Ivan Đikić: ‘Trenutačna situacija u Hrvatskoj sve više sliči karcinomu koji se širi i razara vrijednosti’

Đikić se osvrnuo i na stanje u akademskoj zajednici, prema njegovim riječima, opterećenoj između ostaloga i generacijskim sukobom, koji je prema njemu najgora stvar naših sveučilišta.

– Ljudi stariji od 65 godina vole svoje fotelje više nego sebe i sve oko sebe, kazao je Đikić i indirektno kritizirao sve duže zadržavanje 65+ osoba na visokim funkcijama u visokom obrazovanju. Đikić je problematizirao kako upravo zbog toga mladi nemaju priliku dobiti voditeljske uloge te priliku pokazati da se može bolje.

Dao je i jasan prijedlog kako bi se tome moglo doskočiti.

– Ministarstvo treba onemogućiti starijima od 60 godina da vode obrazovne i znanstvene institucije. Oni mogu doprinijeti svojim znanjem, ali ne i vodstvom, rekao je Đikić, a naglasio je i odgovornost svakog građanina koji bi u vlastitoj sredini trebao stvarati bolje uvjete života i obrazovanja.

Đikić i ranije kritizirao stanje u hrvatskoj znanosti i obrazovanju: ‘Trenutačna situacija sve više sliči karcinomu’

Podsjetimo, Đikić je sredinom veljače donio odluku o prestanku sa znanstvenim radom u Hrvatskoj, razočaran razvojem situacije u slučaju ‘afere plagijat’ bivšeg ministra Barišića te napadima koje je tada doživljavao. Prestanak sa znanstvenim radom u Hrvatskoj uključivao je prestanak predavanja i vođenja laboratorija na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Izdvojeni članak

Ivan Đikić prestaje predavati i stvarati u Hrvatskoj: ovo su njegovi razlozi

Ipak, Đikić svakim svojim dolaskom u Hrvatsku i dalje javno djeluje, drži predavanja i sudjeluje na konferencijama. I ranije je kritizirao stanje u hrvatskoj znanosti i obrazovanju, a tijekom ‘afere plagijat’ bivšeg ministra Barišića, bio je i jedan od pokretača peticije ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’. U jednom od svojih tadašnjih priopćenja, osvrnuo se na loše (akademske) običaje u Hrvatskoj, s nesagledivim posljedicama za mlade.

– Trenutačna situacija sve više sliči karcinomu koji se širi i razara vrijednosti koje mladi u Hrvatskoj trebaju za budući život i rad, poput: pravednog nagrađivanja rada, stjecanja uvjeta za napredovanje, odgovornosti za učinjeno, slobode izražavanja, te europskih standarda u politici i društvu. Dijelom zbog toga mnogi mladi stručnjaci, a i cijele obitelji s djecom, odlaze u druge zemlje, pisao je u siječnju Đikić.

Đikić opalio packu sveučilišnim faraonima: Stariji od 65 vole svoje fotelje više od svega
Share via
Copy link
Powered by Social Snap