Pretraga

Đikić i Zovko o Barišićevom doktoratu: ‘Sveučilište u Augsburgu potvrdilo je da su naši nalazi točni’

A- A+

Nakon što je jučer konačno stiglo mišljenje Sveučilišta u Augsburgu o pitanju autoplagijata bivšeg ministra Pave Barišića, javnim su pismom reagirali njegovi prijavitelji prof. Jure Zovko i poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić. Podsjetimo, Đikić i Zovko prijavili su Barišića Sveučilištu u Augsburgu sumnjajući da je autoplagirao svoju doktorsku disertaciju, odnosno prilikom njene izrade koristio svoja ranija djela adekvatno ih ne citirajući. Augsburg je proveo dugotrajnu i detaljnu istragu nakon koje je došao do  zaključka da postoje znatne formalne greške u doktoratu bivšeg ministra Barišića, no da se ne radi o prijevari na temelju koje bi se poduzimale daljnje mjere.

Foto: Youtube screenshot

Važno je napomenuti da prijavu

Izdvojeni članak

Sveučilište u Augsburgu napokon se očitovalo o slučaju autoplagijata u Barišićevom doktoratu

Ivana Đikića i prof. Jure Zovka ne treba miješati sa slučajem plagijata koji se ministru Pavi Barišiću prije više od godinu dana stavljao na teret. Tada se radilo o prijavi nekoliko profesora Sveučilišta u Zagrebu i mišljenju saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prema kojem je Barišić plagirao dijelove svojeg znanstvenog rada od autora iz inozemstva.

S druge strane, Đikić i Zovko, nedugo nakon što je ‘afera plagijat’ prošle godine pogodila javnost, prijavili su Barišića njegovom matičnom Sveučilištu u Augsburgu sa sumnjom da je autoplagirao dijelove svoje doktorske disertacije. Augsburg je jučer konačno donijelo mišljenje prema kojem postoje znatne formalne greške citiranja u doktoratu Pave Barišić, međutim i kako one ne predstavljaju značajan etički prijestup te kako po tom pitanju neće poduzimati daljnje korake.

‘Razumljivo je da Sveučilište štiti svoje interese’

Na mišljenje pristiglo iz Augsburga danas su reagirali i Barišićevi prijavitelji Đikić i Zovko, koji su ustanovili kako je jasno da u ovakvim okolnostima Sveučilište štiti svoje interese, no kako su i njihove sumnje i navodi tim mišljenjem potvrđene.

– Povjerenstvo je potvrdilo da je više od polovice doktorata prepisano bez citiranja izvora te  zaključilo da to predstavlja formalne nedostatke ili greške u pisanju doktorata. Međutim, Sveučilište u Augsburgu u drugoj točki zaključuje kako formalni nedostatak citiranja ranije objavljenih radova ne predstavlja značajan znanstveni prekršaj prema njihovim Pravilima koja su se primjenjivala u doba izrade doktorata, te da neće poduzimati dalje korake protiv dr. Barišića. Razumljivo je da svako Sveučilište u ovakvim slučajevima štiti svoje interese, jer svako oduzimanje doktorata iz prošlosti predstavlja mrlju za Sveučilište. Mi prihvaćamo odluku Sveučilište u Augsburgu da ne poduzima daljnje korake protiv dr. Barišića, jer je u isto vrijeme potvrdilo da su naši nalazi iz prijave točni te nedvosmisleno objavili da iz današnje perspektive necitiranje vlastitih radova u doktoratu smatraju neetičnim i neprihvatljivim. Tom izjavom Sveučilište u Augsburgu poslalo je jasnu poruku svojim studentima i javnosti, ukazujući da se ovakvi propusti necitiranja danas ne bi dopustili niti tolerirali u izradi doktorata na njihovom Sveučilištu. Time se naravno štite od mogućih zloupotreba i javne odgovornosti za nedopuštene radnje među svojim današnjim studentima, poručili su u dijelu svojeg priopćenja.

Dodatno su istaknuli kako smatraju nekorektnim iznošenje njihovih, odnosno imena prijavitelja u javnost jer su tako izloženi medijskim pritiscima.

‘Naša je obveza da uočene nepravilnosti prijavimo’

Izdvojeni članak

Obmana javnosti: Sveučilište u Augsburgu kaže da uopće nije donijelo odluku o Barišićevom navodnom autoplagijatu

U nastavku priopćenja osvrnuli su se na motiv slanja prijave Sveučilištu u Augsburgu utvrdivši kako je bivši ministar trebao biti primjer čestitosti i nulte tolerancije na sve nečasne radnje.

– Naša je obaveza kao odgovornih znanstvenika bila da uočene nepravilnosti prijavimo matičnom Sveučilištu, što smo napravili sukladno propisanoj proceduri. Obaveza je Sveučilišta da prijavitelji ostanu anonimni i budu zaštićeni. Rektorica Sveučilišta u Augsburgu poslala nam je pismo u kojem se distancirala od bilo kakvih neugodnosti koje  smo u javnosti doživjeli, tvrdeći da naša imena nisu spomenuta niti u jednom službenom dokumentu Sveučilišta. Krivicu za objavljivanje imena u javnosti tako je prebačena na dr. Barišića, jer je utvrđeno da je on osobno prvi obznanio imena prijavitelja. Pozivanje premijera na „osobne isprike“ ili sudske prijetnje dr. Barišića potpuno su neprimjerene akademskim uzusima, ne samo zato što bi prijavitelji u ovakvim postupku morali biti zaštićeni, nego i zbog toga što je odluka Sveučilišta u Augsburgu potvrdila nalaze iz prijave i jasno istaknula da je formalni propust koji je napravio dr. Barišić iz današnje perspektive nedopustiv. Mi ćemo nastaviti i ubuduće upozoravati službene institucije na ovakve i slične slučajeve sukladno važećim propisima, stoji dalje u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati ispod teksta.

Sveučilište u Augsburgu teško je naći na listama najboljih

Odlučili smo pregledati kako na listama najboljih sveučilišta svijeta stoji Barišićevo matično Sveučilište u Augsburgu. Na Šangajskoj listi za 2017. godinu koja je objavljena u kolovozu, Augsburg se nije svrstao među 500 najboljih na svijetu. Na još jednoj listi najboljih svjetskih sveučilišta – Times, Sveučilište u Augsburgu ostvarilo je još gori plasman. Ono se nije rangiralo ni među prvih 800 svjetskih sveučilišta.

Na nekim drugim manje relevantnim listama Sveučilište u Augsburgu, ako se našlo, nije ostvarilo zavidan rezultat. Tako se na Webometricsu Augsburg rangirao kao 826. sveučilište svijeta, a na US News Best Global University listu kao 859. svjetsko sveučilište.

[scribd id=372798910 key=key-uB8qlgm89lv4Q9Y6gx4r mode=scroll]

Copy link
Powered by Social Snap