Pretraga

Dio učenika i studenata u dva najveća grada ima pravo na besplatan pokaz: Evo kako do njega

A- A+

Rujan je obično mjesec u kojemu učenici i studenti produljuju svoje pokaze za javni prijevoz. U dva najveća hrvatska grada, dio njih ima pravo na besplatan, a u nastavku pojašnjavamo kojim skupinama to pravi pripada i kako se ono ostvaruje.

Foto: Srednja.hr

Kako je pojašnjeno na stranicama ZET-a, pravo na besplatan pokaz imaju redoviti učenici i studenti s prebivalištem u Gradu Zagrebu, čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu obiteljskog domaćinstva jednaki ili manji od 2.000 kuna.

Zagreb

Izdvojeni članak

Evo koliko će iznositi državna subvencija za prijevoz srednjoškolaca u novoj školskoj godini

Da bi to pravo ostvarili, studenti i učenici moraju podnijeti popunjeni i potpisani zahtjev uz kojeg je potrebno priložiti:

  • popunjen i potpisan obrazac izjave o članovima kućanstva
  • potvrde o redovitom školovanju, statusu redovitog studenta, odnosno apsolventa sa studentskim pravima
  • uvjerenje o prebivalištu podnositelja zahtjeva i svih članova kućanstva

Zahtjevi se predaju u pisarnicama područnih ureda gradske uprave, a korisnike će temeljem zahtjeva i predane dokumentacije utvrditi gradski ured nadležan za obrazovanje, kulturu i sport.

– Nakon predaje propisane dokumentacije, ZET-u će biti dostavljen popis odobrenih zahtjeva, nakon čega korisnici prava trebaju produljiti valjanost postojećih pretplatnih karata, ako ih imaju, odnosno izraditi nove, ako to do sada nisu učinili. Zahtjevi za izradu pretplatnih karata mogu se predati na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a, pojašnjeno je na ZET-ovim stranicama.

Split

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Studenti jedne županije i u nadolazećoj će godini plaćati samo četvrtinu karte za vlak

U Splitu, pak, pravo na besplatnu godišnju kartu za javni prijevoz mogu ostvariti učenici i redoviti studenti iz obitelji s troje i više djece. Uvjet je da barem jedan roditelj/skrbnik ima prebivalište na području Grada Splita neprekinuto najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva i da primaju dječji doplatak.

Kao i u Zagrebu, potrebno je za ostvarenje ovog prava podnijeti zahtjev uz kojeg se prilaže:

  • preslik osobne iskaznice jednog roditelja,
  • rješenje iz 2019. godine o ostvarenom pravu na dječji doplatak ili potvrdu
  • preslik rodnih listova djece,
  • ispunjeni zahtjev za izdavanje pokazne karte tvrtke Promet d.o.o. i dvije fotografije

Dokumentaciju korisnici mogu poslati poštom Upravnom tijelu ili osobno donijeti u centralnu pisarnicu Grada Splita. Važno je napomenuti kako je za učenike rok dostave dokumenata 30. rujna, a za studente 31. listopada u tekućoj školskoj, odnosno akademskoj godini kako bi se pravo ostvarilo od početka te godine. Nakon navedenog roka ako se zahtjev podnese u tijeku godine, pravo na besplatni prijevoz se ostvaruje od prvoga dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, pojašnjeno je na stranicama Grada Splita.

Copy link
Powered by Social Snap