Pretraga

Diplome u politici: Donosimo obrazovni karton najpopularnijih političkih lidera

Kampanja je u punom jeku, zakuhtala su se prozivanja i sučeljavanja, a lov na posljednje političke poene, uzevši u obzir situaciju s koronavirusom, tek će doživjeti vrhunac. U toj priči svakako neku ulogu igra i obrazovanje. Sve nas, zapravo, zanima, ili bi nas barem trebalo zanimati tko su lideri tih velikih, popularnih političkih stranaka? Što su studirali, za što su stručni, kako će nam njihova ekspertiza poboljšati živote? Obrazovne kartone istaknutih političkih lidera donosimo u nastavku teksta.

Foto: pixabay

Danas donosimo obrazovne kartone istaknutih političara unutar anketno najpopularnijih političkih opcija – RESTART koalicije, HDZ-a, Domovinskog pokreta, MOST-a, zeleno-lijeve koalicije MOŽEMO te koalicije lijevog centra Pametno-Fokus-Stranka s imenom i prezimenom.

Diplome iz inozemstva

Zauzevši prvo mjesto na listi, Tomislav Tomašević čelni je kandidat zeleno-lijeve koalicije u I. izbornoj jedinici. Javnosti je otprije poznat kao strogi oponent Milanu Bandiću na posljednjim lokalnim izborima te politički aktivist pokreta Zagreb je NAŠ.

Zeleno-lijeva koalicija

Zeleno-lijevu koaliciju čine stranke MOŽEMO, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta, Zagreb je NAŠ i Za grad. Tomislav Tomašević dolazi iz redova pokreta Zagreb je NAŠ.

U rodnom Zagrebu završio je VII. gimnaziju te 2000. godine upisao Pravni fakultet pri Sveučilištu u Zagrebu Zagrebu. Na Pravnom se zadržao tek tri godine, a tad je shvatio da ga puno više zanima društvo, društvene promjene i aktivizam. Nakon nekoliko godina, točnije 2006. upisuje Fakultet političkih znanosti u Zagrebu gdje završava preddiplomski studij, a zatim i diplomira politologiju.

Nakon završenog studija u Hrvatskoj dobiva punu stipendiju za studij jednog od najboljih svjetskih sveučilišta – Sveučilišta u Cambridgeu. Tijekom 2013. godine Tomašević na Cambridgeu magistrira u području okoliša, društva i razvoja. Tijekom studija i usavršavanja dobitnikom je nekoliko nagrada i stipendija, uključujući Marshall Memorial stipendiju, Chevening stipendiju i Cambridge Overseas Trust stipendiju.

Predsjednik SDP-a i čelnik RESTART koalicije Davor Bernardić ima bogatu obrazovnu povijest. Nakon završetka srednje Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, 1999. godine upisuje studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tamo diplomira 2007. godine na temu “Van der Waalsovi potencijali među tankim slojevima” pod mentorstvom profesora Marijana Šunjića, inače prvog rektora Sveučilišta u Zagrebu otkad je Republike Hrvatske. Dvije godine kasnije upisuje doktorski studij fizike na istom fakultetu, no ulaskom u Hrvatski sabor taj studij stavlja u mirovanje. Iste godine, 2009., upisuje postdiplomski specijalistički studij ekonomije pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije, koji uspješno završava 2014. godine. U 2014. upisuje i MBA program pri Poduzetničkoj školi u Cotrugliju, a 2013. se usavršava na Sveučilištu u Maastrichtu na projektu “Ekonomija europskih integracija” (eng. Economics of European Integrations).

U 2013. Bernardić upisuje i doktorski studij pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iako je još uvijek nije obranio, danas ima spremnu doktorsku disertaciju na temu “Utjecaj faktora razvoja urbanih sredina na izostanke i stope ispisa ucenika u javnom srednjoškolskom obrazovnom sustavu” pod mentorstvom profesora Josipa Tice s Katedre za makroekonomije.

Doktorati su nova crna

Prvi čovjek MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov, bivši gradonačelni Metkovića, specijalist psihijatrije i doktor znanosti u medicinskom području. Nakon završetka Franjevačke gimnazije u Sinju, upisuje studij Medicine pri Sveučilištu u Mostaru gdje diplomira, magistrira i doktoriraPsihijatriju specijalizira u Kliničkoj bolnici Vrapče u Zagrebu, nakon čega je kao psihijatar radio u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Javnosti je poznato postao kao gradonačelnik Metkovića, a potom i kao predvovdnik MOST-a nezavisnih lista, odnosno potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora.

Najveći ‘wild card’ predsjedničkih izbora zasigurno je bio Miroslav Škoro, poznati narodni pjevač i odnedavno sveučilišni profesor ekonomije. Nakon završene gimnazije u rodnom Osijeku, upisuje studij na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku gdje diplomira iz predmeta Mehanika tla i temeljenje na temu “Proračun temeljne konstrukcije po ‘klasičnoj metodi'”. Dok prebiva u SAD-u, dvije godine studira smjer Computer information systems and business administration” na Community College of Allegheny County.

Osim toga, diplomira i Ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, smjer marketing, a na istom Fakultetu postaje i doktor znanosti obranivši disertaciju na temu “Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije” pod mentorstvom . Od 2019. godine suradnikom je na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin.

Diplomirali u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-a i još uvijek premijer Andrej Plenković za sobom ima dobro obrazovanje. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomira 1993. s radom na temu “Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka” pod mentorstvom Nine Vajić, bivše sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Na istom fakultetu, pod mentorstvom profesora Budislava Vukasa, 2002. magistrira međunarodno pravo na temu “Subjektivitet EU i razvoj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike”.

Bio je predsjednik Europske udruge studenata prava Zagreb 1991, prvi predsjednik ELSA-e Hrvatske te predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e (European Law Students’ Association) sa sjedištem u Bruxellesu. Usavršavao se u inozemstvu, pa je tako svoju prvu, studentsku praksu odradio u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Pri Ministarstvu vanjskih poslova završava i diplomatski program, a osim stručnog i pravosudnog ispita, polaže i ispit pri Diplomatskoj akademiji 1999. godine.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, u izbornu će utrku na listi koalicije lijevog centra. Bila je kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita. Diplomirala je elektrotehniku, smjer računarstvo, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu 1994. godine na temu “Razvoj informacijskog sustava u otvorenoj korisnik-poslužitelj arhitekturi”. Tijekom studija bila je predsjednica udruge studenata na FESB-u.

Koalicija lijevog centra

Koaliciju lijevog centra na čijim se listama, među ostalima nalazi i Marijana Puljak, čine stranke Fokus, Pametno te Stranka s imenom i prezimenom.