Pretraga

Diplomirao u zatvoru: ‘Bilo bi me sram da dođe profesor, vidi da znam 5 definicija i tražim dvojkicu’

A- A+

Nakon što je s trojicom suradnika uhvaćen u krijumčarenju 300 kilograma kokaina u lučici kod Rovinja, zagrebačkom ugostitelju Angel Andonovu određena je kazna od 21 godine zatvora. Na slobodu je uvjetno otpušten nakon 17 godina, a vrijeme provedeno u zatvoru iskoristio je da diplomira. Završio je pravo na splitskom Pravnom fakultetu, a sada je pred kamerama RTL-a progovorio o tom iskustvu.

Screenshot: RTL

Od 2015. do ove godine u zatvorskom je sustavu bilo devet studenata, pri čemu ih je sedmero pohađalo nastavu izvan zatvorskog sustava, a ostali unutar zatvora. Takvo iskustvo ima i Angel Andonov, zagrebački ugostitelj koji je 2003. osuđen jer povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge.

Prvi profesor na ispit je došao uplašen

Iako je osuđen na 21 godinu zatvora, izašao je uvjetno nakon 17, a u obzir mu je uzeto i to što je tijekom izdržavanja kazne zatvora s odličnim diplomirao  pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te da ga je čekao posao u odvjetničkom uredu. Svoju priču o studiranju u zatvoru iznio je u sinoćnoj emisiji Potraga RTL televizije.

– Ništa se od toga ne bi dogodilo da tamo nije bio jedan divan čovjek, prodekan za nastavu gospodin Miljan Sesar koji je napravio presedan. Održao je sastanak s profesorima gdje mi je pružio podršku i zapravo ih zamolio da pristanu da dolaze meni u zatvor u Šibenik i održavaju nastave, rekao je Andonov za RTL.

Prvi profesor, prisjeća sa, na ispit je došao prvi profesor je došao uplašen, nije mogao znati kako će to uopće izgledati.

– Međutim, kad je vidio da je to dobro organizirano i kad sam ja pokazao kvalitetno znanje nakon prvog dolaska razbile su se sve predrasude, kaže Andonov.

Izdvojeni članak

U zatvoru, u kojem je zbog droge bio 17 godina, završio Pravni fakultet: Sad ga čeka posao u odvjetničkom uredu

‘Bio sam štreber’

Puno je učio, dodaje, jer je imao dosta godina i vremena za to.

– Bio sam štreber. Bilo bi me sram da dođe neki profesor i da vidi da sam naučio pet definicija i da tražim neku dvojkicu. Kvalitetno sam naučio i nisam imao strahova od polaganja ispita, rekao je Andonov za RTL.

Za pisanje diplomskog rada dobio je vlastitu zatvorsku sobu i računalo, a bavio se temom izvršavanja kazne zatvora, odnosno primjenom pojedinih odredbi zakona u praksi hrvatskog penološkog sustava. Naknadno se za njegov rad zainteresirao sada umirovljeni profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Petar Novoselac, koji je inicirao da rad dođe do profesorice Zlate Đurđević. Ona je u to vrijeme bila urednica hrvatskog ljetopisa za kazneno pravo i praksu, a da bi rad ušao u ljetopis, morao je proći njezinu recenziju. Tako je i bilo, Đurđević je pročitala diplomski te je rad ušao u ljetopis.

‘Posebno me se dojmilo njegovo zaključivanje i povezivanje teorije i prakse’

A o Andonovu kao studentu za RTL je progovorio i profesor Pravnog fakulteta u Splitu, Dragan Bolanča. Kaže da je jedan od najboljih studenata kojeg je imao u svojoj karijeri.

– Tog susreta se dobro sjećam, bilo je to prije više od jednog desetljeća u Šibeniku, kada me dekan fakulteta obavijestio da imam jedan neobičan ispit, a to je bio ispit s kolegom Andonovom u zatvorskim prostorijama. Kad imate nešto prvi puta u životu, to je vrlo neobično. Međutim, ja sam to zapamtio ne samo zbog, da tako kažem zatvorskog ambijenta, nego i zbog kolege studenta. Jer sam naišao na vrlo zreo odgovor, vrlo logičko razmišljanje u vezi materije koju sam ga ispitivao, a to je bilo pomorsko pravo. Posebno me se dojmilo jest njegovo zaključivanje i povezivanje teorije i prakse, rekao je Bolanča i dodao kako mu se divi jer u ‘onakvom ambijentu u kojem uvjeti za učenje nisu najbolji, on je uspio ispoljiti svoje kvalitete’.

Čitavu priču pogledajte OVDJE.

Diplomirao u zatvoru: ‘Bilo bi me sram da dođe profesor, vidi da znam 5 definicija i tražim dvojkicu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap