Pretraga

Discover Zagreb: Volonteri iz Tajlanda i Kine prate Dinamo i hrvatski nogomet, a zanima ih i naša povijest

A- A+

Još jedan rekordan projekt AIESEC-a Hrvatska je i Discover Zagreb. Provodi se petu godinu zaredom, a ove je godine prikupio 14 volontera iz različitih zemalja svijeta koji su gotovo mjesec i pol dana proveli u Zagrebu upoznavajući tradiciju, običaje, hrvatsku glazbu, umjetnost, kuhinju i brojne druge, za nas karakteristične stvari. Voditeljica ovog projekta Kristina Tomak smatra da se radi o iznimno poučno iskustvu – volonteri su imali priliku upoznati različitu kulturu, a istovremeno i primijetiti neke probleme u Hrvatskoj koji bi im ostali kao poticaj da potaknu promjene u svojim državama.

Foto: Pixabay.com

AIESEC Hrvatska već petu godinu zaredom organizira projekt Discover Zagreb, prikupljajući volontere iz raznih zemalja svijeta koji provode vrijeme u glavnom gradu Hrvatske i upoznaju njegovu kulturu i običaje. Volonteri, pak, imaju priliku upoznati i otkriti neke druge gradove u Hrvatskoj, pošto ovaj projekt ima svoju osječku, varaždinsku i splitsku inačicu tako pokrivajući gotovo cijelu državu.

14 volontera iz 9 zemalja svijeta mjesec i pol dana upoznavalo je Zagrebačku kulturu, običaje i način života

Ove godine Discover Zagreb okupio je 14 volontera iz ukupno 9 zemalja svijeta – Kine, Indije, Alžira, Rusije, Meksika, Kanade, Belgije, Tajlanda i Egipta, koji su od 19. lipnja do 1. kolovoza živjeli u Zagrebu upoznavajući našu kulturu, glazbu, ples, običaje i način života. Voditeljica projekta Kristina Tomak kaže nam da je volonterima trebalo vremena da se naviknu na Zagreb.

Izdvojeni članak

Global Mentors: Volonteri iz cijelog svijeta drže obrazovne radionice za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

– Način života u Zagrebu im je u početku bio jako čudan i trebalo im je vremena da se naviknu. Ali mislim da su sa sobom ponijeli vrijedno iskustvo, smatra Kristina

Gotovo mjesec i pol dana volonteri su prošli gotovo sve što ima veze sa Zagrebom, a sudjelovali su i u nekoliko zadataka vezanih za našu kulturu. Tako su primjerice imali Discover Hunt Zagreb gdje su se morali slikati oponašajući kip kumice s Dolca i plesali su balet ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

– Praktikante smo odveli u vilu Rebar i u nedovršenu sveučilišnu bolnicu da upoznaju hrvatsku povijest i političku pozadinu te su bili jako zadovoljni jer su naučili nešto što kao obični turisti ne bi saznali. Obišli su različite muzeje, bili su oduševljeni Muzejom suvremene umjetnosti i Muzejom prekinutih veza jer su drugačiji od drugih. Osim Zagreba bili su i u Jaski, Samoboru i Kutini te su posjetili vjetroelektranu Danilo gdje su saznali nešto više o obnovljivim izvorima energije, priča nam Kristina i napominje da su se sa samim stilom života u Zagrebu upoznali živeći tu gotovo mjesec i pol dana te obilazeći razne klubove.

Praktikanti iz Tajlanda i Kine prate Dinamo i hrvatski nogomet

Zanimljiv je i podatak da neki praktikanti volonteri nisu totalno neupoznati s pojedinim čarima Lijepe naše. Našu je sugovornicu dosta iznenadila činjenica da o nekim stvarima znaju dosta, što je poprilično neobično, ističe, s obzirom na to da smo mala država na drugom kraju svijeta u odnosu na one u kojima volonteri žive.

Izdvojeni članak

Volonterima će se priznavati kompetencije stečene volontiranjem

– Bilo mi je fascinantno to što praktikanti iz Tajlanda i Kine prate Dinamo i hrvatski nogomet. Osim toga znaju dosta o hrvatskoj povijesti, začuđeno nam priča Kristina.

Kao najposebniji aspekt ovog projekta ističe kulturni šok, što je u potpunosti očekivano uzevši u obzir činjenicu da su svi praktikanti sa sobom ponijeli svoju kulturu, od kojih su neke međusobno dijametralno suprotne.

– Upoznali su kulturu i kulture, s obzirom na to da su iz različitih zemalja i krajeva svijeta. Osim toga, smatram da im je boravak u Hrvatskoj bio poučan jer su možda mogli vidjeti neke hrvatske probleme i tako dobili ideju ili motivaciju za rješavanja problema u vlastitim država. Samim sudjelovanjem u projektu promicali su toleranciju i prihvaćanje različitosti među narodima i drugačijim kulturama, za kraj nam je rekla Kristina.

Copy link
Powered by Social Snap