Divjak apelira na ‘sve pristojne ljude’: Nemojte da reforma stane radi sumnjivih i partikularnih interesa

Ministrica Blaženka Divjak danas je obilježila dvije godine na čelu obrazovno-znanstvenog resora. Profesorica matematike s varaždinskog FOI-ja zasjela je 2017. godine u ministarsku fotelju na Donjim Sveticama u Zagrebu, samo desetak dana nakon što je HNS na prosvjedu za kurikularnu reformu shvatio da se želi ukrcati u, dotada im omraženu, ‘Titanik Vladu’. Divjak se danas pohvalila postignućima u svoje dvije ministarske godine, a priliku je iskoristila i za višestruko ponovljen apel, kako je rekla, pristojnim ljudima u Hrvatskoj.

Blaženka Divjak danas je obilježila dvije godine u ministarskoj fotelji | Foto: srednja.hr

Dvije godine promjena – tako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas predstavilo dvije ministarske godine Blaženke Divjak. Ministrica je na brifingu za medije predstavila, kako je rekla, 60 mjera koje je sa svojim timom provela u posljednje dvije godine. U za to pripremljenoj prezentaciji, djelovanje MZO-a podijeljeno je u četiri domene – reformski procesi u općem obrazovanju (1), reforma strukovnog obrazovanja (2), relevantno visoko obrazovanje (3) i poticanje izvrsnosti u znanosti (4).

#dvijegodinepromjena

Kojim se sve potezima ministrica danas pohvalila, možete proučiti u dokumentu ispod.

*Ukoliko se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu.

Višestruki apeli ‘svim pristojnim ljudima’

Tijekom brifinga za medije, ministrica je najmanje pet puta apelirala na javnost vezano uz program Škola za život koji provodi.

Pučka pravobraniteljica opet dijeli packe ministrici Divjak: Kaže da su joj reforme parcijalne

– Pozivam sve pristojne ljude da dobro razmisle o tome što bi značilo zaustavljanje reforme. Pritom ih pozivam da misle na našu djecu, isticala je nekoliko puta Divjak, a na pitanje o inicijativi prikupljanja potpisa za njezin opoziv, koju najavljuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kratko je poručila da se ona bori protiv sumnjivih ideologija i privatnih interesa.

Divjak je posebno naglasila kako se trenutačno provodi ‘najveća edukacija učitelja u suvremenoj hrvatskoj povijesti’ u sklopu programa Škola za život, a požalila se na otpore s kojima se MZO susretalo vezano uz Zakon o udžbenicima i uvođenje obvezne informatike.

Borba do kraja

– Bolje obrazovanje za djecu – za to ćemo se boriti do kraja. Reformski procesi u punoj su brzini unatoč onima koji ih žele zaustaviti, rekla je Divjak, naglasivši kako se radi o raznim privatnim i klijentelističkim interesima.

Danas je postalo jasno ono što smo već znali: 'Škola za život' projekt je opremanja škola

Na pitanje o evaluaciji eksperimentalne Škole za život, Divjak je rekla kako MZO sve promptno objavljuje na stranicama projekta, kako ovaj tjedan stiže evaluacija vanjskih stručnjaka, a očekuje se i evaluacija ishoda učenja od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Već je sada jasno da je eksperimentalni program uspio. Krajem srpnja, početkom kolovoza objavit ćemo sintezu svih podataka evaluacije. To nije ništa što može zaustaviti reformu, sigurno ju ne može zaustaviti sinteza podataka, kazala je.

Ministrica je najavila i kako će tijekom ovoga tjedna svjetlo dana ugledati akcijski plan za prevenciju nasilja u školama.

Odgovori