Pretraga

Divjak i Fuchs kažu da ‘Škola za život’ ide turbo, no još uvijek nema zakonskih pretpostavki za nju i Akcijskog plana

A- A+

Danas su se prvi put službeno sastali ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i premijerov posebni savjetnik za koordinaciju Ekspertnom radnom skupinom, bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Fuchs i Divjak, kako su rekli, pričali su o daljnjim koracima oko eksperimentalnoe provedbe ‘Škole za život’ od jeseni, u čije uvođenje ne sumnjaju. Fuchs je kazao kako je tu da se reformski proces ubrza, a na pitanje o konačnom donošenju kurikularnih dokumenata, rekao je da je potrebno učiniti još puno koraka u zakonodavnom smislu, od usvajanja Akcijskog plana do donošenja izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

Velik interes medija izazvao je današnji sastanak ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i premijerova posebnog savjetnika za koordinaciju Ekspertnom radnom skupinom i bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

10 nakladničkih kuća iskazalo interes za eksperimentalne udžbenike

Izdvojeni članak
prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu 1. lipnja 2016.

Komentar: Potpuno je nevažno tko će voditi ili koordinirati ERS, reforma je umrla u kandžama HDZ-a i HNS-a

Kako su oboje rekli, razgovarali su o pripremi eksperimentalne ‘Škole za život’, ali i o planovima gdje, kako i na koji način uključiti u proces Ekspertnu radnu skupinu sukladno Akcijskom planu. Divjak je kazala kako sutra slijedi imenovanje članova ERS-a, kako će uskoro biti sazvana konstituirajuća sjednica te da će se ERS sastajati u Berislavićevoj ulici u Zagrebu, gdje je nekoć radio prvi ERS na čelu  s Borisom Jokićem.

Ministrica je danas izvijestila javnost i kako je Ministarstvo dobilo iskaz interesa od 10 nakladničkih kuća za eksperimentalne udžbenike.

– Svim onim nevjernim Tomama koji su mislili da neće biti eksperimentalnih materijala, udžbenika za škole – bit će, za svaki predmet smo dobili iskaz interesa, a ono što me posebno veseli, najviše interesa je za matematiku, rekla je Divjak i dodala kako su od nekih nakladnika dobili i primjerke gotovih, predloženih eksperimentalnih udžbenika i materijala te kako je krajnji rok da se sve kompletira do kraja svibnja.

Nakladnici koji su iskazali interes za izradu eksperimentalnih udžbenika

Sukladno Javnom pozivu za dostavu eksperimentalnih udžbenika i eksperimentalnih nastavnih sredstava za provedbu eksperimentalnoga programa „Škola za život“ zainteresirani nakladnici trebali su najaviti za koje predmete, razrede i vrstu škole planiraju dostaviti Eksperimentalne nastavne materijale.
Popis nakladnika koji su se javili abecednim redom:
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);Alfa,
Alka Script,
Element.
Glas koncila,
Kršćanska sadašnjost,
Naklada Ljevak,
Oxford University Press,
Profil-Klett,
Selesiana,
Školska knjiga,
Udžbenik.hr.

Fuchs želi što brži tempo, ali nakon svih analiza, zakonskih pretpostavki i usvajanja Akcijskog plana

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA #2] Novi Akcijski plan je OK, ali neki bitni rokovi iz njega već su probijeni zbog nemara premijera i ministrice

– Primarna stvar je da čitav proces ubrzamo. Ja ću sa svoje strane, naravno, učiniti sve da svi oni koraci koji budu trebali biti napravljeni, budu rađeni u skladu sa Strategijom i sa Akcijskim planom i držat ću se onoga što je napisano u svim tim dokumentima. Mislim da ćemo nakon sazivanja sastanka i konstituiranja ERS-a podijeliti zadatke, imamo za prvi moment jedno tri koraka koja ćemo napraviti i onda naravno uz sve analize i sve ostale stvari, idemo dalje što je moguće bržim tempom. Ponovno naglašavam, prateći sve ono što je zakonskim, podzakonskim i inim aktima predviđeno, rekao j koordinator ERS-a Radovan Fuchs.

I Fuchs i Divjak nekoliko su puta spomenuli Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koji još uvijek nije usvojen. 14. travnja trebalo je biti objavljeno izvješće o javnoj raspravi Akcijskoga plana, no ono još uvijek nije objavljeno, a Akcijski plan još uvijek nije usvojen.

– Akcijski plan je bio u javnoj raspravi, pristigle su primjedbe, one se sada sređuju i čim predsjednik sazove Posebno stručno povjerenstvo, na tom PSP-u će se raspraviti eventualne izmjene onog originalnog Akcijskog plana, kazala je Divjak. Podsjetimo kako muke po usvajanju Akcijskog plana za provedbu Strategije sada traju već godinu dana.

Čeka se donošenje izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, zakonske pretpostavke za donošenje svih kurikularnih dokumenata

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Reforma’ neće cjelovito u eksperimentalnu provedbu

Osim Akcijskog plana, Fuchs je naglasio kako je do usvajanja svih kurikularnih dokumenata potrebno učiniti još dosta koraka u zakonodavnom smislu. To se prvenstveno odnosi na izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju koje definiraju sve kurikularne dokumente od Okvira nacionalnog kurikuluma, kurikuluma područja, do predmetnih i međupredmetnih kurikuluma, itd.

– Zakon o odgoju i obrazovanju je prošao usklađivanje među ministarstvima, sada je na Vladi i čeka daljnju proceduru, znači dolazak na sjednicu Vlade, rekla je Divjak bez konkretnijeg preciziranja kada se može očekivati usvajanje izmjena i dopuna Zakona koji je pretpostavka za uvođenje svih kurikularnih dokumenata u škole.

Fuchs: ‘U ovom trenutku nemam razloga ne vjerovati ministrici da ‘Škola za život’ ide najesen

Fuchs je kazao kako oko eksperimentalne ‘Škole za život’ nema nikakvih dvojbi te da ministrica kaže da ona s primjenom kreće od jeseni.

– Ja joj u ovom trenutku nemam razloga ne vjerovati, kazao je bivši ministar Fuchs, a na pitanje o ulogama ERS-a i MZO-a rekao da niti njemu ministrica ne može ništa narediti niti on može nešto narediti njoj.

Blaženka Divjak zaključila je kako sa svim procesima MZO ide “točno onakvim tempom koji osigurava da sve uđe spremno u učionice početkom rujna”.