Divjak i HNS žele povećati plaće prosvjetarima za 600 kuna: Tajming za plasiranje inicijative je idealan

I tako na dan kada saborski klub zastupnika Milana Bandića prikuplja potpise za smjenu ministrice Divjak (upravo doznajemo da su odustali od te ideje), iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiže nova bomba. Ovoga puta nije riječ o setu novih lažnih diploma, pažljivo izvučenih iz Excel tablice nekog ureda ‘staklenke’ na Donjim Sveticama, nego je ni manje više najava povećanja plaća za 68.000 prosvjetara, za oko 600 kuna u prosjeku. Vijest je doletjela u javnost s druge stranice Jutarnjeg lista.

Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr
Ekskluzivno objavljujemo milijunske isplate profesorima u Školi za život

Naravno nije to još jedan pomno promišljen politički spin, nego dio neke velike strategije koju najmanje tri mjeseca promišlja HNS i to na osnovu rasta BDP-a. Možda bismo im i povjerovali da svojom najavom nisu iznenadili i HDZ.

HNS-ova inicijativa, doznaju u Jutarnjem od izvora iz HDZ-a, tek se načelno spominjala u Vladi,  a potpuno je nekoordinirana s resornim ministarstvima – Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Vjerojatno bi u HNS-u rekli da se inicijativa promišlja i dulje da se dio prosvjetara, na čelu sa Sindikatom Preporod nije još krajem studentog i prosinca, imao slične zahtjeve, koji su prisjetit ćete se glatko odbijeni.

Uglavnom, HNS tvrdi da je izradio akcijski plan za povećanje plaća zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama, prema kojem bi za 68.000 prosvjetara od iduće školske godine primanja na mjesečnoj razini u prosjeku rasla oko 600 kuna.

Prema tom akcijskom planu, proračun bi tijekom 2020. bio dodatno opterećen za 354 milijuna kuna, izračunali su u HNS-u, a u ovoj bi se godini, kako bi plaće rasle već od iduće školske godine, rebalansom trebalo osigurati dodatnih 39 milijuna kuna.

Inicijativa, prema informacijama koje spomenutom izvoru daju iz stranke, usuglašena je u užem vodstvu HNS-a, a izračune i akcijski plan dostavili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja na čijem je čelu nezavisna ministrica iz njihove kvote Blaženka Divjak, a o svom prijedlogu, tvrde, obavijestili su i partnere u HDZ-u i sva nadležna ministarstva.

Ipak, kako smo naveli HDZ-ovci ne izgledaju sasvim upoznati s ovom nenadanom inicijativom.

– Radi se o nekoordiniranoj inicijativi. Svi bismo htjeli da djelatnici u školstvu imaju veće plaće, ali što ćemo s policajcima koji neumorno štite hrvatske granice danonoćno, liječnicima i drugim djelatnicima u javnim službama?, pita se sugovornik Jutarnjeg lista iz Banskih dvora.

Koeficijenti početnicima bi se izjednačili s onima asistenata na sveučilištu

Divjak apelira na 'sve pristojne ljude': Nemojte da reforma stane radi sumnjivih i partikularnih interesa

A po kojemu osnovu bi se došlo do većih plaća?  Prijedlog je da se svim učiteljima i nastavnicima početnicima izjednačili koeficijenti plaće s koeficijentom asistenta na sveučilištu. Do tog prijedloga dolaze vođeni mišlju da učitelji i asistenti, smatraju, imaju jednake kompetencije pri ulazu na tržište rada i imaju pravo na jednake početne uvjete uključujući početne plaće.

Za ovakav model, koeficijent složenosti poslova treba povećati za šest posto. Predlažu da im se u rujnu ove godine plaća poveća za četiri posto, a za još dva posto u siječnju 2020.

Povećanje bi obuhvatilo učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje, administrativno i tehničko osoblje. U izračun, napominju u HNS-u, nisu uzete obveze koje je Vlada preuzela u prosincu 2018., temeljem kojih se osnovica za plaće u javnim službama i državnoj upravi povećala za tri posto od 1. siječnja, te će se za dodatnih dva posto povećati od 1. rujna.

Prosječna neto plaća za učitelja (koeficijent 1.325) i 18 godina radnog staža je trenutno 7.100 kuna. Povećanje bi u siječnju 2020. iznosilo dodatnih 620 kuna neto.

Naime, od jeseni bi se kurikularna reforma trebala početi provoditi u svim školama, a cilj je da povećanje plaća zaživi usporedo s uvođenjem reforme u škole. Time bi se, smatraju u HNS-u, povećao standard prosvjetnih djelatnika, posebno nakon što će zbog uvođenja reforme imati povećan opseg posla. Povećanje bi, prema planu, obuhvatilo sve djelatnike u školstvu – od učitelja, nastavnika i ravnatelja do suradnika u obrazovanju i tehničkog osoblja.

Sada profesori ipak zaslužuju povišicu za dodatna opterećenja

– Krajnje je vrijeme da apsolutno svi prosvjetari dobiju povišicu jer su oni stup obrazovne reforme koja od ove školske godine ulazi frontalno u sve škole. Kao partner u Vladi s jasnom agendom i koji drži reformski tempo u svojim resorima, vjerujemo da će nadležna ministarstva podržati ovaj akcijski plan i da naši učitelji i ravnatelji već s početkom ove školske godine mogu očekivati veće plaće, rekli su u HNS-u.

Upravo dio rečenice ‘vjerujemo da će nadležna ministarstva podržati ovaj akcijski plan’ sugerira da plan baš i nije kovan dulje vremena u Vladi, a još manje da je iskovan.

Već smo spomenuli i kako argument za povećanje plaća prosvjetarima temelje i na rastu BDP-a koji je u prvom tromjesečju iznosio 3,9 milijardi kuna te da bi na kraju godine mogao iznositi tri posto, pa bi se zbog toga u proračunu moglo prikupiti oko 7 milijardi kuna više. Prema tome po HNS-u tih dodatnih 350 milijuna kuna, koliko je zapravo bilo predviđeno i za prvu ratu za borbene zrakoplove, ne bi previše opteretilo proračun.Ipak nekoordinaciju u Vladi oko ove incijative sugerira još jedno očitovanje iz Banskih dvora, koje ukazuje i na to da HNS-ova politička propaganda nije dobro sjela premijeru i ministru financija.- Zato se ne može ovako jednostrano tražiti podizanje koeficijenata, nego u pregovorima sa socijalnim partnerima moramo vidjeti koliko možemo učiniti na daljnjem rastu osnovice plaća za zaposlenike u javnim službama. Vlada radi na dugoročnom rješenju kroz reformu sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama u razgovorima sa socijalnim partnerima, rekli su iz Banskih dvora Jutarnjem listu.

Stipić: Novi zahtjevi traže i dodatne motive

Predsjednik sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama “Preporod” Željko Stipić, koji je kako smo prethodno napomenuli već tijekom studenoga tražio povećanje plaća prosvjetarima za 18.9% ovaj prijedlog pozdravlja te dodaje da ga veseli što je ministrica shvatila da je Škola za život bez motiviranih učitelja i nastavnika obična tlapnja. Podsjeća i na dvije uredbe koje još nisu donesene, a koje rješavaju smanjenje plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama te tajnicima i računovođama u školama.

– Unatoč obećanju premijera ništa se još nije riješilo. A veseli nas što je ministrica progledala nakon što smo i štrajkom tražili povećanje plaća za 18,89 posto i ostali usamljeni od strane ostalih sindikata. Očito sad shvaća da novi zahtjevi traže i dodatne motive. No nije dobro to što se sa svime time kasni, učitelje i nastavnike se već zasulo novim obvezama, a povećanje plaća se tek najavljuje, a ako i bude, bit će tek dogodine, rekao je Stipić.

Odgovori