Pretraga

Divjak o pokretanju kaznene prijave protiv nje: ‘Tumačim to kao pokušaj pritiska i zastrašivanja’

A- A+

Hrvatski studiji odlukom Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca postali su Fakultet hrvatskih studija i pod tim su nazivom 7. siječnja upisani u registar Trgovačkog suda u Zagrebu. No, bez da su za to dobili suglasnost Ministarstva obrazovanja. Štoviše, ministrica Blaženka Divjak izjavila je i da nije dobila službenu obavijest o osnivanju novog fakulteta. Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu Fakulteta hrvatskih studija u registar, dok dekan tog fakulteta tvrdi da ministrica opstruira rad Hrvatskih studija i da je ministrici poslana odluka o osnivanju. Jučer su s Hrvatskih studija priopćili kako su pokrenuli upravni spor i podnijeli prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, a danas je na prijavu reagirala i sama Divjak.

Hrvatski studiji, ministrica Blaženka Divjak
Foto: Srednja.hr, Screenshot HRT NU2

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na  jučerašnju kaznenu prijavu dekana Hrvatskih studija Pave Barišića protiv ministrica Blaženke Divjak. Uz priopćenje su priložili i uputa Hrvatskim studijima koja je, tvrde iz MZO-a, jučer poslana ‘kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru, a nakon koje je očito uslijedila kaznena prijava.’

‘Pokušaj pritiska i zastrašivanja’

– U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora. U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje, izjava je ministrice Divjak.

Iz Ministarstva tvrde kako je jučer Hrvatskim studijima poslana sljedeća uputa:

Poštovani,

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

ovim putem Vas pozivamo da sukladno članku 8. Zakona o ustanovama (Narodne novine, broj: 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19) dostavite Ministarstvu na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar te je, nakon toga, sukladno članku  51. stavku 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, broj: 123/03, 105/04, 174/04, 02/07-OUSRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14-O i RUSRH, 60/15-OUSRH i 131/17) potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija.

Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar.

Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta.

Što stoji u tužbi?

Izdvojeni članak

Divjak se zbog Hrvatskih studija žalila DORH-u, a Ribić smatra da ih država više ne bi trebala financirati

Podsjetimo, dekan Fakulteta hrvatskih studija, Pavo Barišić, jučer je poslao priopćenje u kojem otkriva da su Hrvatski studiji pokrenuli upravni spor i podnio 16. siječnja 2020. prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Nastavak je to drame oko promjene statusa Hrvatskih studija. Podsjećamo, ministrica je rekla kako je upis obavljen bez njezine suglasnosti te naglasila kako sa Sveučilišta nije dobila službenu obavijest o osnivanju novog fakulteta. No dekan Pavo Barišić jučer je rekao kako to nije istina te optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija.  Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar.

Prijava protiv Divjak podnesena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

– Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, napominju s Hrvatskih studija i dodatno ističu kako ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Barišić je u priopćenju ustvrdio i da je Divjak ‘vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije’.

Divjak o pokretanju kaznene prijave protiv nje: ‘Tumačim to kao pokušaj pritiska i zastrašivanja’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap