Pretraga

Djeca i mladi čine trećinu poginulih u prometnim nesrećama ove godine: MUP nam dao detaljne podatke

A- A+

Djeca i mladi, prema podacima koje nam je ustupio MUP, čine trećinu poginulih u prometnim nesrećama koje su se dogodile u prvih jedanaest mjeseci 2021. godine. Osim toga, podaci pokazuju da ove godine, već sada, s nepotpunim podacima, imamo više pogibija u prometu nego li u čitavoj prošloj godini.

prometna nesreća automobil

Ilustracija: Pexels; Artyom Kulakov

Na portalu srednja.hr kroz ovu smo, kao i prijašnjih godina, izvještavali o prometnim nesrećama u kojima ponekad, nažalost, pogibaju i mladi. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustupilo nam je statističke podatke o prometnim nesrećama u prvih jedanaest mjeseci 2021. godine, kao i za cijelu prošlu 2020. godinu.

Djeca i mladi čine trećinu poginulih

Prema podacima koje nam je poslao MUP, u prvih su jedanaest mjeseci ove godine u prometnim nesrećama, u dobi od 7 do 34 godine, gdje možemo svrstati djecu i mlade, ukupno poginule 93 osobe. Točno 873 djece i mladih osoba, koje su sudjelovale u prometnim nesrećama kroz ovu godinu, zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je lakše ozlijeđeno njih 4.053.

U odnosu na ukupne brojke za jedanaest mjeseci ove godine, 34 posto svih poginulih čine djeca i mladi u dobi od 7 do 34 godine. Kod težih ozljeda, mladi i djeca čine ukupno oko 38 posto, a među onima koji su u prometnim nesrećama zadobili lakše ozljede u ovoj godini, njih 47 posto čine djeca i mladi u gore spomenutim dobnim skupinama. Podatke za sve dobne skupine pogledajte u tablici ispod.

Prošle godine manje poginulih

Odmah na prvi pogled možemo vidjeti da je prvih jedanaest mjeseci ove godine bilo više poginulih, teško i lakše ozlijeđenih, nego u cijeloj prošloj godini. Porast u broju pogibija, pa tako i ozljeda u prometnim nesrećama, je za manje od deset posto u odnosu na prošlu godinu, a možda se može objasniti i kroz pandemiju. Prošle godine, naime, imali smo dva lockdowna tijekom kojih je bilo manje kretanja po cestama, a neko je vrijeme bez propusnica bilo zabranjeno putovati van županije.

Neovisno o tome uputno je pogledati brojke za prethodnu godinu. Tijekom 2020. u prometnim su nesrećama, u dobi od 7 do 34 godine, gdje možemo svrstati djecu i mlade, ukupno poginulo 87 osoba. Točno 868 djece i mladih osoba, koje su sudjelovale u prometnim nesrećama kroz ovu godinu, zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je lakše ozlijeđeno njih 3.634. Sve podatke za prošlu godinu po dobnim skupinama možete vidjeti u tablici ispod.

prometna nesreća automobil
Share via
Copy link
Powered by Social Snap