Pretraga

Djeca koju maltretiraju braća ili sestre imaju povećan rizik za depresiju

A- A+

Stručnjaci s Oxforda upozoravaju roditelje kako je potrebno što prije spriječiti svađe braće i sestara da se izbjegnu dugoročne posljedice na zdravlje jedne i druge sukobljene strane. Prema njihovom istraživanju, djeca koja su maltretirana u djetinjstvu duplo češće boluju od depresije u kasnijim godinama života.

www.videojug.com

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu upozoravaju roditelje na negativne posljedice sukobljavanja braće i sestara. Udarci, ruganje ili ignoriranje koja često proživljavaju najmlađa djeca u obitelji povećavaju mogućnost pojave depresije u kasnijem životu.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati depresiju i svladati taj najčešći psihički poremećaj

Osobe koje su maltretirali braća ili sestre duplo češće obole od depresije i anksioznosti

Istraživači su prije 10 godina proveli upitnik nad sedam tisuća tadašnjih dvanaestogodišnjaka. S ciljem provjere njihovog psihičkog zdravlja nakon šest godina nad istim su ljudima proveli novo istraživanje. Većina ispitane djece izjavila je da ih braća ili sestre nisu maltretirali za vrijeme djetinjstva, dok je njih 786 priznalo kako su kontinuirano proživljavali verbalno, psihičko, fizičko zlostavljanje ili pak ignoriranje.

Već do 18 godine stvorila se značajna razlika u njihovom psihičkom zdravlju. Osobe koje su imali navedene probleme u obiteljskom domu duplo češće obole od depresije i anksioznosti. Dobiveni podaci pokazuju i da su djevojčice nešto češće žrtve nasilja nego li dječaci, a najčešći krivci su starija braća koji se trude zadržati svoj status i dominaciju.

Izdvojeni članak

Cyberbullying – oružje novih generacija

Problem je važno rješavati u najranijoj fazi

Važno je naglasiti i da će djeca koja se agresivno ponašaju prema svojoj braći ili sestrama vjerojatno biti nasilna i prema svojim vršnjacima iz školskih klupa, dok će oni koji su žrtve doma to vjerojatno postati i u školi.

Zbog navedenih poveznica i posljedica stručnjaci upozoravaju kako je vrlo važno odmah u startu se odlučno usprotiviti sukobima između braći i sestara, jer takvo ponašanje na obje strane ostavlja tragove za cijeli život. Nastali kompleksi i nesigurnost kroz godine se mogu povećati i pretvoriti u ozbiljne zdravstvene probleme pa je važno na vrijeme reagirati i spriječiti dugotrajne posljedice.