Djeca rođena ljeti slabija u matematici i nesretnija u školi

Djeca rođena u tri ljetna mjeseca slabija su u matematici i nesretnija su kasnije u školi, zaključili su znanstvenici s britanskog sveučilišta u Edge Hilla na osnovi rezultata istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 40 tisuća djece. Navodno ta djeca za svojim vršnjacima u matematičkim sposobnostima kasne prosječno 13 mjeseci, a ova pojava je prema tvrdnji istraživača posebno izražena kod dječaka, piše portal klix.ba.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Edge Hill u Velikoj Britaniji pokazalo je kako djeca rođena tijekom ljetnih mjeseci pokazuju značajno kašnjenje prilikom razvijanju matematičkih sposobnosti u odnosu na svoje vršnjake.

Tijekom godina ispitali su nešto više od 47 tisuća učenika koji su bili najslabiji matematičari u razredu.

Rezultati su pokazali kako među njima prevladavaju djeca ljeta te da u prosjeku zaostaju 13 mjeseci u odnosu na ostale.

Međutim, otkriveno je kako djeca koja imaju ovaj problem uz kratkotrajnu, ali intenzivnu pomoć mogu vrlo brzo sustići svoje kolege. Naime, za samo 90 dana intenzivnog rada po posebnom programu ovi su učenici savladavali gradiva predviđenog za 15 mjeseci.

Slične rezultate je dalo još jedno istraživanje koje je ukazalo na činjenicu da učenici rođeni između sredine lipnja i rujna rjeđe nastavljaju školovanje na elitnim fakultetima te su nesretniji u školi nego njihovi vršnjaci.

Odgovori