Pretraga

Djeca u Zagrebu sve više kradu, a roditelji ih opravdavaju i viču na djelatnike kada ih uhvate

A- A+

Policijska uprava zagrebačka objavila je šokantan podatak – broj dječjih krađa veći je za 124 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Djelatnici trgovina susreću se s raznim pokušajima krađe, a najmlađe dijete koje je uhvaćeno imalo je samo sedam godina, a neki su ukrali odjeće u iznosu većem od dvije tisuće kuna. I dok se najčešće radi o krađama koje su ‘test hrabrosti’ ili iz čiste zabave, roditelji često opravdavaju svoju djecu i nerijetko viču na djelatnike kada ih se uhvati.

Foto: Pexels

U Zagrebu je broj krađa koje su počinila djeca porastao za 124 posto, objavila je PU zagrebačka, a prenosi Jutarnji list. Podaci pokazuju kako je od siječnja do rujna 2021. godine prijavljeno 17 krađa, dok je za isti period 2022. prijavljeno čak 38 krađa. Djelatnici trgovina, s kojima su razgovarali novinari Jutarnjeg lista, ispričali su s kakvim su se situacijama sve susreli.

– Najmlađe dijete koje sam uhvatila u krađi imalo je samo sedam godina. Otkad radim kao prodavačica, postala sam svjesna koliko djeca, koja nam izgledaju nevino i neiskusno, zapravo kradu. Nekad su to sitnice, a jednom smo zbrojili iznos odjeće koju su pokušali ukrasti i došli do iznosa od 2018 kuna, rekla je prodavačica jedne zagrebačke trgovine za Jutarnji.

‘Najčešći način na koji iz trgovine iznesu odjeću je tako da je obuku na sebe’

Djelatnici trgovina također su primijetili da djeca najviše kradu u ljetnim mjesecima, a prema podacima se pokazuje da je 2021. godine 60 posto krađa zabilježeno upravo između srpnja i rujna. Vrijednost ukradenih stvari zna biti i veća od tisuću kuna, a maloljetnici su u krađa posebno kreativni.

– Najčešći način na koji iz trgovine iznesu odjeću je tako da je obuku na sebe, a preko ukradene odjeće obuku svoju u kojoj su došli u trgovinu. Imali smo i nekoliko ekstremnih slučajeva kad su, primjerice, vrećicu za poklon obložili aluminijskom folijom, jer kod krađe tako uređaj na izlazu iz trgovine ne prepoznaje ‘zuju’ na odjeći, objasnila je prodavačica za Jutarnji list.

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

Krađa u domu na Savi: Dok su studenti spavali otvorenih vrata, lopovi im odnijeli novac i zvučnik

‘Roditelji imaju potrebu i na nas vikati, pokušavaju nas podmititi i prijetiti’

Ispričala je i slučaj u kojemu je 10-godišnji dječak ušao u trgovinu, uzeo igračke i istrčao iz trgovine, da bi nakon nekog vremena s njim došli njegovi roditelji koji su ga doveli u trgovinu da se ispriča za to što je učinio.

– To je bio jedinstven slučaj. Uglavnom roditelji imaju potrebu i na nas vikati, pokušavaju nas podmititi i prijetiti, a postoje i oni koji na to sve samo kažu djetetu da nije to trebalo napraviti. Iz policije su uvijek bili brzi i korektni u našem slučaju, istaknula je prodavačica za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Glup i gluplji: Ukrali mobitel i fotkali se, a slike preko iClouda došle do vlasnice

Za maloljetnike od 14. do 18. godine strože sankcije

Ako se dogodi slučaj u kojemu djelatnici ulove djecu mlađu 14 godina u krađi i zovu policiju, razgovor se obavlja u nazočnosti roditelja ili socijalnog radnika nakon čega se obavještava Državno odvjetništvo za mladež i nadležni Centar za socijalnu skrb. Maloljetnici od 14. do 18. godine kazneno su odgovorni i mora im biti omogućen branitelj.

– Ako roditelji/staratelji ne angažiraju branitelja, maloljetniku se osigurava branitelj po službenoj dužnosti. Ako se utvrde osnove sumnje da je dijete (od 14. do 18. godine života) počinilo kazneno djelo, prema navedenom djetetu se podnosi Posebno izvješće, s osobnim podatcima djeteta, nadležnom Državnom odvjetništvu za mladež i Centru za socijalnu skrb, objasnili su iz PU zagrebačke za Jutarnji list.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap