Pretraga

Dječaci iz Splita na malonogometnom turniru u Sarajevu skandirali ‘ubij, ubij, ubij Srbina’

A- A+

‘Ubij, ubij, ubij Srbina’. Orilo se to na dječjem malonogometnom turniru u Sarajevu, a te su stihove mržnje pjevala djeca iz Splita. Svi regionalni mediji pišu o skandalu koji je obilježio turnir nakon što je snimka spornog događaja završila na društvenim mrežama.

Dječji malonogometni turnir u Sarajevu, osim veselja, natjecateljskog duha i – malog nogometa – obilježili su, nažalost, i neki incidenti. U jednome od njih sudjelovali su i naši natjecatelji. Mali nogometaši iz Splita u jednome su trenutku krenuli skandirati ‘ubij, ubij, ubij Srbina’ prema protivničkoj ekipi iz Srbije. Kako su za Klix.ba potvrdili organizatori, splitska ekipa je kažnjena i ubuduće neće sudjelovati na ovom turniru.

Uz spomenuti su portal ovu vijest prenijeli brojni regionalni mediji, pa tako i domaći. Tim više što se sporni incident može vidjeti na videosnimci koja je završila na Youtubeu i tako postala svima dostupna. Ta snimka do sada ima više od 40.000 pregleda.

Izdvojeni članak
policija

Opet strašne vijesti iz susjedstva: 16-godišnjak vršnjaka nakon svađe izbo nožem, ovaj završio na intenzivnoj

‘Ovo je užasno i tužno u isto vrijeme’

U komentarima su se nasilje i mržnja, kako to često biva, nastavili i pojačali. Bilo je odraslih komentatora koji su ohrabrivali djecu i klicali im na ponašanju, dok su drugi iznosili generalizacije o tome kako se u Hrvatskoj, u školi, takvo ponašanje uči. Ipak, u moru takvih komentara bilo je i nekoliko suvislih.

– Ovo je užasno i tužno u isto vrijeme… Roditelji, mora da ste ‘ponosni’ na svoju djecu, koja su tek na pragu svog života, a već zadojena mržnjom, umjesto da budu samo jedno, a to su razigrana i prijateljski nastrojena djeca. Neka vam je dragi Bog u pomoći. Ali, ono što je još gore od toga jeste da pojedini odrasli komentatori umjesto da osude ovaj čin, nalaze raznorazna opravdanja za njega, dokazujući da biti stariji, ne znači uvijek biti i pametniji i mudriji, nego nažalost biti i veće zlo, istaknula je komentatorica Branka.

Još je nekoliko komentatora izrazilo zgražanje, posebno ističući da to djeca nisu mogla sama smisliti, već im je netko ‘došapnuo’. Na sve se oglasio i jedan Splićanin.

– Koji klub je u pitanju da se zna? Da nikad dite ne pošaljem tamo trenirat, napisao je u komentarima ispod videa.

Javio se i splitski političar iz SDP-a

O incidentu koji se dogodio na turniru u malom nogometu u Sarajevu oglasio se i splitski gradski vijećnik, SDP-ov Damir Barbir.

– Razočaran sam i tužan zbog incidenta na dječjem malonogometnom turniru u Sarajevu na kojem su, prema izjavi organizatora i policije, prvo djeca, koja su stigla iz Splita, uzvikivala ‘ubij Srbina’, a potom je i četvero mladića, navodno iz našeg grada, sudjelovalo u sukobu tijekom kojeg je korišten nož i samo srećom nitko nije ozbiljnije nastradao, ističe Barbir u priopćenju koje šalje medijima.

Izdvojeni članak
učionica i džepni nož (kolaž)

Drama u susjedstvu: 14-godišnjak u školu donio džepni nož, njime pokušao ozlijediti drugog učenika

Incident, neovisno o tome tko ga je izazvao, treba osuditi, kaže, a onda se odnosi na to da djeca uče ono što vide, što im se pokaže po primjeru. Ona ne mogu, istaknuo je, biti odgovorna, ni po zakonu ni po moralu, za svoje postupke.

– Ovakvi incidenti daju povod i izliku nekim političarima s ovih prostora, ali i iz šire regije, da nastave parazitirati na najnižim strastima kako bi stekli pokoji politički bod, ali i narušavaju ugled Splita čiji građani, unatoč nesrećama nedavne povijesti, prevladavajućom većinom, žele graditi budućnost mira i prihvaćanja različitosti, istaknuo je Barbir.

Od svih splitskih političara, kaže, očekuje da osude ovaj incident. U ratu smo se, rekao je za kraj, branili od agresora, a u miru se trebamo, smatra, boriti protiv agresije ma s koje god strane dolazila.

Copy link
Powered by Social Snap