Pretraga

Dječak (14) teško ozlijedio vršnjaka, ovaj završio na operaciji, roditelji: ‘Samo mu je dao šamar’

A- A+

Dječak (14) udario je vršnjaka ispred škole šakom u lice, zbog čega je napadnuti završio na operaciji lica. Roditelji malodobnog napadača tvrdili su da mu je ‘samo dao šamar nakon svađe’. Cijeli je slučaj završio na sudu, a upravo je stigla nova presuda prema kojoj roditelji napadača moraju obitelji napadnutog isplatiti 22.000 kuna.

zlostavljanje

Ilustracija: Pixabay

Općinski sud u Bjelovaru presudio je da roditelji 14-godišnjeg dječaka koji je udario 15-godišnjeg učenika u dvorištu osnovne škole u Pakracu, te mu nanio teške tjelesne ozljede zbog kojih je operiran, moraju platiti 22.000 kuna odštete i troškove sudskog postupka, piše Danica.hr.

Teška tjelesna ozljeda

Malodobni dječak (14) udario je šakom u lice učenika (15) u dvorištu ispred osnovne škole u Pakra a osim novčane kazne, izrečena je i odgojna mjera pojačane brige i nadzora i odgojna mjera posebne obveze da se uza suglasnost oca podvrgne stručnom medicinskom postupku. Do sukoba je, prema presudi, došlo zbog ranijih nesuglasica koje je njegov prijatelj imao s napadnutim dječakom. Malodobni dječak prišao je vršnjaku koji je sjedio na klupi te ga šakom udario ga u lice.

– Napadnuti učenik zadobio je prijelom lijeve jagodične kosti s pomakom i prijelom kosti gornje čeljusti lijevo koje ozljede su teške prirode. Dakle, drugogaje teško tjelesno ozlijedio, pa da je time počinio kazneno djelo protiv života i tijela – tešku tjelesnu ozljedu, stoji u pravomoćnom rješenju u kaznenom postupku koji prenosi Danica.hr.

Zbog tih ozljeda, dalje navodi taj portal, dječak je imao operaciju u bolnici u zagrebačkoj Dubravi na klinici za maksilofacijalnu kirurgiju. Trpio je bolove i primao intravenoznu terapiju, opću anesteziju, morao je mirovati, uzimati lijekove protiv bolova, izlagati se rendengskom zračenju. To sve stoji u tužbi koju su roditelji napadnutog podigli za naknadu štete.

‘Samo mu je dao šamar nakon svađe’

Sutkinja je u nepravomoćnoj presudi u tom slučaju istaknula kako su roditelji ‘dužni ne samo skrbiti o odgoju djeteta, nego i voditi nadzor nad djetetovim ponašanjem’.

– Nakon završetka liječenja kod dječaka zaostale su trajne posljedice u vidu deformacije i slabosti mišića lijeve strane lica, povremenih glavobolja osobito pri dužem čitanju, radu na osobnom računalu, pri gledanju televizije, a pri dužem žvakanju javlja se umor lijeve strane lica, navodi se u tužbi.

Malodobni napadač i ranije je u školi, podcrtava Danica.hr, imao problema zbog ponašanja. Njegovi su roditelji tvrdili tijekom ročišta kako njihov sin nije mogao tako teško ozlijediti učenika te mu je ‘samo dao šamar nakon svađe’. Svjedoci su, odnosno, djeca koja su vidjela događaj, tvrdili suprotno. Osim toga, prenosi Danica.hr, roditelji nasilnog dječaka nisu kaznili sina nakon što im je priopćio što je učinio. Drugi dan od spornog događaja ispred škole policija im je, kažu, samo banula na vrata.

– Odgovornost roditela za štetu koju je prouzročilo njihovo maloljetno dijete postoji ne samo onda kada su zanemarili obvezu skrbi i odgoja, nego i onda kada nisu u dovoljnoj mjeri vodili nadzor nad djetetom, kad su propustili sva ona nastojanja i mjere koje su potrebne da se dijete pouči o pravilnom ponašanju prema ljudima, u društvu. Pritom, majka i otac nisu dokazali da je njihov nadzor nad sinom bio pravilan, odnosno da su u okviru roditeljske dužnosti nadzora poduzeli potrebne mjere za usmjeravanje njegova ponašanja u situacijama, pa i konfliktnim, koje su morali i mogli očekivati. Stoga su i oni odgovorni za nastalu štetu, zaključila je u četvrtak sutkinja u nepravomoćnoj presudi za naknadu štete.

zlostavljanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap