Pretraga

Dječak sam lutao pustinjom da pobjegne od rata

A- A+

Četverogodišnji dječak Marwana sam je lutao pustinjom u Jordanu dok ga nije pronašlo osoblje UN-a. Nije poznato koliko je vremena dječak zaista proveo sam u pustinji, a priča je postala popularna kada je Andrew Harper, fotograf UNHCR-a, objavio sliku mališana.

Sukobi u Siriji ne jenjavaju i pri tom uzrokuju pojavu sve većeg broja izbjeglica koje traže
sigurniju okolinu u susjednim zemljama. Četverogodišnji Marwana i njegova obitelj odlučili su također napustiti zemlju ali je dječak prilikom prelaska granice, pod još nerazjašnjenim okolnostima, izgubio svoje roditelje i ostao sam.

Izdvojeni članak

Video: Sirijski tinejdžer spašavao ženu usred pucnjave

Lutao pustinjom

Marwana su pronašli UN-ovi humanitarci u blizini granice Jordana i Sirije. Priča je postala
interesantna široj javnosti kada je sliku samog dječaka usred pustinje na Twitteru podijelio prvotno fotograf UNHCR-a Andrew Harper, a zatim je isto napravila i novinarka CNN-a Hala Gorani.

Tužan prizor dječaka, s plastičnom vrećicom, koji sam luta pustinjom, nakon što se odvojio od svoje obitelji dok su bježali iz ratom okovane Sirije, zatim je obišao cijeli svijet.

Kasnije je potvrđeno kako je dječak uspješno vraćen obitelji u Jordanu čime je ova priča ipak dobila sretan epilog.

Isti fotograf koji je objavio prvotnu fotografiju zatim je objavio novu na kojoj se može vidjeti da je mališan ponovo ujedinjen sa ostatkom obitelji.

Nije bio sam cijelo vrijeme

Novinar Guardiana, Shiv Malik, dublje je istražio cijelu priču i otkrio kako dječak ipak nije bio sam cijelo vrijeme jer je njegova obitelj, zajedno sa ostatkom grupe, bila malo dalje ispred.

Od početka sukoba u Siriji je poginulo više od 130.000 ljudi, a oko 2,5 milijuna, uključujući milijun djece, izbjeglo je iz zemlje. Još dodatnih pet milijuna stanovnika je premješteno na području same Sirije.