Pretraga

Djeci branitelja prekipjelo: Pokrenuli peticiju za isplatu stipendija koje mjesecima kasne

A- A+

Učenici i studenti koji ostvaruju pravo na braniteljske stipendije pred krajem su školske i akademske godine, no njihovi računi još uvijek su prazni. Sredstva iz Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja već godinama školarcima i studentima ne sjedaju na račune na vrijeme te su isti odlučili stati na kraj tom problemu. Pokrenuli su Peticiju za isplatu stipendije za djecu branitelje 2013/2014, ali i traže pomoć medija da se prekinu ignoriranja o znatnim zakašnjenjima s financijskim sredstvima koja im pripadaju.

Foto: Facebook

Djeca branitelja godinama se suočavaju s kašnjenjem uplata iz Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja. Već smo pisali o tome kako hrvatskim srednjoškolcima i studentima braniteljske stipendije kasne i do godinu dana, kao i da nam iz Ministarstva branitelja nisu htjeli obrazložiti u čemu je problem.

No i dvije godine kasnije situacija se nije promijenila. Pred samim smo krajem akademske i školske godine s tim da je natječaj za braniteljske stipendije je bio raspisan u sječnju 2014. Od novca koji su djeca branitelja trebala dobiti nema ni traga. Mjesecima su računi njihovi računi prazni, mnogi se ne mogu nositi s trošovima, stoga su odlučili reagirati.

Javili su nam se u nadi da će uz pomoć medija proširiti glas o svojoj Peticiji za isplatu stipendija za djecu branitelja 2013/2014 te napokon stati na kraj višemjesečnom ignoriranju.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

Izdvojeni članak

Objavljen je natječaj za braniteljske stipendije za 2013./2014. godinu

Poštovani predstavnici medija i svi ostali, apeliramo na Vas kako biste nam pomogli ostvariti svoja prava i stati na kraj sporoj, neefikasnoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj.

Naime, riječ je o dodjeli stipendija tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, redovitoga sveučilišnog i stručnog studija, te za dodjelu naknada dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeci zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i djeci HRVI iz Domovinskog rata, dragovoljcima i djeci dragovoljaca iz Domovinskog rata za školsku, odnosno akademsku godinu 2013/2014.


Stipendiju dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a natječaj je objavljen 7. siječnja 2014. godine. Rezultati natječaja JOŠ UVIJEK nisu objavljeni unatoč činjenici da je akademska, odnosno školska godina 2013./2014. pri samome kraju.

Izdvojeni članak

Učenicima braniteljske stipendije kasne godinu dana

Ovim putem molimo Vas za reakciju kako bismo potaknuli odgovorne da se ovakva situacija više ne ponavlja. Putem društvenih mreža pokrenuli smo i peticiju jer se osjećamo potpuno bespomoćno kada kao pojedinci šaljemo upite raznim ministarstvima koja prebacuju odgovornost na jedne, druge ili treće, u krug i bez kraja.


Dobili smo dojam kako nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Svima je jasna situacija u državi, društveni problemi i shvaćamo da je ovo samo jedan od problema u moru drugih, no kako je moguće u jednom demokratskom društvu koje bi trebalo biti pravno uređeno, da se okviri za dodjelu stipendije mijenjaju u hodu i definiraju, po potrebi, na kraju natječaja. Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, ovo je egzistencijalno pitanje! Nije siguran broj stipendija, niti je sigurno hoće li se one uopće dodjeljivati, postoji li nešto što je u ovoj državi sigurno?

Izdvojeni članak

Ministarstvo ne želi objasniti zašto braniteljske stipendije kasne

Sigurno je da smo morali izdvojiti novac za potrebnu dokumentaciju koji su otišli u državni proračun. Ovakva situacija se ne smije ponavljati i ne smijemo šutjeti i time podržavati ovakvu birokraciju. Na Facebook stranicu peticije dolaze nam poruke studenata čiji su roditelji nezaposleni i stipendija im doslovno znači pravo na hranu i nastavak studija. Pitamo se kakvu poruku nam nadležna ministarstva i Vlada RH šalju ovakvim krajnje neodgovornim i neprihvatljivim ponašanjem. Poruka je jasna: očito žele da mladi, obrazovani ljudi spreme stvari i uzmu kartu u jednom smjeru-što dalje odavde. Smisao stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci, ujedno je i naše pravo za koje se očito moramo teško boriti i pitanje je hoćemo li uspjeti u tome.

Jesu li se za ovakvu državu naši roditelji borili? Molimo Vas za pomoć i reakciju jer upravo Vi imate moć da pokrenete odgovorne institucije.


Vi ste naš posljednji poziv u pomoć i MOLIMO Vas reagirajte! U ime svih prijavljenih na Natječaj, hvala Vam.

Djeci branitelja prekipjelo: Pokrenuli peticiju za isplatu stipendija koje mjesecima kasne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap