Pretraga

[IZBORI] Prebrojani svi glasovi: Provjerite za koga se glasalo u vašem mjestu

A- A+

Hrvatska danas bira predsjednika ili predsjednicu Republike. Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a najvažnije informacije pratite na srednja.hr.

montaža: srednja.hr

PRATITE UŽIVO:

 

22:50h Prebrojavanje glasova gotovo je u potpunosti završilo (prebrojano je 99,63% biračkih mjesta). Zoran Milanović dobio je 29,55% glasova, a drugoplasirana kandidatkinja i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 26,65%. Za točno dva tjedna glasači će između njih dvoje birati predsjednika/-icu za mandat od idućih pet godina.

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva možete provjeriti kako su glasali birači u pojedinom mjestu.

Sve što trebate je u izborniku odabrati županiju i grad.

screenshot: DIP

21:30h Kolinda Grabar Kitarović obratila se mladima, posebno onima koji su danas prvi puta izašli na izbore.

– Morate biti samosvjesni jer ovu zemlju gradimo za vas, gradimo za budućnost, kazala je predsjednička kandidatkinja.

21:50h Obrađena su skoro sva biračka mjesta. Situacija je jasna. Izlazne ankete imale su pravo – u drugom krugu, za dva tjedna, birat ćemo između aktualne predsjednice i bivšeg premijera.

21:05h DIP je obradio više od 80% biračkih mjesta. Smanjuje se prvotna razlika između kandidata koji idu u drugi krug. Zoran Milanović ima 29,90% glasova, dok aktualna predsjednica dobiva 27,24%.

20:40h Obrađeno je više od polovice biračkih mjesta. Zoran Milanović i dalje je na prvom mjestu, a gotovo je očito kako će u drugi krug s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Izmjene izbornih rezultata pratite na karti u realnom vremenu. Podatke vizualiza Viborc.

Možda je potrebno nekoliko trenutaka za učitavanje podataka.

20:20h Internet je već prepun šala o izborima, izdvojili smo nekoliko nama najboljih.

20:00h Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate.

izvor: DIP

Objavljeni su prvi privremeni službeni rezultati izbora:
Zoran Milanović vodi s 32,02% glasova te u drugi krug ulazi s Kolindom Grabar Kitarović koja ima 27,99%.

Na treće mjesto zasjeo je Miroslav Škoro s 21,78 % glasova.

Pokazali su to rezultati nakon obrađenih 28,59 posto biračkih mjesta.

19:00h Birališta su zatvorena. Prema izlaznim anketama, koje je izradio Ipsos za HRT u drugi krug izbora ulaze sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  i  bivši premijer Zoran Milanović, koji ju je nadmašio za čak tri posto.

Kandidat SDP-a, prema anketama, osvaja 29,6 posto glasova, dok Grabar Kitarović (HDZ) ide 26,4 posto glasova. Treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro s 24,1 posto glasova, a slijedi ga nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s 5,8 posto glasova. Dario Juričan također je dobro prošao. Dobiva 4,36 posto.

17:15h Najveća je izlaznost u Karlovačkoj županiji. Ondje je izašlo 42,76 posto glasača. Najmanja izlaznost je u Zadarskoj županiji, gdje je na birališta otišlo tek 34,83 posto.

Što se većih gradova tiče, najveća je izlaznost u Virovitici, gdje iznosi 45,85 posto. Najmanja je izlaznost u Zadru, gdje je na birališta izašlo tek 34,90 posto birača.

izvor: DIP

Ponovo je vidljivo kako je izlaznost dosta veća u kontinentalnom dijelu zemlje.

izvor: DIP

17:00h Državno izborno povjerenstvo objavilo je podatke o izlaznosti do 16:30 sati. Na birališta je izašlo 38,82% birača.

U prvom krugu parlamentarnih izbora 2014. do 16:30 glasalo je 36,36% birača, odnosno njih 1.240.454. Dakle ove je godine izašlo gotovo 2,5 posto više birača nego prije četiri godine.

Pogledajte kakav je odaziv u kojoj županiji:

izvor: DIP

Iduće podatke o izlaznosti znat ćemo skupa s prvim neslužbenim rezultatima, oko 20 sati.

15:30h Svi kandidati su, uz pasivno, iskoristili i svoje aktivno biračko pravo te izašli na izbore.

13:30h Udruga GONG objavila je kako je, uz nekoliko manjih incidenata, izborno jutro prošlo mirno.

12:15h Detaljniji prikaz odaziva po županijama:

izvor: DIP

Kako je glasala koja županija, DIP je prikazao i na karti, na kojoj je vidljivo kako primorski dio zemlje ima slabiji odaziv od kontinentalnog.

izvor: DIP

12:00h Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve podatke o odazivu birača. Do 11:30 na birališta je izišlo 15,75% posto glasača.

Najveći odaziv je u Varaždinskoj županiji gdje je do 11:30 izašlo 18,76% birača. Najmanje birača izašlo je u Zadarskoj županiji, njih 12,32%.

Na društvenim mrežama krenule su šale s odazivom glasača. Budući da su primijetili samo starije glasače, korisnici Reddita šale se kako umjesto demokracije imamo ‘penzokraciju’.

Danas je dan kada penzići odlučuju o našoj budućnosti. Penzokracija. from r/croatia

Jedan korisnik tako kaže kako mu se prijatelj ‘uhljebio na kutijama i poslao izvještaj’ u kojem kaže kako je prosječna dob glasača veća od 60 godina te kako nikad nije glasalo manje mladih.

Većinom samo starije glasače primjetio je i naš novinar.


Podsjećamo kako izlaskom na izbore doprinosite sudjelovanju mladih u donošenju odluka. Izađite na izbore!

10:30h Podatke o odazivu birača (poslije podneva) i privremene rezultate (tek nakon 20 sati) možete pratiti i putem mobilne aplikacije DIP-a.

10:00h Činjenicom da ste glasali, možete se pohvaliti i na Facebooku, koji je pripremio brojač birača. Saznajte i kako je Državno izborno povjerenstvo pojasnilo kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama.

9:00h Dužnosti predsjednika Republike Hrvatske mijenjale su se izmjenama Ustava. Koliko ste upoznati s dužnostima osobe koju danas biramo, provjerite u našem kvizu.

7:00h Otvorena su 6.533 biračka mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj, dok su 124 biračka mjesta u inozemstvu. Pravo glasa ima 3.854.747 birača. Ako ne znate gdje trebate glasati, pripremili smo vam kratke upute za pronalazak vašeg biračkog mjesta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap