Pretraga

Do kraja godine završava se obnova deset škola u Zagrebu: Zgrade će biti otpornije na potrese

A- A+

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet najavio je otvaranje jedne od prvih obrazovnih institucija nakon obnove od potresa, Učenički dom Ante Brune Bušića te Gimnazija Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu. Završetak radova na te dvije ustanove očekuje se do ovog proljeća, a svoja vrata do kraja godine trebalo bi otvoriti čak deset škola.

 

Dobra vijest za učenike u Zagrebu. Nakon skoro dvije godine od potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, zamjenik gradonačelnika Zagreba, Luka Korlaet najavio je otvaranje jednih od prvih obrazovnih institucija nakon obnove. Radi se o Gimnaziji Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu i Učeničkom domu Ante Brune Bušića u Gajevoj ulici.

– Ovaj učenički dom i ova škola su prvi sljedeći na redu, u odnosu na školu na Kaptolu i školu u Ulici Račkoga, ove dvije institucije bi se trebale otvoriti u proljeće 2022. godine, rekao je Korlaet.

Dodao je kako je vrijednost obnove učeničkog doma s kapacitetom od 80 učenika oko 20 milijuna kuna.

– To je cjelovita obnova na tzv. razinu 3. Ova zgrada će biti puno čvršća i puno otpronija nego što je bila, objasnio je Korlaet.

Idući tjedan trebala bi se otvoriti prva obnovljena škola

U Zagrebu se trenutno obnavlja 14 osnovnih i srednjih škola zbog čega je skoro 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola moralo preseliti u zamjenske škole. Prva koja bi svoja vrata trebala otvoriti već početkom drugog polugodišta je Osnovna škola Miroslava Krleže na Kaptolu. Poslali smo upit Gradu je li sve spremno za skoro otvorenje.

– Cjelovita obnova OŠ Miroslava Krleže je pri samom završetku. U tijeku su završni obrtnički radovi i tehnička ispitivanja te se poduzimaju krajnji napori da škola bude spremna za prihvat učenika od idućeg tjedna, s početkom drugog polugodišta, izjavili su iz Grada.

Izdvojeni članak

U Zagrebu početkom idućeg polugodišta otvara se jedna od obnovljenih škola nakon potresa

Do kraja godine obnova bi trebala biti završena u deset škola

Također su nam otkrili da bi na proljeće radovi trebali biti gotovi na čak pet škola, a do kraja ove godine još pet drugih škola.

– Završetak radova cjelovite obnove na OŠ Dr. Ivan Merz, OŠ Vugrovec-Kašina (PŠ Vugrovec), Hotelijersko-turističke škole, Gimnazije Tituša Brezovačkog i UD Ante Brune Bušića očekuje tijekom proljeća 2022. godine, a obnova OŠ Petra Zrinskog te Prve ekonomske škole do početka sljedeće školske godine. Završetak radova na rekonstrukciji i nadogradnji OŠ Bukovac očekuje se u studenom 2022. godine, a završetak obnove Škole za klasični balet do konca 2022. Završetak radova na obnovi Gornjogradske gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje očekuje se tijekom 2023. godine, navode iz Grada.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb: Obnova nekih škola trajat će i četiri mjeseca dulje od planiranog

Na obnovu škola je do sada utrošeno 385 milijuna kuna

Grad Zagreb dosad je na obnovu utrošio više od 385 milijuna kuna.

– U tijeku je prijava obnove potresom oštećenih objekata za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u sklopu ‘Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja oštećenih u potresu na području Grada Zagreba’. Na spomenuti Fond dosad su prijavljena ukupno 82 projekta obnove potresom oštećenih škola u ukupnom iznosu od 683,148,063.49 kn, od čega je dosad ugovoreno 23 projekta obnove u ukupnom iznosu od 187.769.726,68 kn, poručuju iz Grada Zagreba.

Rok za prijave projekata obnove je do kraja ovog mjeseca, odnosno 31. siječnja 2022., a do kraja roka na Javni poziv dodatno se planira prijaviti obnova odgojno-obrazovnih objekata u vrijednosti 120 milijuna kuna.

Do kraja godine završava se obnova deset škola u Zagrebu: Zgrade će biti otpornije na potrese
Share via
Copy link
Powered by Social Snap