Pretraga

Do kuda ide nasilje: Osnovnoškolci iz trećeg razreda slomili čeljust kolegi iz klupe

A- A+

Učenici 3. c razreda Osnovne škole Pehlin iz Rijeke prošli su tjedan napali svog kolegu i nanijeli mu teške tjelesne ozljede. Iz spomenute škole samo su nam kratko istaknuli kako se cijeli događaj nije dogodio u okrugu škole.

www.os-pehlin-ri.skole.hr/

Dvojica devetogodišnjaka iz Osnovne škole Pehlin iz Rijeke prošli su tjedan napali svojeg kolegu iz razreda te mu nanijeli teške tjelesne ozljede. Nesretni dječak umjesto da stigne na nastavu završio je u bolnici, gdje mu je operirana čeljust, na svojim je web stranicama objavio Novi list.

Izdvojeni članak

Skandal na zagrebačkog Medicini: Predavače godinama zapošljavali protustatutarno

Roditelji upozorili kako napadači sustavno maltretiraju svoju djecu

Prema riječima roditeljima učenika 3. c razreda kojeg pohađaju napadači i žrtva, ovo nije prvi incident. Spomenuti dvojac navodno se sustavno iživljava nad svojim vršnjacima.

Kako bi spriječili maltretiranje svoje djece kontaktirali su Ured pravobraniteljice za djecu, ali i druge nadležne institucije koje bi što prije trebale reagirati na ovaj i slične slučajeve. Očekuje se i reakcija roditelja samih napadača.

Izdvojeni članak

FPZG djelovao mimo Statuta Sveučilišta: Od ove godine uvodi se komisija pri četvrtom izlasku na ispit

Nadležne institucije još uvijek bez reakcije

Pokušali smo kontaktirati školu te nam se ravnatelj nije mogao javiti zbog previše obaveza, a iz škole su nam samo kratko naglasili kako se navedeni incident nije dogodio unutar škole. Iz Ureda pravobraniteljice upozorili su kako oni ne mogu obavještavati javnost, već je njihova nadležnost upućivati mjerodavne institucije na probleme i njihovo rješavanje.

U statutu škole stoji kako se učeniku izriče pedagoška mjera preseljenja u drugu osnovnu školu, kada se utvrdi da škola nema više mogućnosti pozitivno djelovati na učenika, a među opravdanim razlozima za to spada smatra se i izazivanje ozbiljnih verbalnih i fizičkih sukoba s drugim učenicima, učiteljima ili drugim radnicima škole.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi pedagošku mjeru preseljenja u drugu školu izriče Učiteljsko vijeće, na prijedlog Razrednog vijeća i ravnatelja škole. Škola obavještava Ured državne uprave koji je dužan u roku od sedam dana odrediti osnovnu školu u kojoj će učenici nastaviti obrazovanje.

Iz Ureda su nam objasnili kako još uvijek nisu dobili obavijest iz Osnovne škole Pehlin, ali su naglasili kako je prošlo premalo vremena te da i ako je pokrenuta, cijela procedura traje puno dulje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap