Pretraga

Do ponedjeljka će se znati idu li prosvjetari u štrajk 5. lipnja

A- A+

Sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama danas su bili na zatvorenom sastanku u Vladi RH, kako bi se dogovorili oko materijalnih prava koja sindikati potražuju. Pregovori još traju, a mogući štrajk sljedeće srijede, 5. lipnja, još nije otpisana mogućnost. Ukoliko do štrajka dođe, državna matura neće se održati. Hoće li prosvjetari ići u blokadu, trebalo bi biti poznato do kraja nadolazećeg vikenda ili najkasnije u ponedjeljak.

Završio je još jedan dan u procesu mirenja između vladajućih i 11 sindikata javnih i državnih službi koji su na nedavnom referendumu bili jasni – ili će Vlada ispuniti naše zahtjeve ili idemo u štrajk i blokadu 5. lipnja. Ukoliko se to dogodi, u opasnost dolaze ispiti iz državne mature najavljeni za taj dan, a radi se o engleskom i talijanskom jeziku koji kandidati po vremeniku tada polažu.

Izdvojeni članak

Opći štrajk 5. lipnja: Ako Vlada ne ispuni zahtjeve u opasnosti i državna matura

– Proces mirenja je potpuno zatvoren za javnost i nastavlja se sutra. Vlada zasada nije prihvatila ono što smo joj ponudili, no nama je ponudila neke prijedloge. Sutra ćemo o tome razglabati, kazao nam je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Mihalinec dodaje kako bi već sutra moglo biti poznato je mirenje završeno i na koji način. To znači da bi maturanti do kraja vikenda mogli znati hoće li ispiti državne mature biti ugroženi zbog blokade i štrajka sindikata ili će sve ipak proći u najboljem redu.
Ukoliko se oko promjena Kolektivnog ugovora sindikati i vladajući ne uspiju dogovoriti u ponedjeljak bi bilo poznato koji su detalji oko mogućeg štrajka 5. lipnja. 

– Najavili smo kad bi štrajk bio ukoliko do njega dođe, no o samim detaljima ćemo izvijestiti javnost u ponedjeljak. Ponavljam, to će biti samo ukoliko proces mirenja ne uspije, zaključio je Mihalinec.

Predsjednik NSZSH – a prošli nam je tjedan kazao da su maturanti već oštećeni odgodom iz hrvatskog, a ukoliko će se štrajkati sljedeću srijedu – to će im samo dati više vremena da se spreme za ispite.

Do ponedjeljka će se znati idu li prosvjetari u štrajk 5. lipnja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap