Do toga je došlo: Sutra u Supetru prosvjed za besplatan trajekt za djecu s teškoćama

Nakon što su se naslušali brojnih obećanja političara o tome da će otočkoj djeci s teškoćama hitnom saborskom procedurom biti omogućen besplatan trajektni prijevoz na kopno na nužne terapije, udruga ‘Brački pupoljci’ za sutra najavljuje mirni prosvjed pod nazivom ‘Nešto zbilja važno’. Na manjak empatije vladajućih prema otočkoj djeci s teškoćama u razvoju ukazat će sutra u 10:15 sati u trajektnoj luci u Supetru na Braču. Poručuju, za djecu s teškoćama traže hitno ostvarivanje prava koje im jamči dostojanstveni život.

Roditelji djece s teškoćama već 10 godina čekaju besplatan trajektni prijevoz prilikom puta na kopno na terapiju | Screenshot: Nova TV

U trajektnoj luci u Supetru na otoku Braču sutra će se u 10:15 sati održati prosvjed u organizaciji udruga Crveni križ Brač i ‘Brački pupoljci’. Organizatori prosvjedom pod nazivom ‘Nešto zbilja važno’ žele ukazati na manjak empatije vladajućih prema otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i potrebi da se odmah i kroz hitnu proceduru donese izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno.

Desetogodišnja borba s vjetrenjačama

Podsjećaju kako se udruga ‘Brački pupoljci’ za ovo pravo bori već 10 godina i na ovu temu od početka traže da se hitnom procedurom to uvrsti i omogući kroz izmjenu jednog jedinog članka u Zakonu.

Kako je ovo moguće?! Unatoč obećanjima, otočka djeca s teškoćama i dalje čekaju besplatan trajekt

– Dakle, ne za mjesec, dva ili tri, već se to može napraviti odmah ako postoji volja. Nadalje, nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali već sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.  Kada se uzme u obzir da na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno zna otpasti u prosjeku i preko 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke, poručuju iz Bračkih pupoljaka.

Podsjećaju kako priču o donošenju cjelovitog i novog zakona, koji će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušaju već godinama pa im je teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ima li uopće želje za pomoći najranjivijim skupina našeg društva?

Za njih ne mare Sabor, premijer ni predsjednica: Djeca s teškoćama godinama se bore za besplatan trajekt

– Pritom, moramo naglasiti kako taj ‘novi’ zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti, koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta kako sad, po novome, obećavaju. Također, od donošenja tog novog zakona do njegove implementacije proći će još sigurno tri do šest mjeseci te tako, praktički, dolazimo do toga da djeca s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka još sigurno godinu dana neće imati pravo na besplatan trajekt. Ponavljamo, ovo je isključivo u slučaju da se nešto počne događati ove godine u što, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjamo, poručuju iz udruge.

Ističu kako neovisno o ljetnoj saborskoj stanci, postoji mogućnost da Vlada, na jednoj od svojih sjednica u narednim danima, uredbom omogući pravo na besplatan trajekt za otočku djecu s teškoćama i to, kako kažu, ako imaju uopće želje slušati i pomoći najranjivijim skupina našeg društva.

– Stoga, pozivamo sve ljude dobroga srca da nam se pridruže i pomognu da djeca s teškoćama u razvoju s otoka Brača i svih ostalih hrvatskih otoka ostvare ovo pravo koje im jamči dostojanstveni život, stoji u priopćenju Bračkih pupoljaka.

Odgovori