Pretraga

Dobar ljetni posao: Turistička animacija otvara mnoga vrata, ali pruža i dobru zaradu te zabavu

A- A+

Brojni studenti, ali i oni koji ne mogu pronaći stalno zaposlenje spas nalaze u ljetnim poslovima za vrijeme sezone. Osim najtraženijih konobara, kuhara, sobarica i slično, prilično su traženi i turistički animatori. Popričali smo s jednim od njih koji trenutno obavlja takav posao u Istri
, a on nam je otkrio kako se može pronaći takvo što, koje prilike nudi turistička animacija te kome bi istu preporučio.

www.ex-alto.hr

Od brojnih sezonskih poslova koji se nude ljeti duž jadranske obale turistička animacija vjerojatno je jedan od zabavnijih. O tome nam je posvjedočio i Miroslav Vrbanov koji je u razgovoru otkrio sve prednosti toga posla, kao i prilike koje pruža svima koji se u njoj okušaju.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Turistički pratitelji dobro se zabave, a ni zarada nije loša

Animacija u turizmu ima veliku ulogu

Animacija u turizmu ima prilično veliku ulogu, zbog čega svaka animacijska agencija otvara određeni broj radnih mjesta. Turistički je animator u hotelu, naselju ili auto kampu zadužen za nekoliko zadataka – informiranje, vođenje jutarnjih, dnevnih i večernjih programa, kao i za održavanje ugodne i zabave atmosfere.

U jutarnje aktivnosti ubrajaju se istezanje, gimnaziska, power walking i slično. Postoji i mini klub namijenjen djeci, aqua aerobic, razni sportovi, priredbe, cabareti, raznorazne zabave na plažama i klubovima, škole jedrenje i slično.

Ovakav posao i nije tako teško naći, priča nam Miroslav.

Nije teško pronaći priliku

– Internetski portali za traženje poslova najčešće su najefikasniji. Osim toga, oglasi se mogu naći i na plakatima sa svim potrebnim informacijama koji su polijepljeni po fakultetima u svakom većem hrvatskom gradu, rekao je Miroslav.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Top 25 turističkih atrakcija

Svatko tko dobije posao kao turistički animator odradit će barem dva mjeseca za vrijeme ljetne sezone, srpanj i kolovoz. Prema potrebama može raditi i više, sve do pet mjeseci godišnje.

– Radi se ovisno o objektu, kapacitetu gostiju i broju kolega animatora. Obično se radi o dvokratnom radnom vremenu, zato što je animacija prisutna cijeli dan, kaže Vrbanov koji se trenutno nalazi u Istri u autokampu s kapacitetom od 7 500 gostiju u vrhuncu sezone.

Dobra zabava i pristojna zarada

Radi se dosta, no da se i zaraditi. Plaća raste ovisno o iskustvu animatora, a prema iskustvima našeg sugovornika, mjesta za napredovanje uvijek ima ukoliko se pokaže trud koji uz dobru zabavu nije teško ostvariti. Ne treba zaboraviti ni na goste, koji znaju biti darežljivi i animatorima malo ‘pojačati’ plaću, naravno ukoliko ste ‘odgovorni’ za njihovu dobru zabavu.

Posao turističkog animatora idealan je za komunikativne, vedre i otvorene osobe, a takvima ovakva vrsta posla ne pada previše teško.

Izdvojeni članak

Turistima nisu zanimljive: Ovo su najslabije posjećene zemlje svijeta

‘Činjenica da sve radite kroz zabavu uvelike olakšava zadatke kroz radni dan’

– Pozitivno je to što na dnevnoj bazi raste broj poznanstava, zbog vremena provedenog s gostima kroz radni dan rađaju se prava prijateljstva s ljudima iz tima. Sama činjenica da sve radite kroz zabavu uvelike olakšava zadatke kroz radni dan, iako je jasno da kao i u svakom poslu postoje i stresne situacije. To je obično slučaj kada gostiju i aktivnosti ima više. Odvojen život za vrijeme sezone znao je biti prepreka za neke od kandidata za posao, rekao nam je Miroslav pričajući o pozitivnim i negativnim stranama ovog posla.

Bitno je, kako kaže, pronaći se u nečemu što volite. Takvo nešto i njemu se dogodilo, pa mu je sada pomalo teško prestati se ovime baviti.

Izdvojeni članak

Pranje stakala na benzinskoj: Jednostavno idealan ljetni posao

Svatko se može pronaći u animaciji

Onaj tko se želi okušati kao turistički animator trebao bi biti
pozitivan, vedar i nasmijan. Korisno je, logično, poznavati strane
jezike, a i pojedinačni talenti su vrlo korisna stavka.

Miroslav bi ovakav posao definitivno preporučio svima.

– Svatko se može pronaći u animaciji, a onima koji vole izazove definitivno preporučam da se u njoj i okuša. Posao takve vrste definitivno je zarazan, a ako ga pokušate raditi barem će vam u jednom segmentu promijeniti život, i to na bolje. Animacija je posao koji otvara mnoga vrata, više je mogućnosti i prilika koje se nude. Puno je usavršavanja koja su prilično korisna, a jedino o pojedincu ovisi što će od toga odabrati, zaključio je Miroslav.

Dobar ljetni posao: Turistička animacija otvara mnoga vrata, ali pruža i dobru zaradu te zabavu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap