Pretraga

Dobra lekcija ili užasna kazna? Učenici trebali uništiti svoje mobitele jer su ih koristili pod satom

A- A+

Zamislite da za vrijeme sata izvadite mobitel kako biste odgovorili na poruku ili prosurfali internetom, nastavnik vas u tome uhvati, a onda natjera da ga za kaznu  pred publikom do kraja uništite. Iako većini nas nepojmljiv način kažnjavanja, upravo su to proživjeli učenici jedne kineske škole. Nekolicina njih je na otvorenom morala svoje pametne telefone razbiti – čekičem.

foto: Shanghaiist| Facebook

Neki ih nastavnici na satu ne žele vidjeti, drugi dopuštaju svojim učenicima da ih ponekad koriste u svrhe sata, ali gotovo ne postoji učenik koji bar nekad u učionici ne koristi mobitel. Kad vas profesor uhvati s napravom koja bitno smanjuje vašu koncentraciju tijekom školskog sata, vjerojatno vas upozori ili vam u nekim slučajevima oduzme mobitel dok po njega ne dođu roditelji.

Izdvojeni članak

Razmatra se uvođenje zabrane korištenja mobitela u školama

No, učenici jedne škole u Kini za korištenje mobitela pod satom morali su platiti nevjerojatnu kaznu. Oni su, naime, na otvorenoj pozornici, pred mikrofonom i mnoštvom druge djece bili prisiljeni svoj vlastiti mobitel razbiti čekičem.

U videu koji se brzo proširio internetom, vidljivo je kako dolazi jedan po jedan učenik i ne baš tužnog izraza lica razbija svoj gadget. Djeca u pozadini se smiju, a na kraju kaznu začinjava nastavnik. Mobitelima zadaje finalni udarac kako bi bio siguran da je u cijelosti razbijen te da su učenici naučili lekciju.

Otkako je video objavljen, brojni su ga komentirali. Dio smatra da je škola dobro postupila jer je problem ovisnosti o ekranima u Kini velik te da je tako ovaj pothvat u interesu škole i učenika. Roditelji su im bogati pa će već sutra imati novi, napisali su poneki. Drugi su situaciji pristupili opušteno pa je jedan od komentara: Želio bih vidjeti kako razbijaju staru Nokiju. Treći se pak zgražavaju nad takvim načinom kažnjavanja, smatrajući da time škola prisiljava učenike na uništavanje vlastite imovine, kažnjava roditelje koji će morati djeci kupiti nove uređaje, ali i stvara distanciran odnos između škole i učenika. Također, neki komentatori navode alternativnije metode sprječavanja korištenja mobitela u učionici, poput njihovog odlaganja u kutije prije početka sata.

Video  uništenja mobitela možete pogledati ovdje i sami procijenite s kojim se dijelom komentatora najviše slažete.

Dobra lekcija ili užasna kazna? Učenici trebali uništiti svoje mobitele jer su ih koristili pod satom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap