Dobra vijest za korisnike stručnog osposobljavanja: Ukinut limit za dodatnu zaradu putem ugovora o djelu

Korisnike stručnog osposobljavanja za rad početkom 2018. dočekale su male promjene u toj mjeri. Restrikcije za korištenje SOR-a uvedene su u javni sektor, a zbog povećanja minimalne plaće na državnoj razini povećana je i novčana pomoć, koju će korisnici na svojim računima osjetiti sredinom veljače. Brojni SOR-ovci ovih su se dana pitali i je li došlo do promjene u limitu dodatne zarade kojeg mogu ostvariti putem ugovora o djelu. Kako su informacije koje o tome dobivaju oprečne, taj smo odgovor potražili u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Novčana pomoć na stručnom osposobljavanju iznosi 2.600 kuna, odnosno 2.752 kune od sljedećeg mjeseca, pa iz tog razloga korisnik mjere teško može dostojno preživjeti čitav mjesec, posebice ako se osposobljava izvan mjesta prebivališta i mjesečni troškovi uključuju plaćanje stana, režija i hrane.

Za SOR-ovce više nema limita za zaradu putem ugovora o djelu

Raste novčana pomoć na stručnom osposobljavanju: Evo koliko će iznositi i kada dobivate prvu uvećanu 'plaću'

Iako imaju sve obaveze kao i zaposlenici u stalnom radnom odnosu, zbog nedostatnih sredstava za pristojan život dio mladih SOR-ovaca poseže za dodatnim izvorom zarade. Uglavnom je riječ o poslovima putem ugovora o djelu.

No, donedavno je postojala mala zamka – limit za zaradu putem takvog ugovora, za polaznika stručnog osposobljavanja iznosio je 1.750 kuna. Nakon donošenja Izmjena i dopuna Zakona o poticanju zapošljavanja te Zakona o posredovanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, SOR-ovci mogu odahnuti – limita za zaradu putem ugovora o djelu za njih više nema.

– Stupanjem na snagu Izmjena i dopuna Zakona o poticanju zapošljavanja te Zakona o posredovanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, za osobe na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa ne postoji limit zarade (tzv. REGOS prag) te se ne obustavlja isplata novčane pomoć, kažu nam iz Zavoda za zapošljavanje.

Ugovor o djelu ne smije se sklapati s poslodavcem kod kojeg se koristi SOR

SOR nije ukinut, ali je uvedena nova mjera zapošljavanja koju sufinancira HZZ: Doznajte tko sve može koristiti pripravništvo

Ipak, jedna restrikcija ipak postoji – takav ugovor od djelu ne smije se sklapati s poslodavcem kod kojega osoba koristi mjeru stručnog osposobljavanja.

– Polazniku stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa zakonskim propisima niti drugim aktima nije propisana zabrana rada primjenom ugovora o djelu kod drugog poslodavca. Međutim skrećemo pažnju kako ti poslovi ne smiju biti tijekom radnog vremena niti na štetu stručnog osposobljavanja za rad. Za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa nije moguće sklopiti ugovor o djelu kod istog poslodavca kod kojeg je osoba na stručnom osposobljavanju. Poslodavac može polazniku stručnog osposobljavanja za rad isplatiti naknade, nagrade i slično, ali kao oporeziva davanja tj. drugi dohodak na koji se obračunavaju propisani doprinosi i porezi sukladno posebnim propisima, kažu nam iz HZZ-a i napominju kako je, vezano uz pitanje obračuna doprinosa i poreza, najbolje obratiti se nadležnoj Poreznoj upravi.

Dodaju za kraj, poslodavac kod kojeg se osobe osposobljavaju SOR-ovcima može neoporezivo može isplatiti samo troškove službenih putovanja (dnevnice, troškovi prijevoza, troškovi noćenja), terenski dodatak u zemlji do 170,00 kuna dnevno te terenski dodatak u inozemstvu do 250,00 kuna dnevno.

Odgovori