Pretraga

Dobri duh: Mladi strukovnjaci popravljaju kolica i friziraju u Društvu multiple skleroze Split

A- A+

Društvo multipleskleroze Split već duže vrijeme aktivno surađuje s raznim akterima na području svoga grada kako bi obogatili život svojih članova. Kao dio nastojanja, povezali su se s nekolicinom splitskih strukovnih školi u prvom redu Obrtničkom i Obrtno-tehničkom školom te zajedničkim snagama stvaraju bolje sutra i promoviraju volonterstvo i solidarnost kao kvalitetan oblik življenja.

multipla-split.hr

Splitske škole sve češće iznenađuju neobičnim akcijama i pozitivnim primjerima. Profesorski aktivizam polako se prenosi i na učenike pa u gradu pod Marjanom sve jače bivaju mlade volonterske snage.

Uvriježeno je mišljenje kako su u ovom pogledu znatno aktivniji gimnazijalci, no primjeri suradnje Društva multiple skleroze Split s nekolicinom strukovnih škola razbija predrasude.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Splitski srednjoškolci od recikliranog kartona oživljavaju ‘sjaj’ Gustava Klimta

Profesori svojim primjerom potaknuli učenike na humanitarni rad

Jedna od njih je Obrtnička škola koja već duže vrijeme njeguje volontersku praksu među nastavnicima, a od nedavno i među učenicima.
Profesorice koje drže praksu u ovoj splitskoj školi već više od 20 godina aktivne su po domovima umirovljenika i sličnim ustanovama, a od prije nekoliko godina i Jozo Dadić, naš sugovornik i profesor informatike, se na poziv Društva multipleskleroze Split aktivirao u dobrotvornom radu.

– Počelo je, odnosno ideja se rodila prije nekih 6-7 godina kada sam kao profesor informatike počeo članove Društva multiple skleroze Split osposobljavati za rad na računalu. Motivirani željom da se pomogne potrebima te da se učenike potakne na humanitarni rad, odlučili smo se i na uključivanje djece u volontersku suradnju, otkrio nam je profesor Dadić. Dodao je kako smatra da je vrlo bitno da se mladi odgajaju u duhu pomaganja i suradnje.

Suradnja zasnovana na ovakvim temeljima dovela je do toga da danas 20-ak učenika prvih, drugih i trećih razreda nekoliko puta godišnje odlaze u goste Društvu te svoje vještine stavljaju na rasplaganje članovima.

– Učenice koje se obrazuju za frizerke odu pa članovima rade frizuru, a pedikerke i kozmetičerke također aktivno sudjeluju. S obzirom na prirodu bolesti korisnika, učenice kojima je to povezano sa strukom masiraju i na taj način pomažu članovima Društva da se lakše nose sa svojim stanjem, priča nam Dadić dodavši kako osim ovoga školarci sudjeluju i u nekoliko akcija i manifestacija DMSS-a.

Članovima popravljaju kolica

Poput dominantno ženske Obrtničke škole, svoje snage, uglavnom muške, na raspolaganje Društvu stavili su i učenici Obrtno-tehničke škole. Ideja se rodila i ovog puta u zbornici. Psihologinja Marijana Petrić Maršić i pedagoginja Ružica Vragić Krvavica nedavno su došle na ideju da skupljaju čepove za riječko Društvo multipleskleroze te su sličnu suradnju htjele ostvariti i sa svojim sugrađanima. Ipak do toga nije došlo jer DMSS se time ne bavi, no gdje postoji volje i želje ljudi nađu zajednički jezik pa su škola i Društvo pronašli načina da obogate jedni drugima živote.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Evo kako izgleda najmodernija srednja škola u Zagrebu

– Kad sam shvatila da nema mogućnosti da uspostavimo suradnju vezanu za skupljanje čepova sa splitskim društvom dogovorili smo se da oni održe predavanje u našoj školi o potrebama osoba s multiplom. Paralelno s tim počeo je i projekt Školski volonter koji vodi Forum za slobodu odgoja iz Zagreba. Kako želimo promovirati volontiranje kao kvalitetan način života, angažirali smo se oko toga da potaknemo svoje učenike da svoje znanje upotrijebe na konstruktivan način, ispričala nam je Petrić Maršić.

Kao što smo već spomenuli Obrtno-tehničku pohađaju uglavnom muški učenici i obrazuju se za strojarska te elektro i drvo zanimanja došlo se na ideju da za Društvo vrše mehaničarske poslove. Drugim riječima servisiraju kolica te članovima pomažu u postavljanju scene prilikom humanitarnog koncerta kojeg DMSS organizira.

– Prije svake akcije ‘regrutiramo’ posebno učenike, a za popravljanja kolica smo da na svakom primjerku rade po tri učenika i jedan mentor. Za sada je u školu dopremljeno nekoliko komada kolica, ali sada učenici odlaze na praznike te će projekt biti realiziran u ožujku, zaključila je psihologica škole te dodala kako je to tek početak jedne mnogo dublje i veće suradnje.

Imamo sjajna iskustva s ovim mladim ljudima

Imamo jako pozitivna iskustva s mladim volonterima iz Obrtničke i Obrtno-tehničke škole. Već duže vrijeme surađujemo s profesorom Dadićem koji je svojim primjerom motivirao djecu iz svoje škole da se uključe u rad udruge i moram priznati da su zaista sjajni. Cure dođu i spremene su pomoći što god treba, a u svojoj struci iako se još obrazuju već su jako dobre. Naši korisnicima bude iznimno drago ne samo zato što im olakšaju razne stvari već i zbog razmjene iskustava. Sličan slučaj se sada nedavno dogodio i s Obrtno-tehničkom školom gdje je psihologinja došla sa sjajnom idejom i vjerujem da ćemo na taj način razviti dobru i korisnu suradnju. S druge strane vjerujem da i ti mladi volonteri kroz razgovor i uopće iskustva koja stiću sa članovima Društva spoznaju jedan segment života koji u njihovoj dobi nije možda primaran, ali u svakom slučaju ih mijenja kao mlade ljude. Možda bismo mogli uključiti i druge škole, ali ove dvije zapravo najviše odgovaraju prioritetima naše djelatnosti a također pokazuju i velik interes za suradnju, kazala nam je tajnica Društva multiple skleroze Split Zdravka Dominović

Share via
Copy link
Powered by Social Snap