Pretraga

Dobrim vijestima nema kraja: Naši učenici i na olimpijadi iz fizike ‘pobrali’ čak tri medalje

A- A+

Osim uspjeha kojeg su ovih dana naši učenici ostvarili na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, lijepe vijesti za Hrvatsku stižu i s Međunarodne fizičke olimpijade čiji je domaćin bila Litva. Hrvatski učenici na ovom su natjecanju osvojili čak tri medalje.

Litva je od 17. do 24. srpnja bila domaćin prestižnog natjecanja, Međunarodne olimpijade iz fizike. Na ovom natjecanju Hrvatsku su predstavljala petorica učenika, od čega su čak trojica njih osvojila medalje.

Tri medalje i dvije pohvale

Grgur Premec (XV. gimnazija Zagreb) i Borna Perković (III. gimnazija Split) osvojili su srebrne medalje, Filip Vučić (I. gimnazija Zagreb) brončanu, a Luka Passek-Kumerički (XV. gimnazija Zagreb) i Roko Šupe (XV. gimnazija Zagreb) dobitnici su pohvala. Čitave rezultate ovogodišnje Međunarodne fizičke olimpijade možete vidjeti ovdje.

Ovo natjecanje, stoji tako u opisu na službenim stranicama, sastoji se od dva dijela – teorijskog i praktičnog. Svaki dio traje po pet sati, s time da učenici između dva dana natjecanja imaju dan pauze. Teorijski dio ispita sastoji se od tri zadatka, a praktični se može sastojati od jednog ili dva s različitih područja fizike. Prvi, teorijski dio ispita učenicima donosi najviše 30 bodova, praktični dio može im donijeti najviše 20 bodova, a svi zadaci kod natjecatelja zahtijevaju visoku dozu kreativnog razmišljanja.

Izdvojeni članak

Povijesni uspjeh naših natjecatelja: Hrvatska je osvojila šest medalja na Matematičkoj olimpijadi!

Medalje dobiva 50% najboljih natjecatelja

Prema propozicijama, zlatnu medalju na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi dobiva osam posto najboljih natjecatelja, zlatnu ili srebrnu može dobiti ukupno prvih 25%, a zlatnu, srebrnu ili brončanu dobiva do 50% najboljih. Medalju ili pohvalu može dobiti ukupno najviše 67% najboljih natjecatelja.

Podsjetimo, prošlog su tjedna izvrstan uspjeh ostvarili i naši matematičari na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Svih šest naših predstavnika osvojilo je medalje, ekipno su osvojili 21. mjesto, što je povijesni uspjeh za Hrvatsku, a više o njemu čitajte ovdje. U tijeku je i Međunarodna olimpijada iz kemije, na kojoj Hrvatsku predstavlja četvero učenika – Olga Jerković Perić, Marko Preočanin, Jasmin Jašarević te Fran Miletić, a svi su učenici XV. gimnazije Zagreb.

Dobrim vijestima nema kraja: Naši učenici i na olimpijadi iz fizike ‘pobrali’ čak tri medalje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap