Pretraga

Dodjela Oskara znanja najboljim hrvatskim učenicima po prvi se put prenosila uživo: Ovo su najbolji trenuci

A- A+

Oskare znanja ove su godine dobila 282 učenika, a dodjela se po prvi puta odvila u virtualnom okruženju. No, za razliku od prethodnih godina, novost je da su se dodjele Oskara znanja mogle gledati u prijenosu uživo. U nastavku teksta donosimo najzanimljivije trenutke, a cijeli prijenos dodjele možete pogledati na dnu teksta.

Dodjela Oskara znanja

Foto: Youtube screenshot; Agencija za odgoj i obrazovanje

Oskar znanja nagrada je koja se dodjeljuje svake godine. Dobivaju je učenici koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, odnosno svi oni koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. Dodjelu nagrade ove ste godine po prvi puta mogli gledati u prijenosu uživo, a mnogi su pohvalili iznimno kvalitetnu produkciju.

Provele istraživanje o paucima

Dobitnice nagrade iz Biologije Lana Paulić i Klara Pintarić provele su zanimljivo istraživanja na temu utjecaja neuroaktivnih tvari na oblik mreže pauka križara. Inspirirali su ih radovi biologa koji se već otprije radili slično istraživanje.

– Mi smo paukove hvatali ispod kore drveća. Prvi put kad smo našle pauka nismo očekivale da će biti toliko velik pa smo se malo prepale. Ali naviknule smo se već, rekla je Lana kroz smijeh.

Istraživanje je trajalo dva tjedna, no dok se sve prikupilo, izračunalo i sastavilo, trebalo im je dva mjeseca. Lana i Klara su inače nerazdvojne, a spajaju ih i znanstveni interesi.

– Ova cijela godina je neobična, nešto što je uljepša definitivno je super, rekle su djevojke o nagradi.

Pripremili eksploziju u studiju

Ivan Rajić i Filip Čutura, obojica dobitnici Oskara znanja na natjecanju iz kemije, u studiju su pripremili pokus. Gledateljima su objasnili kako se miješanjem otopina ne dobiva nužno nova otopina. Ponekad ostanu kruti talozi različitih boja. U nekim reakcijama pojačavanjem trenja dolazi do postepene promjene boje, a za neke je, kako su objasnili učenici, potrebno pričekati određeno vrijeme. Za kraj su pripremili “san svakog malog djeteta” – da nešto eksplodira.

Višestruki dobitnik Oskara znanja na međunarodnim matematičkim natjecanjima Noel Lakić sada je brucoš matematike pri zagrebačkom PMF-u.

– Značilo mi je dosta, baš sam se osjećao ponosno kad me država prepoznala kao veliki talent. Bio sam u mnogo država. Najzanimljivija je anegdota iz Rusije 2018. Vlakom iz Moskve u Krasnodar vlakom je trajalo dan i pol. Tako je počelo natjecanje, priča Lakić.

– Zanimljivo je upoznati sve te ljude iz cijelog svijeta koji se bave istom stvari kojom se i ti baviš. Mislim da univerzalno ljudi vole sudjelovati na takvim događanjima, kazao je Krešimir Nežmah, još jedan višestruki Oskarovac sa zavidnom ‘karijerom’ na međunarodnim natjecanjima.

Izdvojeni članak

Ovo su imena najboljih učenika, dobitnika novčane nagrade Splisko-dalmatinske županije

Učenica osmislila novi kipić

Jan Tominić, Lovro Pajić i Tomo Štrbac odsvirali su dvije izvedbe. Dobitnici su Oskara znanja na 57. natjecanju učenika i studenata glazbe, komorni sastavi u disciplini kvarteta, a s njima je na natjecanju nastupio i Antun Pavić.

– Jako nam je drago što smo osvojili nagradu. Služit će nam kao poticaj za marljivi trud i rad. Fali nam publika, nadamo se da ćemo se brzo vratiti u normalu kao prije pandemije, rekli su dečki.

A da je umjetnost jako važna u Oskarima pokazuje i Chiara Cetušić, učenica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Upravo je ona autorica novog famoznog kipića Oskara znanja. U njemu je spojila mozak i drvo. Drvo za život treba kišu i hranjive tvari, baš kao što mozak treba ‘hranu’ i procesuira naše znanje.

‘U početku je sve bilo samo igra’

Klara Tabak iz Osnovne škole Ravne Njive u Splitu najmlađa je dobitnica Oskara znanja, a dobila ga je u području geografije. Na to je natjecanje, kaže, došla sasvim slučajno.

– U početku je to bila samo igra, a poslije su došle ozbiljnije pripreme. Tako smo došli do prvog mjesta kojega ni dan danas nisam svjesna. Odlasci na natjecanja mi ne oduzimaju vrijeme jer uživam. Želim ići u splitski MIOC, a onda na Prirodoslovno-matematički fakultet jer bih rado bila profesorica, samo ne znam u kojem smjeru.

‘Svaka riječ koju je rekla imala je težinu’

Marta Premuš is Osnovne škole Selnica dobitnica je Oskara znanja na natjecanju iz hrvatskog jezika. Briljirala je u područjima gramatike, pravopisa i hrvatske povijesti, a mentorica ju je, kaže, dosta potaknula da ide na natjecanje.

– Ovo je veliko priznanje da se sav moj trud isplatio i da to ipak nešto znači, rekla je Marta.

Njena mentorica Dubravka Lajtman Janči kaže da je sve krenulo u šestom razredu kada je Marti krenula predavati Hrvatski jezik. Tad je primijetila da se iza mirne, samozatajne djevojčice nalazi veliko znanje i potencijal.

– Svaka riječ koju je rekla je imala određenu težinu. Treba znati prepoznati učenika koji je izniman, raditi s njim, treba se poklopiti jedno i drugo, spoj mentora i učenika. Bilo kakav uspjeh učenika, pa i dolazak na županijsko natjecanje, je velika stvar, rekla je Lajtman Janči.

Uz hrvatski, Oskare znanja osvajali su učenici i učenice za engleski, njemački, francuski, talijanski, latinski i grčki jezik.

Globe škole

Jedno od zanimljivih natjecanja spomenutih unutar dodjele Oskara znanja je i natjecanje hrvatskih Globe škola. Natjecanje je to, kako i naziv kaže, na globalnoj razini, a tiče se opažanja za dobrobit okoliša. Pokrenuo ga je 1994. američki potpredsjednik Al Gore, a Hrvatska se u program uključila već iduće. U natjecanju je ove godine sudjelovalo 40 škola, a među kojima i učenice Osnovne škole Dubovac iz Karlovac, koje su dobile Oskara.

– Globe je program koji obuhvaća predmete poput geografije, informatike, biologije. Mi u školi provodimo mjerenja fenološka, hidrološka i atmosferska. Neka od njih radimo svakodnevno, neka tjedno, a neka ovisno o godišnjim dobima. Podatke upisuje u Globe bazu podataka, i na temelju njih kasnije izvodimo projekte i izrađujemo predmete, kao npr. razglednice. Za uspjeh su najviše zaslužni učitelji i učenici te njihov dobar odnos i sukladnost, rekla je Iva.

Budući da se ovo natjecanje tiče i dobrobiti okoliša, učenice su se osvrnule i na ono što bismo svi trebali učiniti da nam život bude održiviji.

– Moramo paziti da ne bacamo više stvari nego što je potrebno, da ne štetimo okoliš, i da kupujemo stvari koje su razgradive, rekla je Petra Luketić.

‘Postoji kategorija onih koju hoće i mogu više’

Ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać istaknula je kako su ove godine bili posebno domišljati kako bi učenici osigurali njihovih zasluženih pet minuta slave.

– Ovo je prvi put da se nagrada dodjeljuje online zbog specifične situacije. Mi smo se na ovaj način domislili da svi ovi vrijedni, mladi, daroviti učenici dobiju svojih pet minuta slave. Ovo je nagrada ne samo njima. Ovo je nagrada i njihovim roditeljima koji su ih ustrajno pratili te mentorima koji nemaju svog radnog vremena. Svima njima je ovo posvećeno, rekla je Brezak Stamać.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako su dobitnici zapravo oni koji žele i mogu više te objasnio ulogu resornog ministarstva.

– Postoji uvijek jedna kategorija onih koji bi htjeli malo više, koji misle da mogu malo više i koji mogu više, kako među učenicima tako i među entuzijastičnim nastavnicima. Ministarstvo priprema razne programe za darovite učenike te financira natjecanja, rekao je Fuchs.

Predsjednik Grvatske zajednice županija, koja je i ove godine pokrovitelj Oskara znanja, Goran Pauk nekoliko je riječi uputio ovogodišnjim oskarovcima.

– Vi ste naš ponos i trudit ćemo se uvijek biti tu i bodriti vas kroz nimalo lako razdoblje školovanja. Žao mi je što se ove godine ne družimo kao inače, kad biste mogli zasjati na pozornici, ali znam da su vaši roditelji i prijatelji tu da nadoknade tu veliku proslavu, istaknuo je Pauk.

Copy link
Powered by Social Snap