Pretraga

Događaji koji su obilježili obrazovanje u Hrvatskoj 2015. godine

A- A+

Bila nam je ovo burna obrazovna 2015. godina. Ako je vjerovati ministru obrazovanja Vedranu Mornaru, 29.1.2015. bit će zapamćen kao povijesni dan hrvatskog školstva, a u razmaku od samo nekoliko mjeseci dobili smo i dva nova Sveučilišta. Najsvjetliji trenuci su vraćanje Oskara znanja i najmaturant Ivan Skeledžija.

Oskar znanja nagrade 2014 foto: srednja.hr

Profesori, studenti i učenici imat će po čemu pamtiti 2015. godinu koja je bila obilježena skandalima, aferama, ali i nadi u jedno bolje obrazovanje u budućnosti. Izdvojili smo trenutke koji su obilježili 2015. godinu u obrazovanju.

Cjelovita reforma kurikuluma označena kao povijesni trenutak

‘Ovo će biti povijesni dan hrvatskog školstva’, naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta na uvodu konferencije za medije održane 29. siječnja povodom početka rada na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i predstavljanja organizacije rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Prošlo je gotovo godinu dana od te povijesne izjave, a u radu je sudjelovalo nekoliko stotina profesora čije rezultati će javnost moći ocijeniti već sljedeći mjesec kada će se objaviti predmetni kurikulumi.

Trampolin odskočio od konkurencije na finalu Ideje godine

Na finalu Business Plan projekta za srednjoškolce ‘Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, u najjačoj konkurenciji do sada, pobjedu je odnijela ekipa Trampolin iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka u sastavu Marin Nižić, Slavica Blašković i Kristijan Žic s mentorom Matijom Rubinićem. Riječ je o web servis koji bi svima koji žele pružiti uslugu i dobiti protuuslugu omogućili da svoje sposobnosti stave na tržište.

Afera studentski natječaj i izbori u Splitu

Studenti Filozofskog fakulteta javnim priopćenjem reagirali su na netransparentni rad Studentskog zbora u Splitu oko financiranja studentskih programa vrijednih 500.000 kuna ukupno. Sami natječaj je poništen nakon čega su krenule međusobne optužbe studenata, ostavke odgovornih osoba, a nekoliko mjeseci kasnije i regularni studentski izbori na koje je opet bilo mnogo prigovora, ali niti jedan nije usvojen kao valjani.

Rekordan broj prijava i finalista na Slagalici

Srednjoškolci su na finalu Case Study natjecanja Slagalica oduševili stručni žiri i pokazali kvalitetne projekte s kojima su riješili zadatke INA-e, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Hrvatskog ureda za osiguranje, HTC-a i Collegiuma. U našem videu pogledajte komentare žirija i natjecatelja.

Osmo javno Sveučilište u Hrvatskoj

Hrvatska je dobila osmo javno sveučilište, koprivničko-varaždinsko Sveučilište Sjever. Tu je odluku donio Sabor na svojoj 17. sjednici, 29. svibnja, donošenjem Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem sjever na Republiku Hrvatsku. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Hrvatska je imala 26 posto visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine, a županije sjeverozapadnog dijela zemlje u prosjeku 17 posto.

Bankrot znanja s ukidanjem Oskara znanja

Početak lipnja bio je rezerviran za oskarovsko vraćanje Oskara znanja pod pritiskom medija i društva nakon našeg prvog teksta na tu temu. Riječ je o događaju na kojem se nagrađuju državni prvaci iz svih područja, kao i najbolja tri plasirana iz međunarodnih natjecanja. Otkazan je radi uštede, a ispostavilo se da je najveći trošak projekta bio namijenjen istim umjetnicima koji su se iz godine u godinu radili kipiće. Djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec pomogla su s izradom kipića, a pod pritiskom društva i medija odgovorni nisu imali izbora nego povratiti Oskara znanja koji se održao jedanaesti put, a ne sumnjamo da će biti održan i ove godine.

Izdvojeni članak

[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj

Krenuli radovi na domovima Sava i Cvjetno u Zagrebu

Nakon što je u srpnju poništen natječaj za obnovu domova Sava i Cvjetno, radovi su krenuli 21. kolovoza. Cijeli je projekt vrijedan preko 300 milijuna kuna, a izvodi se u svrhu Europskih sveučilišnih igara koje će se iduće godine održati u Rijeci i Zagrebu. Studenti se od početka 2016. krenuli vraćati u obnovljene sobe, ali ni nakon tri mjeseca nisu objavljena imena onih koji su bili smješteni u domovima tijekom obnove, što bi SC trebao uraditi po Pravilniku MZOS-a.

Ukradeni ispiti hrvatskog na mature i policijska istraga bez rezultata

U šturoj obavijesti na stranicama NCVVO-a objavljenoj tijekom noći sa 16. na 17. lipnja otkazan je esej A i B razine hrvatskog jezika. Kasnije se ispostavilo da su ispiti hrvatskog jezika otuđeni iz privatne gimnazije Juraj Dobrila s pravom javnosti u Puli. Veliku pozornost izazvala je i izjava ravnateljice NCVVO-a Maje Jukić da bi sigurnost mature bila povećana kada bi se postupilo prema rezultatima policijske istrage koji su bili zaključeni u siječnju prošle godine, a bila je usmjerena prema malverzacijama bivše uprave. Ravnateljica je smatrala da ima puno prostora i situacija za koje bivši minister Dragan Primorac i ravnatelj Goran Sirovatka moraju odgovoriti policiji. Istraga nije polučila konkretne rezultate do danas.

Izdvojeni članak

Ovaj maturant je osvojio Nagradu Soljačić vrijednu 33 500 kuna

Najmaturant Ivan Skeledžija dobitnik nagrade Soljačić

Maturant zagrebačke XV. gimnazije Ivan Skeledžija dobitnik je ‘Nagrade Soljačić’ koju je osvojio maestralnim rezultatom na državnoj maturi. Naime, ovaj učenik uspio je riješiti sa stopostotnim uspjehom matematiku A razine, fiziku te još ostvariti 95,625 posto na hrvatskom A razine, što je prema kriterijima bio odlučujući faktor, ako bude više onih sa svim točnim odgovorima na prvospomenuta dva predmeta.

Ivan Skeledžija dobitnik je Nagrade Soljačić, koju je donacijom financirao hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu. Riječ je o pet tisuća dolara (oko 33 500 kuna) te o prvoj nagradi za najboljeg maturanta u Hrvatskoj.

Štrajk profesora za povećanje plaće pred izbore

Na zajedničkom sastanku četiri sindikata iz sustava obrazovanja i znanosti (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Veliko vijeće Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod) donesena je odluka s kojom je 25. rujna počeo štrajk profesora, a koji je završen 1.10.

Sindikati su tražili povećanje plaća od četiri posto neposredno prije izbora, a veliki broj članova sindikata priključio se štrajku koji je svakim danom bio sve slabiji do njegova zaključenja prvog dana listopada.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Događaji u obrazovanju zbog kojih ćemo pamtiti 2014.

Deveto javno sveučilište, rektori se ujedinili protiv Slavonskog Broda

Sa zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji je Hrvatski sabor donio 25. rujna Slavonija je nakon Osijeka dobila drugi sveučilišni grad – ukupno deseti u cijeloj državi. Upravo je to bila jedna od tema I. sjednice Rektorskog zbora na kojoj je dana podrška Sveučilištu u Osijeku koje planira pokrenuti pravne radnje. Zbor navodi kako bi Sveučilište u Slavonskom Brodu nastalo spajanjem Veleučilišta u Slavonskom Brodu i diplomskih studija koji sada pripadaju Sveučilištu u Osijeku, a koji nisu prethodno izdvojeni iz toga Sveučilišta. Epilog ovog slučaja očekuje se u 2016. godini.

Događaji koji su obilježili obrazovanje u Hrvatskoj 2015. godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap