Pretraga

Dok većina učenika uživa u ljetnim praznicima, u ovoj školi na nastavu ide oko 120 polaznika

A- A+

Neki na moru, neki u gradu, ali više manje, svi učenici su na praznicima. Još ima neko vrijeme do početka škole, no nije tako za sve. U Varaždinu na nastavu u školu ide čak 120 polaznika.

škola medijske kulture

Otvorenje 23. Škole medijske kulture
Foto: Hrvatski filmski savez

Sinoć je u Varaždinu službeno otvorena 23. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Varaždin je već četvrtu godinu zaredom domaćin ovog programa, na kojemu će do 28. kolovoza sudjelovati oko 120 polaznika.

‘Jako smo ponosni’

– Uvijek se veselim upoznati nove ljude koji nam dolaze svake godine, zaljube se u Školu i vraćaju nam se. Jako smo ponosni na ovaj program – ŠMK je prepoznata na razini Europske Unije kao jedan od pet najkvalitetnijih programa medijskog opismenjavanja. Pokrenuta je kao pomoć i mjesto stručnog usavršavanja za nastavnike, voditelje kino i video družina i filmofile, no ne treba zaboraviti da Škola traje 10 dana tijekom kojih polaznici imaju 90 radnih sati. Pratimo trendove u nastavi, umjetničkoj praksi i znanstvenim istraživanjima te svake godine nastojimo dovesti nove ljude iz struke i promišljamo o novim radionicama, rekla je Jelena Modrić, predsjednica savjeta Škole medijske kulture.

Okupljenima su se obratili i voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić.

– Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma i sl. Drugi seminarski stupanj nalazi se u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine imamo nove predavače i predavanja. Svi polaznici odabiru prije same škole koji smjer, tj. radionicu upisuju, a zadnjeg dana Škole svi predstavljaju svoje radove i što su napravili tijekom trajanja Škole. Osim redovnih predavanja i radionica, tu su i posebna predavanja na seminarskim stupnjevima koja nastoje proširiti stečena znanja. Bitno je spomenuti i večernje projekcije filmova u kinu Gaj te jutarnje analize koje polaznike upoznaju s različitim filmskim žanrovima, najrazličitijim kinematografijama te ih tako pripremaju da stečena znanja primjene u praksi.”

‘Jedan od pet najvažnijih programa’

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija. Na otvorenju je nešto o ovome programu rekao i tajnik HFS-a Hrvoje Selec.

– Medijska kultura i pismenost teme su o kojima se nedovoljno priča, a ujedno su na neki način nepravedno zapostavljene u našem sustavu obrazovanja. Zbog toga su ovakvi izvaninstitucionalni programi važni kako bi se isti razvijali među polaznicima, a kasnije neposredno među najmlađima kroz škole, ali i udruge diljem zemlje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” jedna je od pet najvažnijih programa koji promiču medijsku pismenost u Hrvatskoj te nas zato posebno raduje što imamo više od 120 polaznika koji će nam se pridružiti u Varaždinu ovih dana. Ovo je četvrta godina suradnje između Škole i grada Varaždina, a važna partnerska spona zasigurno je Filmsko-kreativni studio VANIMA,istaknuo je Selec.

 

Dok većina učenika uživa u ljetnim praznicima, u ovoj školi na nastavu ide oko 120 polaznika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap