Pretraga

Dokaz da se trud isplati: Sisački gimnazijalac osvojio medalju na filozofskoj olimpijadi u Grčkoj

A- A+

Maturant Gimnazije Sisak, Ivan Petrić, vratio se s Međunarodne filozofske olimpijade u Grčkoj s osvojenim trećim mjestom. Na Olimpijadi je inače sudjelovalo 100 učenika iz 49 zemalja, a uz Ivana, Hrvatsku je predstavljao i Martin Vrbovčan iz Gimnazije Bjelovar.

Bruno Ćurko, Martin Vrbovčan, Marina Kasa i Ivan Petrić. Foto: Gimnazija Sisak

Učenik četvrtog razreda Gimnazije Sisak, Ivan Petrić, osvojio je brončanu medalju na 31. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja se  prošloga tjedna održala na Međunarodnoj olimpijskoj akademiji u blizini antičke Olimpije u Grčkoj, a koja je organizirana pod pokroviteljskom Međunarodne federacije filozofskih društava (FISP) i UNESCO-a.

Na Olimpijadi je sudjelovalo 100 učenika iz 49 zemalja, a uz Ivana je sudjelovao i Martin Vrbovčan iz Gimnazije Bjelovar, mentorica Marina Kasa i voditelj hrvatske delegacije na IPO-u, Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Inače, ciljevi Olimpijade su poticanje na kritičko i kreativno mišljenje i promicanje filozofskog mišljenja u znanosti, umjetnosti i društvenom životu te promišljanje etičkih problema u modernom svijetu, kao i poticanje intelektualne razmjene među mladim ljudima iz različitih zemalja.

Izdvojeni članak
worldskills croatia 2023

Završilo je državno natjecanje srednjoškolaca: Ovo su najbolji učenici u svakoj disciplini

Naime, pravo pristupa kvalifikacijama za Međunarodnu filozofsku olimpijadu imaju učenici koji su se plasirali na državno natjecanje iz filozofije. Tijekom kvalifikacija piše se filozofski esej na stranom jeziku te dvoje najbolje plasiranih imaju pravo sudjelovanja na olimpijadi. Ove su godine to bili Ivan i Martin.

Valja istaknuti da Hrvatska sudjeluje na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi od 2007. godine te su do sada naši predstavnici osvojili jednu zlatnu, dvije srebrne i tri brončane medalje. Osvojene su, također, četiri medalje časti za četvrto mjesto i jedna počasna medalja za peto.

Copy link
Powered by Social Snap