Pretraga

Dokazano? Cure se više boje matematike nego mladići

A- A+

Matematika je strašna. Jednostavno je tako. Bez obzira na to u koju školu idete, šanse su da je matematika jedan od težih predmeta iz kojeg su popravci česti. Normalno je da se matematike malo i bojite. Novo istraživanje kaže kako se matematike cure boje malo više od svojih muških kolega.

foto: YouTube/screenshot

Izdvojeni članak

Velike stranke složne: Potrebna su veća ulaganja u STEM

Prema  zajedničkom istraživanju sveučilišta u Missouriju, Irvineu i Glasgow, strah od matematike koji osjećaju srednjoškolci ovisi o razvijenosti zemlje, ali i o spolu, piše Huffington Post.

U manje razvijenim zemljama, strah od matematike osjećaju svi, i cure i dečki podjednako, no zanimljivo, u razvijenim zemljama, gdje je strah od matematike generalno manji, cure se matematike boje nešto češće od svojih muških kolega.

Iako bi logika nalagala da bi u razvijenijim zemljama, s višom razinom jednakosti, više žena u politici i u STEM područjima, strah od matematike kod djevojaka trebao biti manji, istraživanje provedeno na podacima o čak 700.000 petnaestogodišnjaka pokazalo je upravo suprotno.

Naime, strah od matematike pada ovisno o razini uspjeha u matematici. U razvijenijim zemljama koje imaju bolje obrazovne sustave, rezultati iz matematike su bolji, tako da je i strah od matematike generalno manji, za razliku od nerazvijenijih zemalja u kojima su loši i rezultati i razina straha bez obzira na spol.

No, u razvijenijim zemljama strah od matematike sporije pada kod cura nego kod momaka. 

Iako nije službeno dokazano, znanstvenici smatraju kako bi moguće objašnjenje ove pojave moglo ležati u roditeljima. Naime, dječake se tradicionalno ranije usmjerava ka STEM područjima, ranije ih se uči koliko je matematika važna za tradicionalno ‘muška’ zanimanja, tako da se dječaci ranije suočavaju s tim područjima i imaju bolje rezultate i manje straha. 

Kod cura, s druge strane, matematika je samo jedan od predmeta, koji im je važan samo ako su talentirane ili ako se samo odluče za njega, tako da u većem postotku odabiru druga područja interesa, a matematika i STEM ostaju samo strašni predmeti koji izazivaju puno muke. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap