Pretraga

Domaće zadaće ministara, rektora i dekana 2014.godine

A- A+

Već duže vrijeme portal Srednja.hr je mjesto na kojem se razmjenjuju mišljenja i otvaraju važne teme koje direktno utječu na živote mladih. Nastavljajući takvu praksu ove jeseni smo realizirali serijal online debata, a u nastavku pogledajte kako je to izgledalo.

wikipedia

Portal Srednja.hr već više od tri godine stvara nove trendove u novinarstvu fokusiranom na obrazovanje i mlade. Tako smo nizu specijaliziranih rubrika i autorskih serijala ove jeseni pridodali i posebnu online debatu naziva Domaća zadaća u kojoj smo na dvotjednoj bazi birali nekoliko sugovornika koji bi sučeljavali mišljenja u pisanom obliku.

Teme su uvijek bile aktualne, a sugovornici su imali 1 800 znakova, odnosno jednu novinarsku karticu prostora na našem mediju. Svrha je bila da se otvori poligon za preispitivanje bitnih tema koji utječu na živote mlađe populacije u Hrvatskoj i vjerujem da smo u tome i uspjeli.

Izdvojeni članak

[DOMAĆA ZADAĆA] Trebaju li mladi koji odu u inozemstvo vratiti državi novac za visoko obrazovanje?

Ministru Mrsiću 15 dana nije bilo dovoljno za smislen odgovor

Prva debata je bila zakazana prije dva mjeseca, a na pitanje ‘Treba li tržište formirati upisne kvote na fakultetima i u kojoj mjeri’ su odgovarali cijenjeni poduzetnik i investitor Hrvoje Prpić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, Lajoš Žager, dekan EFZG-a i predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar.

Usprkos vrlo kvalitetnim gostima to prvo sučeljavanje je izazvalo određene dubioze jer je ministar Mrsić poslao analizu koja je bila sklop izvadaka iz raznih dokumenata, a ne komentar odnosno odgovor na temu. Osim njega ni dekan Lajoš Žager nam nije odgovorio već je tu obvezu prebacio na predsjednika Studentskog zbora EFZG-a Matu Damića.

Što su komentatori napisali o ovoj temi pogledajte na ovom linku.

Izdvojeni članak

Domaća zadaća: Treba li tržište formirati upisne kvote na fakultetima i u kojoj mjeri

Stop nasilju

Nakon što smo obuhvatili pitanje tržišta i obrazovnog sustava u drugoj DZ smo bili prinuđeni obraditi goruće pitanje najezde Facebook stranica koje potiču i pospješuju nasilje.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, psihologinje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Ana Marija Španić i Tea Brezinšćak te predsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske Marijo Burić vrlo su se ozbiljno, kao što to tema i zahtjeve, posvetili zadatku te svojim odgovorima ponudili čitav niz rješenja.

Pogledajte što su napisali spomenuti sugovornici na temu Kako suzbiti trend Facebook stranica koje potiču bullying u školama.

Izdvojeni članak

Domaća zadaća: Kako suzbiti trend Facebook stranica koje potiču bullying u školama?

Mornar zakuhao, pa se nije htio miješati

Za treću temu inspiraciju nam je nespretnim izjavama o studentima i vraćanju novca u slučaju odlaska u inozemstvo dao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kako bismo bili pošteni ponudili smo mu da objasni svoje riječi, no on je to odbio zbog nedostatka vremena.
Za razliku od ministra, dovoljno vremena za komentar su pronašli rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, predsjednik Mreže mladih Hrvatske Marko Boko te Zrinka Kolaković, profesorica na Sveučilištu u Regensburgu.

Evo što su odgovorili na pitanje Trebaju li mladi koji odu u inozemstvo vratiti državi novac za fakultetsko obrazovanje?

Izdvojeni članak

[Domaća zadaća] Što je uzrok studentske pasivnosti u Hrvatskoj

Pasivno o studentskoj pasivnosti

Posljednja, ali ne i najmanje važna Domaća zadaća još se jednom ticala studenata. Ovog puta smo potaknuti pričom o pokušaju kažnjavanja triju studentica EFZG-a od strane Stegovnog povjerenstva zbog komentara na Facebooku.

Za razliku od portala Srednja.hr koji je uzburkao strasti po ovom pitanju, studenti najvećeg hrvatskog fakulteta su šutjeli u trenucima kada se njihove kolegice nepravedno kažnjavalo te smo postavili pitanje izabranim sugovornicima ‘Što je uzrok studentske pasivnosti u Hrvatskoj’.
Evo što su nam odgovorili Ivan Tomljenović, pomoćnik u Uredu studentskog pravobranitelja te Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu.

Zanimljivo, u ovoj bitnoj debati je obećao sudjelovati i predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Dinko Franotović, no tijekom 10 dana koliko mu je bilo na raspolaganju nije našao shodno poslati nam obećani odgovor.

Za kraj valja mi samo najaviti da nakon što smo igrom slučaj dobro pretresli studentske teme, u novu 2015. godinu ulazimo s srednjoškolskim pitanjima. A o čemu se radi provjerite 11. siječnja. 

Domaće zadaće ministara, rektora i dekana 2014.godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap