Pretraga

Donosimo program konferencije Žene u STEM-u: Prijave na nagradni natječaj traju do ponoći

A- A+

Kako je danas biti žena u STEM-u i znanosti? Organizirali smo konferenciju Žene u STEM-u kako bismo doznali iz prve ruke. Naše gošće će biti znanstvenice i IT stručnjakinje, a govorit će o svojim iskustvima kroz obrazovanje i razvoj karijere. Konferenciju održavamo 10. veljače, ususret Danu žena i djevojaka u znanosti, a organizirali smo i nagradni natječaj za učenice i studentice iz STEM-a kojim dijelimo vrijedne nagrade. Donosimo program i teme o kojima ćemo slušati.

žene u stem-u

Organiziramo video konferenciju Žene u STEM-u, a tražimo i inspirativne priče učenica i studentica koje ćemo nagraditi vrijednim nagradama | Foto: srednja.hr

Žene koje su u prošlosti htjele postati znanstvenice ili se baviti tehnologijom morale su probijati niz barijera. Danas to više nije slučaj. Iako je danas sve više žena s karijerama koje su prije bile rezervirane samo za muškarce, u STEM području je još uvijek vidljiva nejednakost.

Toj smo temi odlučili posvetiti najnoviji projekt. U sklopu projekta održat ćemo online konferenciju Žene u STEM-u koja će ugostiti same znanstvenice i STEM stručnjakinje kako bismo iz prve ruke doznali o položaju žena u tom području.

Online konferencija održat će se ususret Međunarodnom danu žena i djevojaka, 10. veljače. Moći ćete ju pratiti na našem YouTube kanalu s početkom u 10h. Važno nam je čuti i glas djevojki, stoga smo organizirali i nagradni natječaj namijenjen učenicama i studenticama. Tražimo inspirativne osobne priče učenica i studentica iz STEM-a koje će, nadamo se, motivirati neke buduće znanstvenice i STEM-ovke da slijede svoje snove.

Nagradni natječaj zatvara se 8. veljače u 23:59

Napišite nam svoje pismo u kojem ćete ispričati koji dio znanosti ili tehnologije vas zanima, kako je vaš interes počeo i što želite ostvariti u budućnosti. Ako ste se do sada susrele s nekim preprekama, pišite i o njima, a navedite i kako ste se nosile s njima. Više o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se putem obrasca koji je dostupan ovdje.

1. nagrada: Huawei nova 10 Pro mobitel u vrijednosti od 749€

2. nagrada: Huawei Watch GT 3 SE pametni sat u vrijednosti od 199€

3. nagrada: Huawei FreeBuds 5i bežične slušalice koje će tek doći na hrvatsko tržište, u vrijednosti oko 90€

Natječaj se zatvara 8. veljače u 23:59h, stoga požurite sa svojom prijavom! Dobitnice ćemo proglasiti na konferenciji Žene u STEM-u, a u nastavku pročitajte tko će biti gošće konferencije i o kojim će temama govoriti.

10:00 – Andrea Čović Vidović

Konferencija Žene u STEM-u ugostit će Andreu Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Čović Vidović otvorit će konferenciju predstavljanjem ključnih podataka koje o ovoj temi trebamo znati. Doznat ćemo koliko je žena znanstvenica u Europskoj uniji, a koliko njih ih se odlučuje za karijere u tehnologiji. Ravnopravnost spolova nije samo pitanje statistike i jednakog omjera broja žena i muškaraca, a Čović Vidović pojasnit će nam kako se ova važna tema odražava na tržište rada i društvo u cijelosti.

10:15 – Mia Tadić i Ivona Lipovac

U nastavku konferencije čut ćemo od dvije mlade IT stručnjakinje koje se u tvrtki Syntio bave podatkovnim inženjerstvom. Mia Tadić je magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb), a Ivona Lipovac je magistar inženjer računarstva (FER). Objema su ‘big data‘, veliki podaci, svakodnevica. Tadić i Lipovac će s nama podijeliti kako se postaje podatkovnim inženjerom. Čut ćemo kako su izgledali njihovi obrazovni putevi i prvi koraci u izgradnji karijere. Gošće će nam na jednostavan način objasniti čime se točno bave, a doznat ćemo i o njihovim iskustvima u području na kojem, još uvijek, brojčano prevladavaju muškarci.

11:00 – Marija Mandić

Marija Mandić je istraživačica iz KONČARA i studentica druge godine doktorskog studija na FER-u. Gledateljima konferencije Žene u STEM-u objasnit će kako izgleda proces postajanja znanstvenicom i što sve on uključuje. Pojasnit će i projekt kojim se bavi u sklopu svog doktorata, a vezan je uz obnovljive izvore energije. Mandić će govoriti i o pogrešnoj percepciji okoline o ‘muškim’ zanimanjima u tehnologiji.

11:45 – Danijela Bursać Kovačević

Danijela Bursać Kovačević jedna je od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica i izvanredna profesorica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Jedna je od tek dvoje profesora s domaćih sveučilišta koji su se našli na Clarivate listi 1 posto visoko citiranih istraživača u svijetu. Na našoj konferenciji će govoriti o vrhunskoj znanosti, ženama i djevojkama znanstvenicama, preprekama koje se pred njih postavljaju i kako ih ukloniti.

12:30 – Proglašenje dobitnica nagradnog natječaja

12:45 – Petra Pejić

Petra Pejić je robotičarka i promotorica znanosti s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) iz Osijeka. Našim gledateljima pojasnit će što točno znači biti robotičar i čime se robotičari točno bave. Budući studenti koje zanima STEM područje čut će i kako će im izgledati studij i sa čime će se susresti na faksu. Oni koji se dvoume oko toga je li studij povezan s tehnologijom za njih, dobit će i pokoji savjet koji će im pomoći u usmjeravanju.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organiziramo video konferenciju koju ćete moći pratiti uživo, 10. veljače, na našem YouTube kanalu i natječaj za učenice i studentice kojim dijelimo vrijedne nagrade, a prijaviti se možete ovdje

žene u stem-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap