Pretraga

Dopisivanjem postižemo osjećaj poput orgazma, zato i postajemo ovisni

A- A+

Poznato je da tijekom seksa razina dopamina naglo poraste te da je najveća tijekom orgazma. No sličan osjećaj doživljavamo i tijekom dopisivanja ili chatanja. Zato i postajemo tako brzo ovisni o tipkanju.

Prijašnja istraživanja znanstvenike su dovodila do zaključaka kako dopamin kontrolira zadovoljstvo, no isti taj dopamin nas potiče da žudimo, tražimo ili želimo. Drugim riječima kontrolira našu motivaciju te nas potiče na ponašanje – što želim to ću i dobiti. Radimo da bismo dobili plaću, vodimo ljubav kako bi doživjeli orgazam, ali se i dopisujemo i chatamo kako bismo postigli osjećaj zadovoljstva sličan vrhuncu tijekom spolnog čina, piše Elite Daily.

Izdvojeni članak

Naš mozak jednako doživljava učenje i orgazam

Naime, tijekom seksa razina dopamina u našim tijelima poraste, a najviša je logično za vrijeme orgazma. U tom trenutku nam se aktiviraju centri u mozgu zbog kojih tražimo i žudimo za vrhuncem. Sličan proces se odvija u našem tijelu i kad se dopisujemo preko SMS poruka ili raznih chatova.

Da bismo žudjeli za ‘velikim finalom’ zahvaljujući današnjoj tehnologiji dovoljno je da se upustimo u dopisivanje. Kad nekome pošaljemo poruku, ako želimo bliskost s tom osobom, porast će nam razina dopamina u tijelu dobijemo li odgovor u kratkom roku. Zatim ćete sve više tražiti i truditi se da vam primatelji odgovore kako biste ponovno osjetili isto zadovoljstvo.

Kad se dopisujete s nekim za koga ste se ‘zapalili’, vrijeme do odgovora kao da nikako ne prolazi. No odgovor je ponovno u želji koja se u nama budi da ponovo podebljamo razinu dopamina.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap