Pretraga

‘Dosta nam je velepošasti i društvostaja’: Objavljeni prijedlozi za nove hrvatske riječi, znate li što znače

A- A+

Ne dao Bog više velepošasti, da države uvode društvostaj i da bolesnici budu na disajnicima. Ovako bismo uskoro mogli pričati jer je, sudeći prema rezultatima Natječaja za Nagradu ‘Dr. Ivan Šreter’, pandemija odnosno velepošast bila glavna tema za kreiranje novih hrvatskih riječi.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Časopis “Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter” objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020. Na natječaj se javilo 166 prijavitelja koji su prijavili ukupno 244 riječi. Od finalnih 19, tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima. Zanimljivo je i kako se čak osam riječi “bori” s epidemijom covida-19, odnosno tuđicama koje su s njome došle u hrvatski jezik.

Gdje sam izgubio kartičnik?

Za grecizam pandemija predložena je hrvatska inačica velepošast. Za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown – društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju – samoosama.

Nije više newsletter već novosnik, nije regenerator već obnovnik, nije solarna ploča već suncozor, a osoba koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha zove se rukozborac. Umjesto screenshotati predlaže se glagol preklikati, umjesto tabua koristiti termin zabranjenica, a pogreške brisati ne korektorom, već prebrisačem ili prebrisnikom.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga “tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem”, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Izdvojeni članak

Svi zabavni neokroatizmi koji su se pojavili posljednjih godina: Udna tuljica, osjećajnik i zbiljokaz

Novčane nagrade i priznanja za tvorbenjake

Povjerenstvo, koje čine: predsjednica Sanda Ham te članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić, već je izabralo tri najbolje nove riječi, a koje su to, bit će poznato i protumačeno u drugom broju časopisa “Jezik”. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima.

Ove godine, nažalost, neće biti javne dodjele nagrade, ali najuspješnijim tvobenjacima svakako će pripasti njihove  diplome i novčane nagrade, iako nešto manjenego prijašnjih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu i 1.000 za treću riječ.

–  Pošlica je pogodila sve, pa tako i darovatelje nagrada, zaključili su iz Odnosa s javnošću Zaklade “Dr. Ivan Šreter” i časopisa “Jezik”

‘Dosta nam je velepošasti i društvostaja’: Objavljeni prijedlozi za nove hrvatske riječi, znate li što znače
Share via
Copy link
Powered by Social Snap