Doznajte kako izgleda bodovanje, te koji je postupak prijave i upisa u srednje škole 2017./18.

Prošloga su tjedna započele prve prijave u sustav srednjih škola, obavezne za sve osnovce koji namjeravaju nastaviti svoje obrazovanje. Povodom upisa u srednje škole 2017./2018., Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je publikaciju koja na primjeru tumači način bodovanja, te četiri publikacije za različite tipove učenika, koje detaljno pojašnjavaju postupak upisa u srednju školu.

Nije vam baš jasno na koji se način za vašu željenu školu prilikom upisa računaju bodovi? Primjere bodovanja uspjeha kandidata iz osnovnoga obrazovanja možete vidjeti u dokumentu koji slijedi. Također, svoj broj bodova za upis u srednju školu možete izračunati putem kalkulatora na portalu srednja.hr.

Primjeri_bodovanja by srednja.hr on Scribd

Ako ste redovni učenik, odnosno za učenik koji u tekućoj školskoj godini završava osnovno obrazovanje u redovitom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj, sljedeća publikacija objasnit će vam elemente i kriterije za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, sve o postupku prijava i upisa kandidata u srednje škole te o upisnom postupku. Također, možete doznati sve o jesenskom te naknadom upisnom roku, kao i saznati ključne datume ovogodišnjeg upisa u srednju.

Postupak prijave i upisa u srednje škole za redovne učenike 2017_2018 by srednja.hr on Scribd

Srednju školu može upisati i kategorija koja se naziva kandidati iz drugih obrazovnih sustava, a radi se o kandidatima koji osnovno obrazovanje završavaju ili su završili izvan Republike Hrvatske, kandidatima koji završavaju ili su završili osnovno obrazovanje u sustavu obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj i kandidatima koji su osnovno obrazovanje završili u Republici Hrvatskoj prije 2017. godine. Njima je namijenjena publikacija koja slijedi.

Postupak prijave i upisa u srednje škole za učenike iz drugih sustava 2017_2018 by srednja.hr on Scribd

Učenici koji upisuju umjetničke programe ili pak programe za sportaše imaju nešto drugačiji postupak prijave i upisa u srednju, a kako taj postupak izgleda, detaljno je opisano u sljedećem dokumentu Ministarstva obrazovanja. Valja napomenuti kako je Ministarstvo već zamolilo da programe obrazovanja koji se odnose na razredne odjele za sportaše isključivo prijavljuju oni kandidati koji zaista namjeravaju upisati takav obrazovni program, budući da će oni kandidati koji prijave takve obrazovne programe i ne iskoriste ostvareno pravo upisa, oduzeti mjesto nekom drugom kandidatu.

Postupak prijave i upisa u srednje škole za umjetničke i programe za sportaše 2017_2018 by srednja.hr on Scribd

Kandidati s teškoćama u razvoju od 25. svibnja do 9. lipnja 2017. godine javljaju se uredu državne uprave u županiji odnosno Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba koji će im pomoći u odabiru srednje škole koja provodi jedan od programa za koji je kandidat dobio stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. I spomenuti kandidati imaju nešto drugačiji postupak prijave i upisa, pa ako ste jedan od njih, detaljno proučite katalog koji slijedi.

Postupak prijave i upisa u srednje škole za osobe s teškoćama u razvoju 2017_2018 by srednja.hr on Scribd

Više o upisima u srednju školu:

Danas kreću prijave u sustav srednjih škola: Doznajte sve o postupku

Provjerite koliko ima mjesta za učenike u srednjim školama i što sve treba za upis

Nova pravila upisa u srednje: Provjerite što je sporno te kada kreću upisi

Sve vijesti vezane za upise, pratite na našoj rubrici Upisi u srednje te na istoimenoj Facebook stranici

Svoje bodove za upis u srednju možete izračunati pomoću našeg kalkulatora.

Odgovori