Pretraga

Doznajte koliko prosječna Hrvatica potroši na menstruaciju tijekom života

A- A+

Tijekom života prosječna Hrvatica zbog menstrualnih ciklusa i pratećih bolova potroši gotovo 30.000 kuna. Naime, uzmemo li u obzir da žena prosječno koristi pakiranje tampona (procjenjuje se da 70% žena u Europi bira tampone) mjesečno, a ono košta po prilici 43 kune, dolazimo do cifre od 20.640 kuna u 40 godina. Naime, toliko otprilike godina žene imaju mjesečnicu. Dodaju li se tome tablete protiv bolova, bez kojih većina žena ne može funkcionirati tijekom menstruacije te dnevni ulošci, cifra se penje na nešto manje od 30 tisuća kuna tijekom života.

foto: srednja.hr

S obzirom da se ne radi o nikakvom izboru, nego uobičajenom ciklusu, ispada da žena smo zato što je žena, tijekom života za potrebe menstruacije izdvoji financijsku protuvrijednost Golfa IV, u dobrom stanju, 15 godina starog.

Ni nova porezna reforma nije se dotaknula ženskih higijenskih proizvoda

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

Kako u današnjem izdanju navodi Jutarnji list, žena u Hrvatskoj tijekom života, samo za poreze na higijenske potrpštine za mjesečnicu izdvoji oko tisuću eura. Naime, ulošci i tamponi se ne smatraju osnovnim životnim potrpštinama pa se tako oporezuju s 25%!

U Europi je samo Mađarska u tom pogledu gora od Hrvatske, a valja istaknuti da se ni svježa ‘porezna reforma’ u Lijepoj našoj, nije dotaknula potencijalnog smanjenja ili ukidanja poreza na ženske higijenske potrpštine. Pelene i brojne prehrambene namirnice se od 1. siječnja oporezuju s 13%, ali ne i proizvodi potrebni za tretman mjesečnice.

Čini se da se Vlada ni u ludilu ne misli odreći sigurnih i stabilnih 130 milijuna kuna poreza, koje ostvaruje na račun bioloških pretpostavki svojih stanovnica tijekom jedne godine.

Takva porezna politika suprotna politikama EU-a

I premda se kroz Direktivu o PDV-u te rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja  (usvojena u Europskom parlamentu 15. siječnja 2019. s 313 glasova ZA, 276 PROTIV i 88 suzdržanih; svakako valja spomenuti da su Marijana Petir, Ivana Maletić i Željana Zovko glasale protiv) državama između ostaloga daju neobvezujuće preporuke za smanjenjem ili ukidanjem poreza na higijenske potrpštine za žene, Vlada RH ne samo da se oglušuje o njih, nego dakle uz vlastodršce u Mađarskoj održava najveći PDV na te proizvode u Europi.

Izdvojeni članak

Svi su digli ruke u zrak za besplatan uložak: Premoćna većina čitatelja podržala našu inicijativu

Da smanjenje poreza na ženske higijenske potrepštine i/ili njihova besplatna dostupnost za ranjive skupine nikako nisu drugorazredno pitanje, a ni presedan, portal srednja.hr je pokušao ukazati inicijativom da se svim učenicama i studenticama u Hrvatskoj, omoguće besplatni ulošci i tamponi. Upravo to su prošle godine učinile vlasti u Škotskoj, ali i stotine škola u UK-u, fakulteti u SAD-u. S druge strane Kanada, Australija i Irska imaju nultu stopu PDV-a na ženske higijenske proizvode.

Kada smo se tijekom listopada i studenog obratili s našom inicijativom (velikom većinom glasova podržanoj od strane čitateljstva) na adresu raznih institucija koje bi mogle biti nadležne za ovo pitanje ili imati mišljenje o njemu, gotovo svugdje nas je dočekala tišina.

Tračak nade nam je dalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je na naš upit o mogućnosti da se učenicama i studenticama u Hrvatskoj omoguće besplatne higijenske potrpštine, odgovorilo sljedeće.

– Zahvaljujemo se na Vašem upitu i isticanju jedne ovakve jedinstvene prakse u jednoj zemlji i inicijative za koju do sada nismo zaprimili nikakav istovjetan ili sličan prijedlog. U svakom slučaju razmotrit ćemo vaš upit, kao i sve ostale zanimljive prijedloge, odgovorili su iz Ministarstva demografije.

Sljedeći tjedan, to jest šest mjeseci kasnije, pitat ćemo ih jesu li razmislili o tome te planiraju li poraditi na lakšoj dostupnosti uložaka i tampona, osobito ranjivim skupinama u društvu.

 

Doznajte koliko prosječna Hrvatica potroši na menstruaciju tijekom života
Share via
Copy link
Powered by Social Snap