Pretraga

Doznajte koliko vremena hrvatski srednjoškolci provode na internetu

A- A+

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta u utorak se obilježio i diljem Hrvatske pa su u brojnim školama organizirana predavanja da bi se učenike educiralo kako pametno i sigurnije koristiti internet. Objavljeni su i preliminarni rezultati istraživanja provedenog koncem 2015., prema kojem hrvatski srednjoškolci na internetu provode i do pet sati dnevno.

foto: www.internetsafety101.org

Istraživanje, koje je obuhvatilo čak 7.000 učenika srednjih i osnovnih škola, dio je projekta Safer Internet Centre Croatia Making internet a good and safe place. Proveo ga je Centar za sigurniji internet, a rezultati su objavljeni na www.hrt.hr.

Izdvojeni članak

[Anketa] Svaki drugi srednjoškolac se dopisuje ili surfa preko mobitela tijekom nastave

Po kućanstvu čak šest uređaja s pristupom internetu

Do sada su obrađeni podaci o 2250 đaka iz čak 34 škole. Prema odgovorima učenika u dobi od 11 do 19 godina, mladi u prosjeku u kući imaju šest uređaja pomoću kojih mogu na internet.

Njih 67 posto je odgovorilo da im je internet stalno dostupan. Dok su djeca iz osnovne škole ‘online’ 2 sata na dan, srednjoškolci na ‘surfanje’ dnevno potroše i do 5 sati!

U okviru istraživanja CSI-a mladi su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Njih pet posto priznalo je da su barem jednom namjerno slali viruse elektroničkom poštom, a čak 55 posto učenika navodi kako internet znaju koristiti za ogovaranje drugih.

Izdvojeni članak

[Video] Kampanja ‘Birajmo što gledamo’: Medijska realnost daleka je od slike stvarnosti

Već dvije godine se provodi nacionalna kampanja Ne govoru mržnje na internetu

Kako bi se učenike educiralo o pametnijem i sigurnijem ‘surfanju’ održana su i predavanja u školama diljem Hrvatske, objavljuje HRT. Osim toga, u Hrvatskoj se već dvije godine provodi i nacionalna kampanja ‘Ne govoru mržnje na internetu’ sa službenim spotom Dislajkam mržnju.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o rizicima i štetnosti govora mržnje na internetu, koji je na ovoj novoj komunikacijskoj platformi prilično raširen zbog anonimnosti i udaljenosti od sugovornika pa nasilnici često ni nemaju predodžbu koliko mogu povrijediti nekoga pomoću svojih digitalnih uređaja.

Doznajte koliko vremena hrvatski srednjoškolci provode na internetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap