Pretraga

Doznajte koliko vremena hrvatski srednjoškolci provode na internetu

A- A+

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta u utorak se obilježio i diljem Hrvatske pa su u brojnim školama organizirana predavanja da bi se učenike educiralo kako pametno i sigurnije koristiti internet. Objavljeni su i preliminarni rezultati istraživanja provedenog koncem 2015., prema kojem hrvatski srednjoškolci na internetu provode i do pet sati dnevno.

foto: www.internetsafety101.org

Istraživanje, koje je obuhvatilo čak 7.000 učenika srednjih i osnovnih škola, dio je projekta Safer Internet Centre Croatia Making internet a good and safe place. Proveo ga je Centar za sigurniji internet, a rezultati su objavljeni na www.hrt.hr.

Izdvojeni članak

[Anketa] Svaki drugi srednjoškolac se dopisuje ili surfa preko mobitela tijekom nastave

Po kućanstvu čak šest uređaja s pristupom internetu

Do sada su obrađeni podaci o 2250 đaka iz čak 34 škole. Prema odgovorima učenika u dobi od 11 do 19 godina, mladi u prosjeku u kući imaju šest uređaja pomoću kojih mogu na internet.

Njih 67 posto je odgovorilo da im je internet stalno dostupan. Dok su djeca iz osnovne škole ‘online’ 2 sata na dan, srednjoškolci na ‘surfanje’ dnevno potroše i do 5 sati!

U okviru istraživanja CSI-a mladi su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Njih pet posto priznalo je da su barem jednom namjerno slali viruse elektroničkom poštom, a čak 55 posto učenika navodi kako internet znaju koristiti za ogovaranje drugih.

Izdvojeni članak

[Video] Kampanja ‘Birajmo što gledamo’: Medijska realnost daleka je od slike stvarnosti

Već dvije godine se provodi nacionalna kampanja Ne govoru mržnje na internetu

Kako bi se učenike educiralo o pametnijem i sigurnijem ‘surfanju’ održana su i predavanja u školama diljem Hrvatske, objavljuje HRT. Osim toga, u Hrvatskoj se već dvije godine provodi i nacionalna kampanja ‘Ne govoru mržnje na internetu’ sa službenim spotom Dislajkam mržnju.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o rizicima i štetnosti govora mržnje na internetu, koji je na ovoj novoj komunikacijskoj platformi prilično raširen zbog anonimnosti i udaljenosti od sugovornika pa nasilnici često ni nemaju predodžbu koliko mogu povrijediti nekoga pomoću svojih digitalnih uređaja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap