Doznajte što se boduje kod upisa u srednju i na čemu sve možete prikupiti dodatne bodove

Kraj školske godine sve je bliži, a njime se približava i datum početka upisa u srednje škole.  Prijave osmaša u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) počele su, a za manje od mjesec dana kreće i odabir srednjih škola. Elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole propisani su posebnim Pravilnikom s kojime se učenici mogu upoznati kroz nedavno izdanu publikaciju za upise, a u kojoj je detaljno pojašnjeno i što se točno i kako pri upisima boduje.

Foto: Srednja.hr

Za upis u prve razrede srednjih škola kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element.

Zajednički element

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Vrednovanjem zajedničkog elementa za upise u gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne škole, najviše se može steći 80 bodova. Zajednički element u ovom slučaju čine prosjeci zaključnih ocjena svih predmeta u posljednja četiri razreda osnovne škole, zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja. Dva od ta tri predmeta propisana su Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedan samostalno određuje srednja škola iz skupine predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Prosjek ocjena donosi najviše 20 bodova, a svaki od preostalih predmeta po maksimalno 10 bodova.

Zajednički element za upis u trogodišnje škole uključuje prosjeke zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovne iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Na takav način, moguće je steći najviše 50 bodova – maksimalno 20 na temelju prosjeka i po 10 za svaki od predmeta koji se boduju.

Zajednički element za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine uključuje prosjeke svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja. U ovom je slučaju moguće steći najviše 20 bodova.

Dodatni element

20 zadataka bez korištenja kalkulatora: Ovako izgleda prijemni za gimnaziju koju upisuju najbolji osmaši u Hrvatskoj

Ukoliko postoji, kod učenika se pri upisima u srednje može bodovati i dodatni element. Njega čine sposobnosti, darovitosti i znanja kandidata, koja se vrednuju kroz neku vrstu prijemnog ispita, a dodatni bodovi mogu se steći i temeljem uspjeha na natjecanjima znanja ili sportskim natjecanjima.

Primjerice, pravo na izravan upis imaju učenici koji su kao pojedinac osvojili prvo, drugo ili treće osvojeno mjesto u 5., 6., 7. ili 8. razredu na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja. Ista razina natjecanja bodove može donijeti i učenicima koji su se natjecali u skupinama u 5., 6., 7. i 8. razredu. Za prvo mjesto dobivaju se četiri boda, za drugo tri, a za treće dva boda. Pojedinac i član skupine koji je na natjecanju samo sudjelovao i osvajao niža mjesta dobiva pri upisima jedan bod.

Što se, pak, tiče rezultata na sportskim natjecanjima, učeniku prvo osvojeno mjesto kao članu skupine donosi tri boda, drugo dva, a treće mjesto u ekipnom natjecanju donosi jedan bod. Pravo na dodatne bodove učenici ostvaruju na temelju službene evidencije o rezultatima održanih natjecanja školskih sportskih društava koju vodi Hrvatski školski sportski savez. Riječ je o ukupno 14 sportova, a svi su ekipni.

Poseban element

Evo kako će izgledati prijemni ispit za upis u Gimnaziju Tituša Brezovačkog u Zagrebu

Posljednji element koji se može vrednovati jest poseban element, kojega čini uspjeh kandidata koji su ostvarili u otežanim uvjetima obrazovanja.

Kandidatu se tako mogu vrednovati sljedeća prava: zdravstvene teškoće, život uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti, život uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja te život uz samohranoga roditelja korisnika socijalne skrbi. Temeljem ovog elementa bodove može dobiti i kandidat kojem je jedan roditelj preminuo, kandidat koji je bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi te kandidat koji je pripadnik romske nacionalne manjine.

Temeljem ovih kriterija kandidatima se može dodijeliti jedan bod, osim kandidatima koji su pripadnici romske nacionalne manjine, a kojima se dodjeljuju dva boda.

Više detalja o vrednovanju i bodovanju prilikom ovogodišnjih upisa u srednje možete saznati u publikaciji koja slijedi. U njoj je detaljno pojašnjen i postupak prijave kao i upisni postupak za ovogodišnje kandidate. Nakon publikacije, virtualno možete prolistati i sam Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole.

 

Više o upisima u srednje škole

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.

Još jedna cijenjena zagrebačka gimnazija ove godine organizira prijemni ispit za upis učenika

Poznato kada kreću ovogodišnji upisi u srednje škole: U odnosu na lani, 1.050 upisnih mjesta manje

Važna obavijest za sve koji ove godine planiraju upisati srednju: Danas kreću prijave u sustav

Evo kako će izgledati prijemni ispit za upis u Gimnaziju Tituša Brezovačkog u Zagrebu

20 zadataka bez korištenja kalkulatora: Ovako izgleda prijemni za gimnaziju koju upisuju najbolji osmaši u Hrvatskoj

One comment

Odgovori